Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Food Standards Agency (FSA) i Food Standards Scotland (FSS) poinformowały, że niektóre partie lecytyny sojowej importowane do Wielkiej Brytanii, zawierają niezadeklarowane białko z orzechów ziemnych. Na dzień dzisiejszy ze zgłoszeniem RASFF powiązano kilkadziesiąt krajów, w tym Polskę.
Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności deklarowanej jako bezglutenowa oraz jej oznakowanie, ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu.
Narzędzie do modelowania spożycia dodatków do żywności 2.1 (FAIM) umożliwia użytkownikom oszacowanie średniego i wysokiego poziomu narażenia na dodatki do żywności dla różnych grup ludności w krajach EU.
Urządzenie pozwala na prowadzenie analiz zarówno jakościowych, jak i ilościowych. Wykrycie alergenu w próbce żywności zajmuje zaledwie 12 minut.
Po czterech latach, od kiedy FDA zaczęło prace nad określeniem, czy istnieje potrzeba uwzględnienia sezamu na liście głównych alergenów (ang. major food allergens), Joe Biden 23 kwietnia 2022 r. podpisał ustawę o bezpieczeństwie alergii pokarmowych, leczeniu, edukacji i badaniach z 2021 r.
GIS został poinformowany o prowadzonym przez dystrybutora wycofaniu jednej partii produktu określonego poniżej ze względu na użycie podczas produkcji czekolady mlecznej zamiast gorzkiej co powoduje obecność niezadeklarowanej substancji alergennej - mleka.
Firma Eat Just, która wykorzystuje najnowocześniejszą naukę i technologię do misji tworzenia zdrowszej, bardziej zrównoważonej żywności, poinformowła, że kluczowy składnik produkowanego przez nich roślinnego zamiennika jajka uzyskał aprobatę Komisji Europejskiej.
Dzisiejsze metody diagnostyczne mogą wykryć pojedynczą komórkę Listeria monocytogenes obecną w próbce ze środowiska produkcyjnego. Do jej wykrycia muszą być jednak spełnione podstawowe warunki. Przede wszystkim musimy ją znaleźć/pobrać w środowisku produkcyjnym, a następnie zachować jej żywotność podczas transportu do laboratorium i zachować jej zdolność do namnażania się aż do analizy. Na koniec pozostaje nam wybrać metodę detekcji, która może wpłynąć głównie na czas analizy.
Podczas trzeciej ostatniej sesji dotyczącej alergenów eksperci FAO i WHO przeanalizowali i ocenili ostrzeżenia na etykietach paczkowanej żywności. Aby chronić konsumentów alergików i wzmocnić zaufanie do informacji zawartych na etykietach zalecono szereg zmian.
Jak wskazują zgromadzone przez badaczy dane coraz powszechniej obserwowana w ostatnich latach zachorowalność na celiakię może być powiązana ze wzrostem wykorzystania azotu w nawozach stosowanych do uprawy pszenicy.
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Denver Food wycofaniu partii produktu pn. Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO, ze względu na stwierdzenie ziaren pszenicy (obecność glutenu w produkcie oznaczonym jako produkt bezglutenowy).
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - grudzień 2021 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Joanna Gałązka (Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin).
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie z dnia 09.12.2021 r.
Jak wg CFIA producent żywności może przygotować się na konieczność zastępowanie różnych składników z powodu niedoborów spowodowanych przerwami w łańcuchu dostaw niektórych dodatków do żywności? CFIA zaproponowała zasady zastępowania składników.
Na przełomie października i listopada 2021 doszło do licznych wycofań produktów z powodu błędnego oznakowania i obecności niezadeklarowanego alergenu – orzechów ziemnych. Problem wywołał błędnie oznakowany składnik produktów. Olej arachidowy został oznakowany jako słonecznikowy.
Nadwrażliwość pokarmowa, w tym alergia pokarmowa, celiakia i nietolerancja pokarmowa, to poważne problemy zdrowia publicznego. Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności określiła priorytety badawcze w dziedzinie nadwrażliwości pokarmowej.
Eksperci określili również potrzebę lepszego zrozumienia wydajności testów w różnych matrycach żywnościowych i większej przejrzystości w zakresie odczynników specyficznych dla testów, takich jak przeciwciała stosowane w metodzie ELISA, które mają kluczowe znaczenie dla wydajności testów.
Alergia na miód odnotowywana jest zazwyczaj u osób, u których stwierdzono wcześniej alergie pokarmowe, wziewne oraz owadzie. Osoby, u których stwierdzono nadwrażliwość po spożyciu miodu, najczęściej uczulone są także na pyłek drzew, roślin i traw, czy białka występujące w jadzie i mleczku pszczelim.
Konsumenci muszą być odpowiednio poinformowani o ryzyku reakcji alergicznej, dlatego na etykietach produktów spożywczych znajdziemy określenia takie jak „produkt zawiera orzeszki ziemne” czy „może zawierać orzeszki ziemne”. Tego typu ostrzeżenia są niezbędne dla osób o wysokim stopniu wrażliwości, jednak nie są użyteczne dla tych, którzy tolerują pewne minimalne ilości orzechów arachidowych.
23 kwietnia Prezydent Joe Biden podpisał ustawę o bezpieczeństwie alergii pokarmowych, leczeniu, edukacji i badaniach z 2021 r. (Ustawa Food Allergy Safety Treatment Education and Research (FASTER) Act), która rozszerza listę głównych alergenów pokarmowych o sezam.
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Bio Planet S.A. wycofaniu 3 partii produktu pn. POSYPKA DEKORACYJNA CZEKOLADOWE SERCA BEZGLUTENOWA BIO 35 g - BIO VEGAN ze względu na obecność glutenu.
We wrześniu za pośrednictwem RASFF zgłoszono bardzo wysokie poziomy tlenku etylenu w niektórych partiach nasion sezamu pochodzących lub wysłanych z Indii i wprowadzonych na rynki krajów UE. Wyniki te przekraczają ponad 1000 razy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (NDP) wynoszący 0,05 mg/kg dla tlenku etylenu określony w rozporządzeniu.
Ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji na dostarczaną żywność, poszczególne osoby muszą mieć możliwość weryfikacji oraz eliminacji substancji, które mogą wywołać niepożądane reakcje czy zagrażać ich zdrowiu, a nawet życiu. Konieczne było więc uregulowanie kwestii informowania o obecności substancji najczęściej uznawanych za alergeny oraz dla których działanie takie udowodnione jest naukowo. Celem podawania informacji w omawianym zakresie jest umożliwienie konsumentom dokonywania świadomych i bezpiecznych dla nich wyborów.
Oznaczenia alergenów warto uwzględnić w procesie recepturowania. Xprinti Kalkulator to kompleksowy program do zarządzania recepturami, który umożliwia m.in. obliczanie wartości odżywczych, analizę kosztów oraz tworzenie specyfikacji uwzględniających oznaczenia alergenów. Współpracując z programem etykietującym Xprinti ETYKIETY zapewnia 100% gwarancję prawidłowego oznaczenia alergenów w wykazie składników na etykietach produktu.
Temat alergenów jest bardzo złożony, ale i niezmiernie ważny. Nieprawidłowe oznakowanie lub błędna deklaracja o alergenach mogą mieć poważne skutki, przede wszystkim dla zdrowia konsumenta, ale również dla producentów. Zapewnienie konsumentom żywności całkowicie bezpiecznej (w rozumieniu: wolnej od alergenów) nie jest w tej chwili możliwe. Niezbędne są dalsze badania i analiza skali problemu przez wielu specjalistów z różnych środowisk – żywieniowców, lekarzy, restauratorów – celem zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom.
Zapraszamy na serię 5-ciu BEZPŁATNYCH webinariów z zakresu Monitoringu Środowiska Produkcyjnego. W każdy czwartek października o godz. 12:30 za pośrednictwem platformy GoToWebinar odbędą się 30-40 min. sesje na żywo, które poprowadzi dr Sebastian Antoń - Lider ds. Naukowych i Szkoleń 3M.
W najnowszych badaniach przeanalizowano najnowsze osiągnięcia w zakresie poprawy jakości pieczywa bezglutenowego, skupiając się nie na składnikach, a na procesach technologicznych, które modyfikują właściwości ciasta, np. jego konsystencję.
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Kalifornii i z Hiszpanii, jedzenie orzechów włoskich może przyczynić się do spowolnienia spadku zdolności poznawczych u osób starszych.