Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Biznes

  • 20.12.2021

    Innowacyjność i wiedza ekspercka odpowiedzią na potrzeby rynku

    Przez ostatnich kilka lat obserwowany jest trend promowania żywności funkcjonalnej, lepszej, bardziej urozmaiconej, o wyższych walorach prozdrowotnych. Popyt na takie towary rośnie, a podaż musi za nim nadążać. Przemysł przetwórczy ma od teraz sprzymierzeńca – w Skierniewicach powstał obiekt Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO). Będzie on jednocześnie służył naukowcom i przedsiębiorcom w tworzeniu oryginalnych i odpowiadających najnowszym żywieniowym trendom produktów na bazie owoców i warzyw.

  • 20.12.2021

    Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027

    Rada Ministrów przyjęła uchwałę w sprawie przyjęcia projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027. Budżet przedsięwzięcia to ponad 25 mld euro. 

  • 17.12.2021

    POLAGRA 2022 potrwa trzy dni. Znamy datę najważniejszych targów branży spożywczej

    Poznaliśmy datę targów POLAGRA 2022. Najważniejsze wydarzenie branży spożywczej i sektora HoReCa rozpocznie się 26 września i potrwa trzy dni.

     

  • 17.12.2021

    Najważniejsze spotkanie całej branży spożywczej już w kwietniu 2022 podczas targów WorldFood Poland!

    Kolejna edycja największych targów żywności i napojów w Polsce odbędzie się w dniach 5 – 7 kwietnia 2022 r. w EXPO XXI w Warszawie. Organizatorzy targów podkreślają, że niezwykle cieszą się na możliwość bezpośrednich spotkań, a wśród Wystawców i Odwiedzających potrzeba kontaktu na żywo jeszcze nigdy nie była tak wielka.

     

  • 17.12.2021

    Ceny soku pomarańczowego będą wyższe

    Od lat obserwujemy spadek produkcji soku pomarańczowego na świecie. W sezonie 2020/2021 wyprodukowano 1,7 miliona ton soku pomarańczowego, co oznacza 3% spadek na przestrzeni 10 lat. Spada również jego konsumpcja, szczególnie w USA i Unii Europejskiej.

  • 16.12.2021

    Santander AGROskop IV kw. 2021 – Owoce i warzywa

    W sierpniu odnotowano duży wzrost przywozu malin mrożonych na obszar UE. We wskazanym miesiącu spoza Unii przywieziono prawie 12 tys. t mrożonych owoców, tj. o 24% więcej niż rok wcześniej. Co ważne, strumień owoców z Serbii był niższy o 11% r/r. Istotnie wzrosły za to dostawy z Ukrainy. W sierpniu import malin mrożonych z tego kraju był wyższy prawie 200% r/r, co oznacza dodatkowe 3 tys. t. Prawie 70% wolumenu sierpniowego importu z Ukrainy do UE trafiło do Polski.

  • 14.12.2021

    Zmiana przepisów dotyczących eksportu żywności do Chin

    1 stycznia 2022 r. zaczną obowiązywać nowe przepisy w eksporcie artykułów rolno-spożywczych do Chińskiej Republiki Ludowej. 

  • 13.12.2021

    Life Science Open Space 2021 dobiegł końca! Dziękujemy za Wasz udział!

    Innowacje i Wyzwania dla Zdrowia i Jakości Życia to motyw przewodni, który już od wielu lat towarzyszy imprezie, która gromadzi w jednym miejscu i czasie profesjonalistów i sympatyków branży life science.

     

  • 13.12.2021

    Santander AGROskop IV kw. 2021 - Mleko

    Na rynku chińskim dobrze radzi sobie polska branża mleczarska i konsekwentnie zwiększa sprzedaż produktów płynnych. W latach 2013-2020 sprzedaż do Państwa Środka, w ujęciu wolumenowym, wzrosła 35-krotnie. Co ważne, dynamiki pozostają wysokie, pomimo rosnącej bazy. W ubiegłym roku odnotowano 43-procentowy wzrost wolumenu eksportu. Kontynuację trendu obserwujemy również w 2021 r.

  • 10.12.2021

    Life Science Open Space 2021 dobiegł końca!

    Innowacje i Wyzwania dla Zdrowia i Jakości Życia to motyw przewodni, który już od wielu lat towarzyszy imprezie, która gromadzi w jednym miejscu i czasie profesjonalistów i sympatyków branży life science.

  • 10.12.2021

    Pełna wersja w Strefie Managera

    Dyrektywa Omnibus a prawo żywnościowe - Abstrakt artykułu

    18 grudnia 2019 roku została opublikowana Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/2161, zwana Dyrektywą Omnibus. Dyrektywa ta wprowadziła szereg rozwiązań prawnych mających chronić konsumentów, z których dwa są istotne z punktu widzenia producentów i dystrybutorów żywności.

  • 10.12.2021

    Czy w Polsce powstaną sady sokowe?

    Produkcja jabłek w Polsce w prawie 100% ukierunkowana jest na produkcję jabłek deserowych, tymczasem co najmniej 60% jej całości trafia do przetwórstwa (soki NFC, zagęszczone soki i inne). Niedopasowanie odmian i technologii produkcji jabłek w Polsce do potrzeb rynku rodzi szereg problemów zarówno dla producentów, przetwórców, jak i handlowców. Czy rozwiązaniem będą sady sokowe?

  • 09.12.2021

    SANTANDER AGROskop IV kw. 2021 - Mięso

    W okresie od stycznia do sierpnia 2021 r. odnotowano wzrost produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej. Łączna produkcja mięsa wieprzowego w ubojniach przemysłowych była wyższa o 3%, zarówno w relacji rocznej, jak i w porównaniu do wskazanych miesięcy w roku 2019. Równolegle do rosnącej produkcji wieprzowiny w UE, odnotowano spadek eksportu poza Unię. W lipcu oraz w sierpniu br. wolumen sprzedaży zagranicznej nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z UE był niższy o 15% r/r. Spadek odnotowano również w wywozie podrobów wieprzowych (-7% r/r) oraz tłuszczów (-27%). Na wyniki istotny wpływ ma niższy popyt z Chin.

  • 09.12.2021

    Innowacje w branży rolno-spożywczej. Jakie pomysły mają szansę na sukces?

    W listopadzie odbyła się trzecia już edycja warsztatów Challenge Labs. Ponad 50 uczestników z całej Polski wzięło udział w maratonie projektowania innowacji sektora rolno-spożywczego, organizowanego przez EIT Food (Europejski Instytut Innowacji i Technologii). 

  • 07.12.2021

    KE przyjmuje zmienione wytyczne w sprawie pomocy państwa na rzecz promowania inwestycji w zakresie finansowania ryzyka

    Zmienione wytyczne będą stosowane od 1 stycznia 2022 r. Wytyczne te wyjaśniają i upraszczają przepisy, zgodnie z którymi państwa członkowskie mogą wspierać i ułatwiać dostęp do finansowania europejskich przedsiębiorstw typu start-up, małych i średnich przedsiębiorstw oraz przedsiębiorstw o średniej kapitalizacji, przy jednoczesnym zapewnieniu równych warunków działania na jednolitym rynku.

  • 06.12.2021

    Santander AGROskop IV kw. 2021 - Uprawy polowe

    W najnowszej prognozie rynku cukru dla sezonu 2021/22 Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) obniżył oczekiwania dotyczące globalnej produkcji. Według najnowszych ocen, światowa produkcja wyniesie 181 mln t, co oznacza spadek o 4 mln t względem poprzedniej prognozy, z maja br. Jest to jednak poziom nieco wyższy od osiągniętego w sezonie 2020/21.

  • 06.12.2021

    Kierunek: Restauracja Przyszłości

    [DO POBRANIA] Aktualny raport dotyczący praktyk zrównoważonego rozwoju w gastronomii przygotowanych przez branżę – dla branży

  • 06.12.2021

    Wegański tuńczyk na liście 100 innowacji roku 2021 wg TIME

    Od lat dostępne są smaczne i pożywne roślinne alternatywy mięsa. Ale owoce morza i ryby to ciągle nisza.

  • 03.12.2021

    Pokolenie Z domaga się rewizji systemu produkcji i dystrybucji żywności w celu ochrony planety

    Młodzi ludzie w całej Europie domagają się zmian w całej UE w celu przekształcenia systemu żywności w bardziej zrównoważony, w tym promowania rolnictwa regeneratywnego, definiowania jednolitych wytycznych w zakresie żywienia i etykietowania oraz zwiększania inkluzywności systemów żywnościowych.

  • 02.12.2021

    Wracają Targi Food Expo

    Food Expo jedno z dwóch najważniejszych wydarzeń w Polsce dedykowanych branży rolno-spożywczej. Na przestrzeni trzech dni odwiedzający zapoznają się z szeroką gamą produktów, usług i rozwiązań dla sektorów żywności i rolnictwa.

     

  • 01.12.2021

    Stały wzrost handlu rolno-spożywczego w UE w pierwszych ośmiu miesiącach 2021 r.

    Całkowita wartość unijnego handlu produktami rolno-spożywczymi (eksport plus import) w okresie styczeń-sierpień 2021 r. osiągnęła wartość 210,5 mld euro, co stanowi wzrost o 5,1% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Eksport wzrósł o 7% do 127,5 mld euro, podczas gdy import wzrósł o 2,3% do 85 mld euro, dając całkowitą nadwyżkę w handlu produktami rolno-spożywczymi w wysokości 44 mld euro w pierwszych ośmiu miesiącach roku. To wzrost o 17% w porównaniu z analogicznym okresem w 2020 roku.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn