Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Detekcja glutenu w żywności za pomocą… smartfona

Kategoria: Procesy i Technologie

Metoda kolorymetryczna

Zespół naukowców z Politechniki w Walencji (UPV) w Hiszpanii opracował nową metodę, która pozwala na łatwe i szybkie wykrywanie glutenu w produkcie spożywczym za pomocą smartfona. Innowacyjny system opiera się na teście kolorymetrycznym, w którym barwa czerwona wskazuje na obecność glutenu. „Nasz prototyp powstał z myślą o monitoringu żywności już od momentu jej wyprodukowania, tak by po trafieniu do rąk konsumentów, w tym przypadku osób z celiakią, była ona w stu procentach bezpieczna”, mówi prof. Luis A. Tortajada-Genaro z UPV.

Obecność i ilość glutenu w produkcie

Podobnie jak w przypadku popularnych w ostatnim czasie testów antygenowych, do analizy żywności z wykorzystaniem nowej technologii wystarcza zaledwie odrobina próbki. Umieszcza się ją na plastikowej membranie, a następnie wykonuje zdjęcie za pomocą telefonu. „Wykorzystując dostępne komercyjnie aplikacje możliwe jest rozłożenie koloru próbki na trzy podstawowe składowe: czerwony, zielony i niebieski, zgodnie z modelem RGB. Im większe natężenie barwy czerwonej, tym większa ilość glutenu w żywności. W ten sposób możemy łatwo i szybko stwierdzić czy w danym produkcie obecne jest niechciane białko, a nawet określić jego stężenie”, wyjaśnia prof. Tortajada.

Wykrywanie zafałszowań w przemyśle mięsnym

Poza detekcją glutenu nowa metoda może znaleźć również zastosowanie w wykrywaniu zafałszowań żywności, na przykład w przemyśle mięsnym. „Podczas produkcji niektórych wyrobów mięsnych w celu poprawy ich właściwości dodawane są surowce zbożowe, których dopuszczalny udział w składzie produktu jest ograniczony przepisami. Nasz test jest w stanie wykryć konkretne geny charakterystyczne dla zbóż, dzięki czemu możemy określić czy ilość dodatków nie przekracza ustalonych limitów”, mówi hiszpański badacz.

Zapewnienie jakości „od pola do stołu”

Według naukowców z UPV testy laboratoryjne nowej metody „dowodzą, że opracowany przez nas system biodetekcji jest wysoce skuteczny i może przyczynić się do poprawy kontroli bezpieczeństwa żywności. Technologia ta jest odpowiedzią na potrzeby nie tylko przemysłu spożywczego, ale też samych konsumentów. Jej zastosowanie może pomóc w zapewnieniu jakości produktu na każdym etapie jego powstawania, zgodnie z ideą «od pola do stołu»”, podsumowuje prof. Tortajada.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713522001360
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/44261/detectar-gluten-en-alimentos-facil-y-rapidamente-con-el-telefono-movil?fbclid=IwAR12qUzzpB0XnlAwVcqXPHjeyYzuf_6gc8YbQz-5ceNSWtOEQ7kB9Kv5T18

Wybierz obszar: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn