Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Burgery z nielegalnej koniny w brazylijskich restauracjach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Władze brazylijskie wykryły nielegalną rzeźnię, która sprzedawała koninę do 17 restauracji w mieście Caxias do Sul z przeznaczeniem na burgery. Według dochodzenia nawet 60% miejscowych burgerowni mogło zaopatrywać się w mięso z miejsca podejrzanego o potajemny ubój koni. Aresztowano 6 osób w tej sprawie.

Dochodzenie

Operacja rozpoczęła się we wrześniu 2021 r., po tym jak władze otrzymały skargę, która mówiła o możliwej nielegalnej sprzedaży koniny i uboju koni, co prawdopodobnie trwało od co najmniej 7 miesięcy. Władze do akcji zaangażowały około 70 osób i wydały 15 nakazów przeszukania i zajęcia.

Naukowcy ustalili obecność koniny w dużej ilości mięsa w postaci hamburgerów, wykryto też domieszki indyka oraz wieprzowiny. Według prokuratora skala oszustwa obejmuje wprowadzanie około 800 kg mięsa tygodniowo. Trwa dochodzenie, które ma określić, czy restauracje wiedziały, że kupują koninę i inne rodzaje mięsa.

Według prokuratury restauracje, które kupowały mięso mogły nie wiedzieć, że jest to konina. Faktem jednak jest, że restauracje musiały wiedzieć, że jest to mięso nieregularne, pochodzące z nielegalnego obiegu. Mięso oferowane było po zaniżonych cenach. Ponadto zajęte przez władze mięso było pakowane w torby z tworzywa sztucznego, a transakcja nie była dokumentowana, nie wystawiono też faktur.

Nielegalny zakład uboju

Władze zlokalizowały nielegalny zakład uboju, który nie posiadał zezwolenia na ubój i sprzedaż mięsa. W obszarze przetwarzania panowały nieodpowiednie warunki higieniczne oraz sanitarne. Do produkcji hamburgerów używano m.in. zepsutego i umytego mięsa, które mieszano z innymi. Ponadto niezgodności dotyczyły kwestii dobrostanu zwierząt i warunków uboju. Władze zajęły około 1,5 tony hamburgerów i mięsa, pięć koni, trzy krowy.

Źródło:

https://g1.globo.com/rs/rio-grande-do-sul/noticia/2021/11/18/abatedouro-suspeito-de-vender-carne-de-cavalo-atendia-60percent-das-hamburguerias-de-caxias-do-sul-diz-mp.ghtml

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach Probase360

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn