Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Biznes Fakty

  • 19.02.2019

    Trendy ze świata: rynek żywności ekologicznej w USA rozwija się, a wraz z nim rośnie skala zafałszowań

    Liczba gospodarstw ekologicznych w USA wzrosła o 56% między 2011 a 2016 r. Według danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w 2011 r. w całym kraju istniało 9 140 certyfikowanych ekologicznych farm, podczas gdy 5 lat później było ich już 14 000. Kalifornia pozostaje pod tym względem liderem – na terenie tego stanu w 2016 r.

    Czytaj więcej
  • 18.02.2019

    Widmo „twardego brexitu” nad europejskim sektorem spożywczym

    Przedstawiciele europejskiego sektora rolno-spożywczego poprosili Unię Europejską o przygotowanie planu działania na wypadek wyjścia Wielkiej Brytanii ze Wspólnoty bez umowy. „Twardy brexit” może wiązać się m.in. z wprowadzeniem kłopotliwych opłat granicznych

    Czytaj więcej
  • 15.02.2019

    Działania rozwojowe największych mleczarni europejskich w II połowie 2018 r.

    Rada Eksportu Produktów Mleczarskich w Stanach Zjednoczonych (USDEC, Mark O'Keefe) przygotowała zestawienie najważniejszych przedsięwzięć rozwojowych największych mleczarni na świecie. Z opracowania wybraliśmy te, z II p. 2018 r., które dotyczyły firm europejskich.

    Czytaj więcej
  • 14.02.2019

    Polacy jedzą coraz więcej jaj

    Przełom 2018 i 2019 r. na rynku jaj jest dużo spokojniejszy niż rok wcześniej. Handel międzynarodowy pozostaje relatywnie stabilny, niemniej ceny są dużo niższe niż w okresie zeszłorocznych szczytów. Jednocześnie poziom konsumpcji i produkcji jaj w Unii Europejskiej utrzymał się w 2018 r. na prawie tym samym poziomie co w 2017 r., a w Polsce spożycie jaj wzrosło w o 13,2%.

    Czytaj więcej
  • 12.02.2019

    2018 był rokiem browarów - raport Nielsen

    W ostatnim roku zaszły liczne zmiany na rynku piwa. Wciąż pojawiały się nowe browary, a kupujący mogli wybierać spośród 853 nowości, jednocześnie doszło do konsolidacji na rynku producentów. Według Nielsena w 2018 na rynku działało 318 browarów, przy czym mówimy tutaj o sprzedaży detalicznej. Jest to o 43 więcej niż rok wcześniej.

    Czytaj więcej
  • 11.02.2019

    Poranek bez kawy…?

    Kawa pochodzi z Etiopii. W Europie pojawiła się w XVI wieku. Od początku wzbudzała kontrowersje. Jedni wychwalali jej pobudzające działanie, inni winili za problemy żołądkowe, zawały serca, osteoporozę i raka. W XVII wieku sprzedawano ją tylko w aptekach, uważając za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 roku...

    Czytaj więcej
  • 08.02.2019

    Jakie alkohole najchętniej piją Polacy?

    Agencja badawcza Nielsen przygotowała zestawienie alkoholi najczęściej spożywanych przez Polaków. W Nielsenie monitorowanych jest 14 kategorii napojów alkoholowych. Spośród nich wybranych zostało 10, na które Polacy wydali w 2018 najwięcej pieniędzy w handlu detalicznym. W Polsce niekwestionowanym liderem jest piwo...

    Czytaj więcej
  • 08.02.2019

    Jakie prognozy dla rynku rzepaku?

    W bieżącym sezonie na paryskiej giełdzie Matif notowania cen rzepaku najwyższy poziom osiągnęły 8 sierpnia ub. r. – prawie 383 euro/t. Następnie, w ciągu zaledwie półtora miesiąca, obniżyły się do 365 euro/t. Kolejny szczyt przypadł na 5 października ub. r. - 382 euro/t - i od tamtej pory do końca grudnia...

    Czytaj więcej
  • 07.02.2019

    Turcja doświadcza znacznego wzrostu cen owoców i warzyw na krajowym rynku

    Według oficjalnych danych w grudniu 2018 r. ceny owoców i warzyw w Turcji wzrosły o 5,9% w ujęciu miesięcznym, natomiast roczny wzrost wyniósł 30,8%. W przemówieniu wygłoszonym 21 stycznia br. prezydent Recep Tayyip Erdoğan skrytykował rozbieżności... 

    Czytaj więcej
  • 06.02.2019

    Platforma żywnościowa - KOWR informuje o rozpoczęciu prac

    We wtorek, 29 stycznia 2019 roku podpisano umowę zakładającą realizację zadań dotyczących projektu Platforma Żywnościowa. Do zadań należy: opracowanie studium wykonalności projektu, opracowanie zasad, procedur, a także wzorów dokumentów związanych z wstępnym wdrażaniem projektu i pilotaż proponowanego rozwiązania platformy.

    Czytaj więcej
  • 05.02.2019

    Vademecum Przedsiębiorcy - Atrybuty akredytacji

    Akredytacja jednostek oceniających zgodność w obszarze działań, do których należą m.in. badania, wzorcowania, inspekcja, certyfikacja systemów zarządzania, osób, wyrobów, procesów i usług, organizacja badań biegłości, produkcja materiałów odniesienia, walidacja i weryfikacja...

    Czytaj więcej
  • 01.02.2019

    Działania rozwojowe największych mleczarni europejskich w I poł. 2018 r.

    Rada Eksportu Produktów Mleczarskich w Stanach Zjednoczonych (USDEC, Mark O'Keefe) przygotowała zestawienie najważniejszych działań rozwojowych największych mleczarni na świecie. Z opracowania wybraliśmy najważniejsze, z I p. 2018 r., które dotyczyły firm europejskich.

    Czytaj więcej
  • 31.01.2019

    Niskie ceny wieprzowiny i wzrost globalnej produkcji drobiu

    Początek 2019 r. nie przyniósł poprawy dochodowości produkcji trzody chlewnej, natomiast według USDA, Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, globalny handel drobiem ma w 2019 r. wzrosnąć o 4,2% w porównaniu do 2018 r.

    Czytaj więcej
  • 25.01.2019

    Wyższy podatek VAT dla nektarów i napojów - Raport Instytutu Staszica

    Planowane podwyżki VAT do 23 proc. na napoje owocowo-warzywne osłabią kondycję wielu sadowników, rolników oraz producentów soków. Uderzy to również po kieszeni konsumenta lub zaczniemy pić więcej soków ze sztucznymi ulepszaczami...

    Czytaj więcej
  • 25.01.2019

    Prognozy unijnych zbiorów pszenicy w 2019 r.

    Firma Tallage w raporcie „Strategie grains”, opublikowanym 17.01 przedstawiła pierwsze prognozy unijnego bilansu popytowo-podażowego dla zbóż w nadchodzącym sezonie 2019/20. Według tych bardzo wstępnych przewidywań zbiory...

    Czytaj więcej
  • 24.01.2019

    Polska znacznie zwiększa eksport soku jabłkowego NFC

    W bieżącym sezonie, ze względu na spadek produkcji koncentratu soku jabłkowego w Chinach, wzrost produkcji tego koncentratu w Polsce jest szeroko analizowany i komentowany. Tymczasem krajowa produkcja i eksport soku jabłkowego NFC odnotowują również znaczne wzrosty. Dokładne dane o krajowej produkcji...

    Czytaj więcej
  • 21.01.2019

    10 najbardziej lubianych przez Polaków słodyczy

    10 ulubionych słodkości: Pomimo coraz popularniejszego trendu eco i healthy na polskim rynku ciągle dominują typowo czekoladowe słodycze. Dla Polaka słodycz to przede wszystkim przyjemność, która ma dostarczyć radości bez względu na skład i kalorie. Co znajduje się w TOP10 najbardziej lubianych przez Polaków słodyczy?...

    Czytaj więcej
  • 18.01.2019

    Projekt podniesienia stawki VAT dla nektarów i napojów - komentarz KUPS

    Komentarz do informacji o projekcie podniesienia stawki VAT dla nektarów na 8%, a napojów z min. 20% zawartości soku/przecieru na 23%. Nowa propozycja Ministerstwa Finansów w żadnym wypadku nie załatwia sprawy, to kosmetyka, a nie rozwiązanie problemu...

    Czytaj więcej
  • 18.01.2019

    Popyt na mleko i jego przetwory w Chinach wciąż wysoki

    Według danych CLAL w pierwszych jedenastu miesiącach 2018 r. import większości kategorii produktów mleczarskich przez Chiny – największego importera produktów mleczarskich na świecie –  był większy niż w analogicznym okresie przed rokiem.

    Czytaj więcej
  • 17.01.2019

    Spory o żywność - nowe rozwiązania

    Bez wychodzenia z domu i bez ponoszenia kosztów, szybko możesz rozwiązać swój problem dotyczący zakupu jedzenia czy napojów. Już działa pierwsze w Polsce i jedyne w Europie...

    Czytaj więcej
  • 17.01.2019

    Branża spożywcza inwestuje w rozwój produktów roślinnych

    Moda na diety bezmięsne w przeciągu ostatnich lat stale rośnie, a liczba wegan, wegetarian i fleksitarian od 2016 r. zwiększa się w błyskawicznym tempie. Według raportu Mintela w pierwszym półroczu 2017 r. 28% konsumentów ograniczyło spożycie mięsa. Jednocześnie przemysł spożywczy stara się wyjść naprzeciw...

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn