Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Eksperci EFSA wstępnie doszli do wniosku, że węglowodory nasycone olejów mineralnych (MOSH) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Potwierdzili również, że niektóre substancje z grupy tzw. węglowodory aromatyczne olejów mineralnych (MOAH) mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 3. - Fizykochemia i Automatyzacja Laboratoriów - nagranie z dnia 10.03.2023
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 2. - Mikrobiologia - nagranie z dnia 09.03.2023 r.
W ramach swojej inicjatywy dotyczącej zafałszowań żywności Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) przeprowadziła szereg działań w latach 2021-2022, których celem było zapobieganie, wykrywanie i powstrzymywanie oszustw związanych z żywnością.
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 1. - Sensoryka - nagranie z dnia 08.03.2023 r.
Sprawność sensoryczną możemy zweryfikować poprzez porównanie wyników ocen tej samej próbki przez różne panele sensoryczne o dużym doświadczeniu oraz sprawdzonej wysokiej wrażliwości sensorycznej. Takiego rodzaju porównanie dostarczają nam porównania międzylaboratoryjne.
Odpowiedzi na pytania dotyczące prezentacji dr hab. Elizy Kostyry, prof. SGGW oraz dr inż. Anny Piotrowskiej, wygłoszonej w trakcie 1. dnia eFORUM Postęp w analityce żywności - Sensoryka w dn. 8 marca 2023.
Celem programu określonego w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przede wszystkim ograniczenie występowania w dorosłych stadach indyków hodowlanych serotypów Salmonella
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej konserw, marynat i ryb mrożonych, którą objęto 110 podmiotów (65 sklepów i 45 producentów).
Zawartość białka w próbkach żywności, jest jednym z głównych parametrów oceny jakości danego produktu. Metoda Dumasa jest uznaną metodą w wielu rozwiniętych krajach, zapewniając szybszy rozwój laboratoriów oraz dającą możliwości analizy większej ilości próbek w tym samym czasie.
W laboratoriach coraz częściej rezygnuje się ze standardowych pracochłonnych i materiałochłonnych metod wykrywania drobnoustrojów na rzecz metod alternatywnych, które umożliwiają uzyskanie wiarygodnego i dokładnego wyniku w znacznie krótszym czasie, gdzie wczesne wykrycie drobnoustrojów zapobiega nie tylko stratom finansowym producentów, ale także pozwala uzyskać produkty o wymaganych cechach organoleptycznych bezpiecznych dla zdrowia konsumenta.
Unijne prawo zezwala na podawanie w oznakowaniu wina bez chronionej nazwy pochodzenia lub chronionego oznaczenia geograficznego informacji o roczniku i nazwie odmiany winorośli w przypadku, gdy zostanie ono poddane certyfikacji w tym zakresie.
Testy immunologiczne charakteryzują się tym, że są tanie, szybkie i stosunkowo łatwe w obsłudze. Testy Symmetric B+T firmy Prognosis Biotech podają wynik już po 5 minutach analizy, bez konieczności przeprowadzania skomplikowanego procesu przygotowania próbki. Innowacją jest eliminacja etapu inkubacji, czyli podgrzewania próbki.
Szczególne znaczenie przy ocenie bezpieczeństwa wyrobów cukierniczych ma obecność gatunku Salmonella. Solus One Salmonella zapewnia najlepszą w swojej klasie wydajność — ten system testowania patogenów firmy PerkinElmer oferuje wysokiej jakości, solidną, ekonomiczną i szybką metodę, której czas uzyskiwania wyników jest znacznie krótszy niż metody hodowlane.
Raport obejmuje różne grupy substancji, w tym hormony, środki przeciwbakteryjne, zanieczyszczenia środowiskowe, substancje zabronione i inne leki weterynaryjne.
Sprawdzono wymagania jakościowe i znakowanie 188 partii ziemniaków oferowanych przez 128 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji.
Raport ma na celu wsparcie producentów wyrobów mleczarskim w ponownym wykorzystaniu wody w procesie produkcyjnym i przetwórstwie mleka.
Raport opracowany przez ekspertów Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP PZH – PIB przedstawia wyniki kontroli i monitoringu pozostałości pestycydów w żywności w Polsce w 2020 roku.
Nowe wymogi dotyczące stosowania PFAS w żywności obowiązują od 2023 r. w takich stanach, jak Kalifornia, Maine, Vermont i Waszyngton. Kolejne stany planują wprowadzenie regulacji w najbliższych latach.
Na oficjalny wniosek Komisji Europejskiej ze stycznia 2022 r. EFSA ocenił znaczenie spożycia wodorostów morskich i halofitów w odniesieniu do narażenia z dietą na metale ciężkie (arsen, kadm, ołów i rtęć) oraz spożycia jodu w populacji europejskiej.
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej miodu i znakowania produktów na bazie miodu (złożonych z miodu i innych składników), którą objęto 119 podmiotów (72 sklepy, 33 producentów i 14 rolników prowadzących działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego).
Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 47 incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności dotyczących 37 państw członkowskich WHO.
UOKiK poinformował o planowanym przejęciu - sprawa jest w toku. Po połączeniu powstanie firma o dominującej pozycji na rynku polskim.
Niniejsze wydanie dokumentu DAC-06 zastępuje wydanie 4 z dnia 10.09.2015 r. i obowiązuje od dnia 6.04.2023 r.
Dążąc do zmniejszenia potencjalnego wpływu na zdrowie niemowląt i dzieci poniżej drugiego roku życia, FDA proponuje nowe, dopuszczalne poziomy ołowiu dla głównych kategorii przetworzonej żywności dla niemowląt.
Brytyjski Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich opublikował raport końcowy, który jest przeglądem nowoczesnych metod identyfikacji gatunków podrobów i określa metodologię, która jest odpowiednia do identyfikacji podrobów w produktach mięsnych.
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. Jakie są wymagania i certyfikaty dla niszowych rynków naturalnych dodatków do żywności?
Naukowcy z Hiszpanii opracowali nowy test paskowy, który pozwala na wykrywanie alergenów w żywności przy pomocy smartfona. Metoda charakteryzuje się dużą wiarygodnością i szybkością, jest prosta w użyciu i niedroga.