Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

5 najpopularniejszych miejsc w zakładzie w których może czaić się Listeria Monocytogenes

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wstęp

Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem zainfekowanego produktu spożywczego? Listeria wywołuje nie tylko mdłości, wymioty, bóle, gorączkę czy biegunkę. Może również, poprzez krwiobieg, przenikać do układu nerwowego powodując zapalenie opon mózgowych, które może okazać się śmiertelne. Zachorowania spowodowane przez Listerię nie są związane z jednym, konkretnym rodzajem żywności – zostały połączone między innymi ze spożyciem surowego lub nieodpowiednio pasteryzowanego mleka, wędzonych ryb czy owoców morza, a także mięsa, sera (zwłaszcza miękkiego) oraz surowych warzyw.

Wybierz obszar: Mikrobiologia

Autor: Food Safety Experts

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn