Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

COVID-19 DEZYNFEKCJA - Wszystko co musisz wiedzieć

COVID-19 DEZYNFEKCJA - Wszystko co musisz wiedzieć

Do niedawna dezynfekcję wykonywały wyłącznie profesjonalne firmy Pest Control posiadające dużą wiedzę i doświadczenie. Przyczyna była prosta – odpowiedzialność za skutki nieskutecznej dezynfekcji – zdrowie i życie ludzi oraz stosowana weryfikacja skuteczności zabiegów poprzez badania laboratoryjne.

W dobie pandemii nastąpił gwałtowny wzrost popytu na dezynfekcję, środki i urządzenia dezynfekcyjne. W poczuciu bezkarności, braku kontroli i chaosu informacyjnego, każdy, „kto żyw” postanowił przeprowadzać dezynfekcje. Producenci niemal wszystkich środków myjących, czyszczących, dezynfekujących deklarują, że to właśnie ich specyfik działa skutecznie na SARS–CoV-2.

Stosowane technologie zwalczania wirusa dzielimy na: fizyczne, fizyczno-chemiczne oraz chemiczne.

Do fizycznych skutecznych metod zaliczamy promieniowanie UVC – w zakresie 250-270 µm. Ten zakres fal w kilka – kilkanaście minut niszczy, bez wyjątku, wszelkie formy życia wśród mikroorganizmów.

Stosowane są tu lampy stacjonarne jak i przestawne. Nie można stosować lamp podczas przebywania w pomieszczeniu ludzi.

Najnowszą generacją urządzeń dezynfekcyjnych są lampy przepływowe. Wymuszona przez urządzenie cyrkulacja powietrza oczyszcza pomieszczenie z wirusów. W tej technologii ludzie w sposób bezpieczny mogą przebywać w pomieszczeniach.

W dalszej części materiału opisano metody dezynfekcji podzielone na:

  • termiczne
  • chemiczne
  • fizyczno-chemiczne

Materiał udostępniony przez: VACO sp. z o. o.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn