Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

FoodFakty +

  • 23.04.2018

    Kwas fitynowy - dostępne dla wszystkich dobro czy też związek kryjący w sobie zło?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Kwas fitynowy ma zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Wiele osób unika spożywania produktów zawierających ten związek lub poddaje je przed spożyciem obróbce kulinarnej w celu redukcji lub ograniczenia jego ilości. Czy takie działanie jest słuszne?

    Więcej
  • 20.04.2018

    Czosnek i jego prozdrowotne właściwości

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Już w I w n.e. Dioskurides pisał, iż: „zjedzony czosnek wypędza tasiemca i pędzi mocz”. Bogata historia tej rośliny uprawnej sięga tysiące lat wstecz. Jego łacińska nazwa pochodzi od słowa all- co znaczy piekący...

    Więcej
  • 18.04.2018

    Udział KRSiO w targach WorldFood Warsaw 2018

    Opublikowane przez: Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

    W dniach 10-12 kwietnia w Warszawie odbyła się V już edycja targów WorldFood Warsaw. W czasie wydarzenia swoją premierę miał sektor NutraFood, skupiający firmy i przedstawicieli branży suplementów diety.

    Więcej
  • 17.04.2018

    Czy woda kokosowa nawadnia najlepiej?

    Opublikowane przez: SKN Medycyny Stylu Życia WUM

    Idealny napój sportowy dzięki zawartości zarówno węglowodanów, jak i tzw. elektrolitów? Najlepsza alternatywa dla "izotoników"? Woda kokosowa bije rekordy popularności na portalach lifestyle'owych i w magazynach promujących zdrowy styl życia. Czy słusznie?

    Więcej
  • 16.04.2018

    Majówka tuż, tuż, czyli kilka słów o WWA - wielopierścieniowych węglowodorach aromatycznych

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Zarządzania Jakościa

    Nadchodzi czas długiego weekendu majowego. Pierwsze, co nasuwa się nam na myśl, to grill ze znajomymi. Tylko czy potrawy prosto z grilla dla nas – konsumentów są zdrowe?

    Więcej
  • 10.04.2018

    Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

    Opublikowane przez: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności

    Gluten jest kompleksem białek magazynowanych w zarodku ziaren zbóż. Ze względu na swoje właściwości jest on wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten...

    Więcej
  • 09.04.2018

    Międzynarodowe Seminarium – Zrównoważony Rozwój (6.05-12.05.2018)

    Opublikowane przez: IAAS Poland

    Już 6 maja organizacja studencka IAAS Poland powita na terenie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie młodzież z całego świata, aby wspólnie poruszyć tematy istotne dla dobra naszej planety i otoczenia. Będzie to miało miejsce podczas seminarium pod hasłem „Zrównoważony Rozwój”.

    Więcej
  • 08.04.2018

    Marnotrawstwo żywności problemem XXI wieku

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Obecnie producenci żywności oferują współczesnemu konsumentowi szeroki asortyment produktów żywnościowych. Konsumenci mają wybór - jakich produkty potrzebują oraz w jakich ilościach. W ostatnich latach zaobserwowano, iż coraz więcej żywności jest wyrzucana przez konsumentów "do kosza". Dlatego jednym z kluczowych problemów XXI wieku dla przemysłu spożywczego jest marnotrawstwo żywności...

    Więcej
  • 04.04.2018

    "Okiem młodego analityka" czyli warsztaty dla studentów SGGW

    Opublikowane przez: IAAS Poland

    W marcu firma Avon we współpracy z IAAS Polska zorganizowała w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie warsztaty dla studentów. Temat spotkania brzmiał "Okiem analityka- jak udoskonalać procesy w globalnej firmie? ". Warsztaty przeprowadzili pan Paweł Kotlarski i pan Krzysztof Kryczka.

    Więcej
  • 04.04.2018

    Negatywny wpływ bisfenolu A obecnego w zabawkach dla dzieci

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Zarządzania Jakościa

    Lekkie, odporne na urazy mechaniczne, tanie plastikowe zabawki, smoczki, kubeczki, łyżeczki, buteleczki. Są to produkty, z którymi dzieci mają styczność na co dzień. Obecny w nich bisfenol A jest trującym związkiem organicznym. Swoją budową przypomina estrogen. Ta syntetyczna forma żeńskiego hormonu łączy się z receptorami odpowiedzialnymi...

    Więcej

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco!

Facebook Twitter LinkedIn