Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Najważniejsze zmiany wprowadzone w znowelizowanym dokumencie DAC-13 dotyczą objęcia programem akredytacji działalności jednostek certyfikujących wyroby właściwej dla uznawania przez Komisję Europejską jednostek do prowadzenia kontroli i wydawania certyfikatów w państwach trzecich (zgodnie z art. 46 rozporządzenia (UE) 2018/848).
Dążąc do zmniejszenia potencjalnego wpływu na zdrowie niemowląt i dzieci poniżej drugiego roku życia, FDA proponuje nowe, dopuszczalne poziomy ołowiu dla głównych kategorii przetworzonej żywności dla niemowląt.
Odkąd WHO w 2018 r. po raz pierwszy wezwała do globalnej eliminacji produkowanych przemysłowo tłuszczów trans - 43 kraje wdrożyły już praktyki w zakresie zwalczania tłuszczów trans w żywności, zapewniając ochronę 2,8 mld ludzi na całym świecie.
Ponad 130 osób zachorowało w wyniku wybuchu epidemii Salmonelli w Słowenii pod koniec ubiegłego roku - ujawniły władze. Zaktualizowane wyniki dochodzenia zostały przedstawione przez władze w ostatnich dniach.
Brytyjski Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich opublikował raport końcowy, który jest przeglądem nowoczesnych metod identyfikacji gatunków podrobów i określa metodologię, która jest odpowiednia do identyfikacji podrobów w produktach mięsnych.
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. Jakie są wymagania i certyfikaty dla niszowych rynków naturalnych dodatków do żywności?
Liczba incydentów żywnościowych, wycofań i przypadków czterech patogenów poszła w górę w ciągu 12 miesięcy - wynika z najnowszych opublikowanych danych.
Wydarzenie jest skierowane do wszystkich zainteresowanych stron lub zaangażowanych w ocenę ryzyka związanego z żywnością pochodzącą z kultur komórkowych i składnikami żywności.
Szkolenie dotyczyć będzie Rozporządzenia Komisji UE 2022/1616, które ma na celu usystematyzowanie przepisów dotyczących wykorzystania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
GIS został poinformowany przez firmę VICTUS Mielczarek i Kowalska Sp. j. o wycofaniu wskazanej poniżej partii Sałatki z buraczków i papryki ze względu na stwierdzenie obecności ciała obcego w produkcie.
Enzym spożywczy 1,4-α-glukozydaza glukanowa jest wytwarzany z niezmodyfikowanego genetycznie Rhizopus arrhizusszczep AE-G firmy Amano Enzyme Inc. Enzym spożywczy jest wolny od żywotnych komórek organizmu produkcyjnego. Wnioskodawca zaproponował zastosowanie enzymu spożywczego w procesach pieczenia, przetwarzania kawy i wytwarzania enzymatycznie modyfikowanych składników mlecznych.
Porozumienie pomiędzy Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych a Komendantem Głównym Policji dotyczące wzmocnienia współpracy w zakresie sprawnego i skutecznego przeciwdziałania nielegalnym praktykom rynkowym i oszustwom żywnościowym.
Stowarzyszenie Amerykańskich Urzędników Kontroli Pasz (AAFCO) opublikowało proponowane zmiany w etykietach karmy dla zwierząt domowych, a okres publicznego komentowania zakończył się 31 października ub.r. Te nowe zmiany były opracowywane jeszcze przed 2018 rokiem i, jeśli zostaną zatwierdzone, zostaną dodane do przepisów modelowych AAFCO, które są publikowane co roku.
Czy wiesz, że rocznie z powodu chorób przenoszonych przez żywność choruje aż 600 milionów ludzi, a 420 tysięcy umiera? Żywność, której spożycie nie jest bezpieczne, to obecnie jeden z największych problemów, dlatego odpowiedzialność wszystkich osób uczestniczących w łańcuchu produkcji żywności jest jeszcze większa.
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki poinformował o przeprowadzonej akcji kontrolnej, którą ukierunkowano na produkcję, pakowanie i komercjalizację oliwy z oliwek. W wyniku działań zidentyfikowano podmiot gospodarczy, który napełniał pojemniki oznaczone jako oliwa z oliwek extra virgin podejrzaną substancją.
GIS został poinformowany o stwierdzeniu wysokiej zawartości estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w określonych poniżej partiach ciastek Unicorn wheels 220 g, marki Aldiva, dostępnych w sieci sklepów TEDi.
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. O jakie dodatkowe wymagania i certyfikaty proszą kupujący w europejskim sektorze naturalnych dodatków do żywności?
Mięso dojrzewające nie stwarza żadnego dodatkowego ryzyka w porównaniu ze świeżym mięsem, jeśli dojrzewa w kontrolowanych warunkach, stwierdzili eksperci EFSA w opublikowanej dzisiaj opinii naukowej.
Bezpieczeństwo żywności to dziś jeden z najważniejszych tematów w przemyśle wytwórczym i spożywczym. Liczba mieszkańców Ziemi rośnie, a wraz z nią rośnie też zapotrzebowanie na coraz większe ilości pożywienia. Jednocześnie wiele osób na całym świecie cierpi na liczne choroby spowodowane niebezpieczną żywnością.
Łączne narażenie na miedź ze wszystkich źródeł nie stwarza problemów zdrowotnych dla populacji UE, twierdzą eksperci naukowi EFSA.
Na Wydziale Technologii Żywności SGGW w Warszawie trwa rekrutacja (do końca lutego 2023 r.) na studia podyplomowe rozpoczynające się w semestrze letnim 2022/2023. W ofercie przygotowano trzy rodzaje studiów.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zatwierdził pierwszą w historii szczepionkę dla pszczół miodnych przeciw zgnilcowi amerykańskiemu, śmiertelnej chorobie bakteryjnej, która może zniszczyć kolonie pszczół miodnych.
Stosowanie zestawu testów paskowych Symmetric Green jest metodą bezpieczną i szybką, charakteryzującą się jednocześnie bardzo dużą dokładnością i powtarzalnością wyników, co potwierdzają liczne wielomacierzowe testy biegłości organizowane przez prestiżowe organizacje, takie jak Fapas i A.I.A.
Raport prezentuje spojrzenie na obecny stan rozwoju technologicznego, biznesowy i społeczny potencjał dywersyfikacji białek oraz identyfikację potrzeb i możliwości w zakresie badań i innowacji w celu dalszego przyspieszenia innowacji w tym rozwijającym się strategicznym sektorze.
Kraje nordyckie przeprowadziły wspólną ocenę ryzyka zagrożeń związanych z zafałszowaniami żywności. W listopadzie 2022 r. opublikowany został raport podsumowujący te działania. W projekcie wzięły udział następujące kraje: Norwegia, Dania, Islandia i Szwecja.
GIS został poinformowany poprzez RASFF o stwierdzeniu przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w orzechach pistacji, które po konfekcjonowaniu zostały wprowadzone do obrotu przez firmę Bio Planet S.A.
Kontrola UE, przeprowadzona przez DG Sante w maju i czerwcu 2022, wzbudziła obawy dotyczące podejścia Turcji do kontroli mykotoksyn w jej dostawach żywności. Mykotoksyny są toksycznymi związkami wytwarzanymi przez niektóre rodzaje pleśni, które mogą porastać uprawy i mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi, jeśli są spożywane w dużych ilościach.
Dla Unii Europejskiej (UE) zapewnienie najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności dla jej obywateli jest kluczowym priorytetem politycznym. Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu.