BRCGS Analiza Przyczynowo-Skutkowa
Kategoria: Normy i standardy, 02.09.2022
Kategoria: Normy i standardy, 02.09.2022
Kategoria: Normy i standardy, 20.09.2022
Kategoria: Normy i standardy, 20.09.2022
Kategoria: Higiena i Haccp, 21.09.2022
Kategoria: Normy i standardy, 03.10.2022
Kategoria: Normy i standardy, 10.10.2022
Kategoria: Normy i standardy, 03.11.2022
Kategoria: Normy i standardy, 03.11.2022
Kategoria: Higiena i Haccp, 10.11.2022
Kategoria: Audytor wiodący, 05.12.2022
Kategoria: Audytor wiodący, 13.12.2022
Kategoria: Audytor wiodący, 13.12.2022
Kategoria: Normy i standardy, 20.12.2022
Kategoria: Normy i standardy, 21.12.2022
W dniu 3 marca 2021 r. opublikowano ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/382 w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do zarządzania alergenami pokarmowymi, redystrybucji żywności i kultury bezpieczeństwa żywności. Jedną z głównych zmian jest wprowadzenie w rozdziale XIa wymagań dotyczących kultury bezpieczeństwa żywności.
Branża opakowaniowa jest jedną z tych branż, które w ostatnich latach odnotowały bardzo intensywny rozwój, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Jest to również branża, w której konsultowane i wprowadzane w życie są zmiany regulacyjne oraz prawne wynikające zarówno z bardziej świadomego, proekologicznego podejścia do używania opakowań, jak i ze względu na stale rosnące oczekiwania klientów / konsumentów w zakresie bezpieczeństwa produktu opakowaniowego.
W tym odcinku podcastów BSI Andrzej Rezulak, wieloletni pracownik BSI Polska, specjalizujący się w auditowaniu systemów ISO 14001, ISO 9001 porozmawia z Agnieszką Dembińską, ekspertem magazynowania materiałów niebezpiecznych, auditorem ISO14001, trenerem i właścicielem DEMAG Consulting na temat budowania świadomości ekologicznej w organizacjach.
W tym odcinku Andrzej Rezulak, wieloletni pracownik BSI Polska, specjalizujący się w audytowaniu systemów ISO 14001, ISO 9001 porozmawia z Agnieszką Dembińską ekspertem magazynowania materiałów niebezpiecznych, auditorem ISO14001, trenerem i właścicielem DEMAG Consulting.
Deklaracja zgodności (declaration of compliance) czy Oświadczenie zgodności (statement of compliance)…? Który z dokumentów jest wymagany dla materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością?
Procesami, które mają ogromne znaczenie w sektorze produkcyjnym, w praktycznie każdej branży, są procesy walidacji i weryfikacji. Odnoszą się one zarówno do projektowania produktów, jak i procesów oraz szeroko rozumianego zarządzania zmianą.
Sektor spożywczy charakteryzuje się dużą dynamiką rozwoju. Firmy szukają rozwiązań wspierających ich we wdrażaniu systemów jakości, dlatego BSI wprowadził szkolenia dla uznawanego na całym świecie standardu FSSC. FSSC 22000 to oparty o wymagania ISO system, dotyczący auditowania i certyfikacji w sektorze spożywczym.
Poniższe opracowanie to kontynuacja cyklu artykułów przedstawiających i analizujących zmiany wprowadzone w opublikowanym niedawno (1 sierpnia) wydaniu 6 standardu BRCGS Packaging Materials.
Monitoring środowiskowy – jak podejść do tematu w branży opakowaniowej (i nie tylko…)? Utrzymanie higieny i porządku (Housekeeping and cleaning, 4.8) jest rozdziałem fundamentalnym (podstawowym) zarówno w normie BRC
HARA, HARM i zaangażowanie najwyższego kierownictwa (budowanie kultury bezpieczeństwa i jakości produktu…)
Poniższe opracowanie rozpoczyna cykl artykułów przedstawiających i analizujących zmiany wprowadzone w opublikowanym niedawno (1 sierpnia) wydaniu 6 standardu BRCGS Packaging Materials.
Jednym z podstawowych elementów zarządzania bezpieczeństwem żywności jest wdrożenie systemu pozwalającego na identyfikowanie materiałów...
Które zmiany w prawie żywnościowym w 2018 r. nie mogą zostać pominięte? Które procesy systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności powinny być przejrzane i ewentualnie zmodyfikowane? Jednym z podstawowych założeń systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności jest spełnienie wymagań klientów oraz mających zastosowanie wymagań prawnych....
Standard BRC (Bezpieczeństwo żywności, wydanie 8) zawiera szereg wymagań „podstawowych”, które są kluczowe dla systemu zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Jednocześnie są to wymagania, bez wdrożenia których nie jest możliwe uzyskanie...
Częstym pytaniem, które można usłyszeć w branży spożywczej jest pytanie o to, który standard wybrać i wdrożyć? Jakie są różnice? Która opcja jest korzystniejsza dla firmy? Nie ulega wątpliwości, iż nie ma jednej słusznej odpowiedzi na powyższe pytania.Wybór uzależniony jest od wielu czynników, wśród których kluczowymi są...
Usługi BSI w zakresie sektora spożywczego obejmują certyfikację, ocenę i rozwiązania dotyczące łańcucha dostaw. Jako jedyna jednostka certyfikująca w Polsce oferujemy także akredytowane szkolenia BRCGS. W połączeniu usługi te mogą pomóc zapewnić większą trwałość organizacji, umożliwiając efektywne zarządzanie ryzykiem i szansami związanymi z produktami, procesami, ludźmi i odpowiednimi łańcuchami dostaw. Jesteśmy wiodącym dostawcą certyfikatów z zakresu bezpieczeństwa żywności i zapewniamy obszerne audity dotyczące szerokiej gamy norm związanych z bezpieczeństwem żywności oraz norm biznesowych w ramach całego łańcucha dostaw żywności i napojów – w tym uznanych norm dotyczących Globalnej Inicjatywy na rzecz Bezpieczeństwa Żywności (GFSI).
Poprzez tworzenie norm, profesjonalne szkolenia ISO, certyfikację systemów oraz certyfikację wyrobów zapewniamy organizacjom zrównoważony rozwój. Pomagamy w sprawnym zarządzaniu biznesem, a także ograniczaniu ryzyka i kosztów. Zaufało nam 84 000 klientów w 193 krajach. W Polsce BSI obchodzi w tym roku 20 lat działalności.
Więcej o naszych usługach można przeczytać na stronie http://bit.ly/PL-BSI-bezpieczenstwo-zywnosci
W naszej ofercie usług znajduje się także szereg szkoleń niezbędnych w zrozumieniu norm oraz wdrażaniu, auditowaniu i certyfikacji systemów zarządzania.
Dla branży spożywczej oferujemy szkolenia z zakresu BRCGS, FSSC 22000, ISO 22000, HACCP. Oferujemy kompleksowe szkolenia otwarte - od jednodniowych kursów wstępnych, obejmujących podstawowe wymagania normy, po kursy wdrożeniowe i kursy dla Auditorów Wiodących certyfikowane przez CQI/IRCA. Dostarczamy wysokiej jakości szkolenia w lokalizacjach o najwyższym standardzie. Nasze sale szkoleniowe są wybierane z wysoką starannością, ponieważ chcemy mieć pewność, że będą się Państwo uczyć w najlepszych warunkach.
W portfolio naszych usług znajdują się także szkolenie dedykowane - Możemy przeprowadzić szkolenie w wybranym przez Państwa miejscu i dostosować jego program do potrzeb organizacji, skupiając się na Państwa obszarach zainteresowania. Gwarantuje to, iż pracownicy poznają najlepszą praktykę pasującą do ich miejsca pracy, w warunkach, w których będą ją wykorzystywać.
Szkolenia prowadzą doświadczeni Trenerzy, którzy posiadają wieloletnie doświadczenie oraz ogromną wiedzę nabytą podczas pracy zawodowej.
Jako jedyna jednostka certyfikująca w Polsce oferujemy także akredytowane szkolenia BRCGS.
http://bit.ly/PL-BSI-ff-bezpieczenstwo-zywnosci-szkolenia
Czy w branży produkcji przemysłowej, czy też w sektorze usług, w krajach rozwiniętych, czy rozwijających się - wszystkie organizacje, zarówno małe, jak i duże, potrzebują kogoś, kto pomoże im w wypracowaniu odpowiednich i efektywnych systemów. Certyfikowaliśmy tysiące firm na świecie podnosząc skuteczność i efektywność ich działań, ponad 100 lat temu staliśmy się pionierami w dziedzinie norm, a dzisiaj cieszymy się pozycją lidera na tym rynku. Pomagamy ponad 65 000 Organizacji na całym świecie w zdobyciu przewagi nad konkurencją - od największych światowych marek po małe, ambitne firmy lokalne. Jako jedna z nielicznych organizacji, które faktycznie od początku do końca rozumieją normy, nie tylko oceniamy, na ile dobrze spełniają Państwo ich wymagania — my także tworzymy nowe normy od podstaw i szkolimy globalnie zespoły pracowników w kierunku stosowania ich oraz zwiększania efektywności. Nadaliśmy kształt takim światowym standardom, jak: ISO 9001, ISO 14001 oraz ISO 45001
Więcej o certyfikacji w BSI można dowiedzieć się na stronie http://bit.ly/Certyfikacja-w-BSI-dla-branzy-spozywczej
BSI oferuje także pełny zakres usług badawczych i certyfikacyjnych, w tym ocenę wstępną, analizę luk, badania partii i kompletną kontrolę zgodności. BSI – jednostka notyfikowana, uprawniona do nadawania oznakowania CE oraz właściciel zaufanej marki Kitemark™ – posiada jedne z największych możliwości testowania i certyfikacji produktów oraz pomocy w zakresie uzyskania dostępu do rynków globalnych.
http://bit.ly/FF-Certyfikacja-wyrobow-BSI
Wpieramy naszych Klientów także poprzez udostępnianie bezpłatnych folderów i webinarów z zakresu Systemów Zarządzania ISO oraz certyfikacji produktów. Zasoby naszej wirtualnej biblioteki są stale poszerzane i aktualizowane, tak aby być na bieżąco ze zmianami, zarówno dla tych, którzy w temacie ISO są dopiero początkujący, jak i dla tych którzy chcą uzupełnić swoją wiedzę.
Tworzymy standardy ● Udostępniamy ● Certyfikujemy ● Szkolimy ● Wspieramy
Więcej o naszych usługach można przeczytać na stronie http://bit.ly/PL-BSI-bezpieczenstwo-zywnosci
Słowa kluczowe: brcgs, fssc, food safety, bsi, bezpieczenstwo zywnosci, iso 22000, haccp