Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

BRC Packaging Materials issue 6 – monitoring środowiskowy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Monitoring środowiskowy – jak podejść do tematu w branży opakowaniowej (i nie tylko…)?

Utrzymanie higieny i porządku (Housekeeping and cleaning, 4.8) jest rozdziałem fundamentalnym (podstawowym) zarówno w normie BRC dotyczącej materiałów opakowaniowych (Globalna norma materiały opakowaniowe, wydanie 6), jak i w normie BRC dotyczącej bezpieczeństwa żywności (Globalna norma bezpieczeństwo żywności, wydanie 8). Rozdziały fundamentalne, jak sama nazwa wskazuje, stanowią podstawę funkcjonowania skutecznego systemu zarządzania bezpieczeństwem i jakością produktu. Szeroko rozumiane utrzymanie higieny i porządku jest kluczowe pod wieloma względami, ale ma szczególne znaczenie w kontekście ryzyka związanego z zagrożeniami mikrobiologicznymi i ewentualną kontaminacją podczas wytwarzania produktów / materiałów opakowaniowych wrażliwych higienicznie (np.: do kontaktu z żywnością, kosmetyków itp.).

W wydaniu 6 Globalnej normy dotyczącej materiałów opakowaniowych dodano nową klauzulę odnoszącą się do programu monitoringu środowiskowego (klauzula 4.8.5)*. Klauzula  to podaje wymagania odnośnie  wdrożenia w/w programu w celu zapewnienia, że podejmowane działania (sprzątanie, czyszczenie, mycie, dezynfekcja…) są skuteczne w minimalizowaniu ryzyka związanego z zanieczyszczeniem produktu, głównie mikrobiologicznego.

...

Przeczytaj cały artykuł -> http://bit.ly/Porcja-Wiedzy-BSI

Wybierz obszar: Certyfikacja

Autor: Joanna Mazurkiewicz

Joanna Mazurkiewicz

Trener Akademii BSI, Certyfikowany Trener BRCGS Global Standards, Auditor

Absolwentka licznych studiów o profilach od technicznego, pedagogicznego do związanego z zarządzaniem (Inżynieria Chemiczna i Procesowa, Studia Pedagogiczne, Zarządzanie Projektami, Zarządzanie Bezpieczeństwem i Higieną Pracy, Business English i MBA realizowanego w USA). Od początku kariery zawodowej związana z systemami zarządzania, pracując w kilku międzynarodowych koncernach na różnych szczeblach, rozpoczynając od pracy w laboratorium branży FMCG, poprzez budowanie struktur, procesów w systemach zintegrowanych do zarządzania jakością na poziomie globalnym pełniąc funkcję Global Quality Managera. Ceni bezpośredni kontakt, lubi dzielić się swoimi doświadczeniami, stąd z dużą pasją realizuje się również w roli szkoleniowca, konsultanta, jak i auditora.

Przeczytaj także

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn