Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Badanie Żywności - Ftalany i BPA w pudełkach od pizzy - nowe badania

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nowa, opracowana w Danii metoda służaca do wykrywania szkodliwych substancji chemicznych w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (ang. food contact materials – FCMs) wyprodukowanych z papieru oraz kartonu, wykazała obecność dwóch ftalanów oraz bisfenolu A (BPA) w pudełkach na pizzę.

The National Food Institute na Duńskim Uniwersytecie Technicznym przeprowadziło badania na ekstrakcie papieru śniadaniowego, który ujawnił swoją aktywność antyandrogenną, spowodowaną obecnością kwasów abietynowego oraz dehydroabietynowego – substancji chemicznych, które mogą mieć wpływ na rozwój płodów płci męskiej. 

Nowa metoda Instytutu różni się od tradycyjnie stosowanych dzięki wykorzystaniu szeregu wybranych metod opartych na metodach komórkowych służących do zidentyfikowania szkodliwych czynników takich jak działanie rakotwórcze czy aktywność hormonalna.

Zaawansowane metody analityczne pozwalają zidentyfikować konkretne substancje chemiczne powodujące szkodliwe działanie. „Szukamy substancji chemicznych, których niekoniecznie byliśmy świadomi lub których skutki były nieznane”, mówi profesor Anne Marie Vinggaard.

Nowa metoda została przetestowana na 20 różnych typach opakowań, w tym na torbach na popcorn do podrzania w mikrofalówce, pieczonej pizzy oraz pudełkach do pizzy. Dokładna analiza pudełek do pizzy z makulaturowego papieru ujawniła „znaczącą aktywność estrogenną” dwóch ftalanów i BPA.

Nowatorskie podejście do badań różni się od tradycyjnych metod wykrywających substancje chemiczne nieumyślnie wprowadzane do opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością np. w papierze makulaturowym. Tradycyjne metody wykrywają jedynie substancje chemiczne podejrzewane o obecność w materiale opakowaniowym.

Kwasy abietynowy oraz dehydroabietynowy, oznaczone w papierze śniadaniowym, mogą występować naturalnie w żywicy i papierze, ale mogą być także dodawane podczas produkcji opakowania do żywności, aby stało się ono wodoodporne.

Jak podaje National Food Institute, analizy potwierdziły, że wszystkie te substancje chemiczne mogą migrować do żywności.

W Unii Europejskiej brak jest do tej pory specyficznych przepisów dotyczących papieru i kartonu jako materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Jednakże, w zeszłym roku posłowie Parlamentu Europejskiego poparli raport komisji środowiskowej (Envi) wzywający do zakazu stosowania BPA we wszystkich materiałach do kontaktu z żywnością.

Tymczasem, Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje nad projektem rozporządzenia zmieniającego, w którym proponuje się zakaz migracji BPA z lakierów lub powłok, stosowanych do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością spożywaną przez niemowlęta.  

Źródła:

ChemicalWatch: Danish test finds phthalates and bpa in pizza boxes

 

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn