Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Biznes Fakty

  • 16.11.2018

    Produkcja mleka w Australii może być najniższa od ponad 20 lat

    O ile w Nowej Zelandii produkcja mleka w sezonie 2018/2019 ma być o kilka procent większa, to wg prognoz Dairy Australia, produkcja mleka w Australii w bieżącym sezonie ma być o 5-7% niższa od notowanej w sezonie 2017/2018, co oznacza, że po raz pierwszy od sezonu 1995/1996...

    Czytaj więcej
  • 16.11.2018

    Światowe ceny produktów mleczarskich o 15% niższe od notowanych przed rokiem

    W październiku 2018 r. wartość publikowanego przez FAO indeksu cen produktów mleczarskich obniżyła się wobec września bieżącego roku o 4,8% do 181,8 punktów.  Październik był już piątym kolejnym miesiącem, w którym wartość indeksu uległa obniżeniu...

    Czytaj więcej
  • 15.11.2018

    Posiłki do zadań specjalnych dostępne w Biedronce

    M.E.A.L. to pierwsza polska marka spożywcza tak silnie nawiązująca do świata militariów. Produkty cechuje wysoka kaloryczność, treściwość, duże porcje i metalowe opakowania, które sprawdzą się w każdych warunkach. Od teraz do kupienia również w sieci sklepów Biedronka, umożliwiając konsumentom dostęp do sycących produktów, w niemal każdym zakątku Polski.  

     

    Czytaj więcej
  • 15.11.2018

    Zmowy przetargowe na dostawy owoców i warzyw - podejrzenia UOKiK

    UOKiK podejrzewa próby ustawienia co najmniej kilkunastu przetargów. W trzech postępowaniach postawił zarzuty ośmiu przedsiębiorcom. W efekcie ich działań szpitale i zakłady karne mogły przepłacać za dostawę produktów spożywczych...

     

    Czytaj więcej
  • 15.11.2018

    Producenci wołowiny korzystają z rosnącego popytu w UE

    Dużą stabilnością charakteryzują się ceny na rynku wołowiny. W sektorze tym rosnący popyt eksportowy pokrywany jest przez rosnącą produkcję. W przeciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2018 r. eksport wołowiny z Polski wzrósł o 3,8%, osiągając wyższą...

    Czytaj więcej
  • 15.11.2018

    Produkcja indyka wraca do łask

    W ostatnich latach opłacalność produkcji kurcząt brojlerów dominowała nad opłacalnością produkcji indyka. W dynamicznie rosnącym sektorze drobiarskim, eksport mięsa indyczego miał w pierwszej połowie 2018 r. niższą dynamikę (+9,6% r/r) niż eksport mięsa z kurcząt broilerów (+14,8% r/r)...

    Czytaj więcej
  • 09.11.2018

    Wzrost znaczenia Ukrainy na globalnym rynku kukurydzy

    Po ubiegłosezonowym, dość dużym spadku eksportu zbóż z Ukrainy, w bieżącym sezonie znaczenie tego kraju na rynku światowym może ponownie wzrosnąć. W przedstawionym w czwartek 25 października raporcie, eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej (MRZ) ocenili tegoroczne zbiory zbóż na Ukrainie na 64,5 mln t...

    Czytaj więcej
  • 08.11.2018

    Nowy raport Nielsena: sprzedaż online FMCG rośnie 4x szybciej niż offline

    Globalna sprzedaż online produktów FMCG rośnie czterokrotnie szybciej niż sprzedaż offline, a w nadchodzących latach na rynkach europejskich prognozowany jest duży wzrost e-commerce w sektorze FMCG. Wzrost jest spodziewany ze względu na dynamikę życia zawodowego i prywatnego, rosnące zatłoczenie i coraz większą popularność trendu convenience. Tak wynika z najnowszego raportu firmy badawczej Nielsen...

    Czytaj więcej
  • 08.11.2018

    Sezon 2018/2019 będzie wyjątkowy dla rynku cebuli

    Mimo nieznacznie zwiększonego areału uprawy, według danych GUS, zbiory cebuli w Polsce będą o prawie 14% mniejsze niż w roku poprzednim i wyniosą 575 tys. t. Ten przedwynikowy szacunek z końca września był korygowany przez  GUS  w trakcie sezonu o prawie 2% w dół w stosunku do...

    Czytaj więcej
  • 06.11.2018

    McDonald’s rezygnuje ze sztucznych dodatków w burgerach

    Amerykański oddział McDonald’s ogłosił nadejście przełomowego momentu w historii firmy – najpopularniejsze klasyczne kanapki w USA będą produkowane bez użycia sztucznych konserwantów, dodatków smakowych i barwników. Jedynym składnikiem konserwowanym syntetyczną substancją...

    Czytaj więcej
  • 02.11.2018

    Wolumen eksportu produktów mleczarskich kompensuje spadki cen

    Według wstępnych danych MF (za MRiRW) w pierwszych ośmiu miesiącach 2018 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wyniosła 1398 mln EUR i była o 0,1% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Podobna wartość eksportu wynikała przede wszystkim z większego wolumenu sprzedaży, podczas gdy ceny większości wyrobów były niższe.

    Czytaj więcej
  • 31.10.2018

    Przyszłość polskiego rynku wieprzowiny

    W ostatnich miesiącach producenci trzody chlewnej są niepokojeni przez rosnący deficyt w handlu mięsem wieprzowym, spadające ceny oraz ASF rozwijający się zarówno w Polsce, jak i Belgii. Przetwórcy z kolei borykają się z ograniczeniami eksportowymi, rosnącymi kosztami pracy i malejącą konsumpcją wewnętrzną.

    Czytaj więcej
  • 29.10.2018

    V KONGRES BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI

    Traceability w sektorze Owoców i Warzyw

    Specyfika rynku owocowo-warzywnego zmusza wszystkie podmioty – producentów, grupy producenckie, przetwórców, importerów, eksporterów, hurtowników – do sprostania wymaganiom jakościowym i ilościowym. Informia, producent specjalistycznego oprogramowania dla sektora owoców i warzyw, dostarcza im odpowiednie narzędzia...

    Czytaj więcej
  • 29.10.2018

    Międzynarodowe Standardy - porozumienie AOAC oraz ISO

    AOAC INTERNATIONAL (AOAC) i Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO) zawarły umowę o współpracy w celu opracowania i zatwierdzenia wspólnych standardów i metod. Partnerstwo znacząco zwiększa ogólnoświatowe znaczenie i wpływ standardów oraz  metod AOAC / ISO...

    Czytaj więcej
  • 28.10.2018

    V KONGRES BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI

    Certyfikacja IFS – korzyści systemowe dla biznesu

    IFS Food to międzynarodowy standard opracowany przez kilka organizacji współpracujących z kilku krajów, jako wymagania certyfikacji producentów branży spożywczej. Program certyfikacji IFS może być używany dla rozmaitych etapów łańcucha żywnościowego, a nowo rozwinięte standardy mogą mieć również zastosowanie dla różnych działów w firmie...

    Czytaj więcej
  • 26.10.2018

    Mniejsze zapotrzebowanie na zboża paszowe w UE, ale wzrost produkcji pasz przemysłowych

    W sezonie 2017/18 produkcja pełnoporcjowych pasz przemysłowych w UE wzrosła o 1,4%, w tym w Polsce o ponad 3% w relacji rocznej. Przewiduje się, że w bieżącym sezonie 2018/19 unijna produkcja zwiększy się o kolejny 1%, mniejsze będzie natomiast wykorzystanie zbóż na pasze...

    Czytaj więcej
  • 25.10.2018

    Sytuacja na unijnym rynku pomidorów

    Komisja Europejska opublikowała dane nt. unijnych cen świeżych pomidorów. Wg danych KE  średnia cena pomidorów w połowie października 2018 r. wyniosła 97 EUR/100kg i była o 7% wyższa niż we wrześniu oraz o 4% wyższa od średniej pięcioletniej.  Spośród pięciu państw objętych analizą, które KE uważa że rynki...

    Czytaj więcej
  • 24.10.2018

    Jak wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe?

    Odpowiedzi przyniesie startująca, już VIII, edycja kampanii edukacyjno-informacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku”. Zbilansowana dieta to jeden z ważniejszych czynników wpływających na zdrowie. Świadomość co do jej znaczenia dla zachowania zdrowia wciąż rośnie. Wyzwaniem pozostaje jednak to, jak wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe, a następnie jak ich przestrzegać...

    Czytaj więcej
  • 23.10.2018

    BRC czy FSSC / ISO 22000 - który standard wybrać?

    Częstym pytaniem, które można usłyszeć w branży spożywczej jest pytanie o to, który standard wybrać i wdrożyć? Jakie są różnice? Która opcja jest korzystniejsza dla firmy? Nie ulega wątpliwości, iż nie ma jednej słusznej odpowiedzi na powyższe pytania.Wybór uzależniony jest od wielu czynników, wśród których kluczowymi są...

    Czytaj więcej
  • 20.10.2018

    Jak jeść zdrowo między posiłkami?

    Zdrowa przekąska to sposób na pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia. Niezależnie od tego, czy chodzisz do szkoły, na uczelnię czy do pracy ważne jest, aby między głównymi posiłkami dostarczać organizmowi energii, która pozwoli duchowi i ciału pracować na najwyższych obrotach. Co wybrać, aby przekąska była zdrowa, łatwa w przechowaniu i dało się ją zjeść w każdych warunkach?

    Czytaj więcej
  • 19.10.2018

    Migdały trzeci rok z rzędu na czele innowacji produktowych

    Według najnowszego raportu agencji badawczej Innova Market Insights migdały pozostają na szczycie światowej listy innowacji produktowych. 47% artykułów spożywczych zawierających te orzechy wprowadzonych zostało na rynek w Europie, która już po raz jedenasty utrzymała pod tym względem pozycję globalnego lidera...

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn