Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ceny unijnej wieprzowiny biją rekordy

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

Najwyższy poziom cen od września 2013 roku

Jak wynika z danych KE, na początku października 2019 roku przeciętnie za 100 kg mięsa wieprzowego (średnio dla klas S,E,R) płacono 184,1 EUR, czyli aż o blisko 30% więcej niż przed rokiem. Obecnie ich poziom jest najwyższy od września 2013 roku.

Przyczyna wzrostu cen wieprzowiny

Do wzrostu cen na rynku unijnym w znacznym stopniu przyczynia się istotny wzrost eksportu produktów wieprzowych z UE. W okresie pierwszych siedmiu miesięcy 2019 roku z Unii wyeksportowano 2596 tys. t produktów wieprzowych (c.w.), czyli o 16% więcej niż przed rokiem. Największym unijnym odbiorcą tych produktów były Chiny, gdzie trafiło 1139 tys. t , czyli aż o 45% więcej r/r.

Prognozy

Eksperci Komisji Europejskiej w najnowszym Short-term Outlook prognozują, że tendencja wzrostowa cen skupu wieprzowiny utrzyma się, głównie ze względu na wzrastający popyt ze strony azjatyckich importerów. Należy jednak zauważyć, że wzrost cen skupu wieprzowiny jest coraz bardziej odczuwany przez konsumentów, co przełoży się na spadek konsumpcji tego gatunku mięsa, o 0,5 kg w porównaniu z przeciętnym poziomem konsumpcji w ostatnich dwóch latach (do 31,8 kg w 2019 r. w UE).

Źródło: agronomist.pl

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn