Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Co zawiera mięso, które jemy? Start-up z branży spożywczej opracował narzędzie szybkiej weryfikacji oświadczeń

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Start-up naukowy zajmujący się testowaniem żywności Food In-Depth (FoodID) współpracuje z firmami z branży mięsnej wdrażając platformę, która umożliwia zapewnienie przejrzystości żywności i uwierzytelnianie oświadczeń na etykietach produktów. FoodID pomaga dostawcom i sprzedawcom mięsa i drobiu, w skutecznym i niedrogim badaniu na obecność antybiotyków i innych substancji fałszujących. Większość oświadczeń dotyczących bezpieczeństwa żywności, takich jak „nie zawiera antybiotyków”, „nigdy nie stosowano antybiotyków” i „nie zawiera hormonów”, opiera się na zapewnieniach producentów i nie jest potwierdzona przez rzeczywiste testy.

Do tej pory technologie testów nie były w stanie działać z szybkością i na skalę współczesnego systemu hodowlanego. Superbakterie oporne na antybiotyki stanowią jedno z największych zagrożeń dla zdrowia publicznego, a nadmierne i niewłaściwe stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej przyspiesza oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe. Powszechnie uważa się, że ograniczenie stosowania antybiotyków u ludzi i zwierząt spowalnia zagrożenie opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe i pomaga zachować skuteczność obecnych i przyszłych leków. Jednak na całym świecie masowo podaje się antybiotyki zwierzętom hodowanym na cele żywnościowe.

Co testuje FoodID?

Platforma FoodID testuje siedem rodzin leków, które stanowią 95% najczęściej stosowanych antybiotyków i innych substancji podawanych w paszy i wodzie. Te rygorystyczne testy mają wystarczającą czułość, aby wykryć niskie poziomy substancji. Są szybkie, działają niemal w czasie rzeczywistym z prędkością pracy linii zakładu przetwórczego.

Technologia ta jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów, którzy chcą wiedzieć, co znajduje się w ich żywności i skąd ona pochodzi. Wiele oświadczeń na etykietach jest po prostu nieprawdziwych. Za pomocą FoodID obecnie testuje się wołowinę, wieprzowinę i drób w zakładach w USA i Kanadzie, co umożliwia zapewnienie pełnej przejrzystości i odpowiedzialności w łańcuchu żywnościowym.

Źródło: https://www.foodid.com/news/press-release-whats-in-the-meat-we-eat-testing-startup-food-in-depth-foodid-wants-to-help-us-know/

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn