Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że nanocząstki znajdujące się w barwnikach oraz środkach przeciwzbrylających stosowanych w żywności mogą „częściowo uszkadzać ludzkie jelito”.
Odkąd w polskich mediach pojawiły się informacje, że Komisja Europejska dopuściła na unijny rynek proszek ze świerszcza domowego, który może być dodawany do produktów spożywczych, opinia publiczna zawrzała. Zupełnie niesłusznie, ponieważ mąka ze świerszczy, tak jak i inne produkty z owadów, ma wiele zalet. Jakich? Dowiecie się z lektury tego artykułu.
WHO wydała nowe wytyczne dotyczące niecukrowych substancji słodzących (NSS), w których odradza się stosowanie NSS w celu kontrolowania masy ciała lub zmniejszania ryzyka chorób niezakaźnych (NCD).
Zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 257/2010 EFSA przeprowadza obecnie ponowną ocenę bezpieczeństwa dodatków do żywności już dopuszczonych w Unii przed dniem 20 stycznia 2009 r. i wydaje opinie naukowe dotyczące ich bezpieczeństwa w przypadku stosowania w żywności zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
Indyjskie władze przejęły 62 000 kg zafałszowanych sproszkowanych przypraw - chili, kurkumy, kolendry i mieszanki masala. Przyprawy były fałszowane oleożywicą, skrobią i rozdrobnionym papierem, a następnie pakowane w opakowania znanych lokalnie marek.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową oliwy z oliwek w 53 podmiotach (41 sklepach i 12 podmiotach importujących, sprowadzających, składujących, prowadzących sprzedaż hurtową oliwy z oliwek).
Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych pracują nad „szczepionką” przeciwko alergii na orzeszki ziemne.
Miód pszczeli jest jednym z artykułów rolno-spożywczych, którego nazwa została określona w przepisach. Znakując miody należy zatem stosować przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 23 grudnia 2014 roku w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. 2015 r. poz. 29, ze zm.).
WHO zaprasza wszystkie zainteresowane strony do zgłaszania uwag na temat projektu wytycznych w ramach internetowych konsultacji społecznych, które odbędą się 31 maja 2023 r.
Niemiecki Instytut BfR ocenił możliwe zagrożenia dla zdrowia związane z 1,2-nienasyconymi alkaloidami pirolizydynowymi (PA) w żywności – pytania i odpowiedzi.
Enzym wytwarzany przez AB Enzymes GmbH został poddany ocenie bezpieczeństwa przez panel EFSA na wniosek Komisji Europejskiej.
Enzym spożywczy zawierający endo-poligalakturonazę i celulazę jest wytwarzany przez niezmodyfikowany genetycznie Talaromyces cellulolyticus szczep NITE BP-03478 firmy Meiji Seika Pharma Co., Ltd. Przeznaczony jest do stosowania w ośmiu procesach produkcji żywności.
W dn. 11-12 maja w Brukseli oraz online odbędzie się seminarium naukowe. Eksperci omówią bieżące trendy i badania oraz wymogi dotyczące zapewnienia adekwatności oceny ryzyka EFSA dot. miesa komórkowego. Rejestracja trwa do 30 marca!
Zmiana ta stawia Włochy w sprzeczności z resztą Europy, gdzie inne rządy są chętne do uwolnienia korzyści płynących z hodowli mięsa.
Komisja zezwoliła na stosowanie dodatku do żywności „glukozylowane glikozydy stewiolowe” (E 960d) jako substancji słodzącej w wybranych kategoriach żywności
Oczekuje się, że plan przyczyni się do przyspieszenia wzrostu aktywności gospodarczej w wysokości 2,6 mld EUR. A import soi może zostać zmniejszony o jedną trzecią.
Potrzeba większej autonomii i dywersyfikacji źródeł pasz dla zwierząt oraz rosnący nacisk na zrównoważony rozwój rolniczych łańcuchów dostaw i obieg zamknięty zachęcają do innowacji w żywieniu zwierząt. Coraz większą rolę odgrywają produkty uboczne, które pokrywają 12% potrzeb przemysłu.
Na prośbę Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej na temat górnego tolerowanego poziomu spożycia selenu.
Po procesie weryfikacji przez Food and Drug Administration (FDA), Barry Callebaut jest pierwszą firmą produkującą kakao i czekoladę, która ustanowiła kwalifikowane oświadczenie zdrowotne w Stanach Zjednoczonych stwierdzające, że proszek kakaowy o wysokiej zawartości flawanolu może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej miodu i znakowania produktów na bazie miodu (złożonych z miodu i innych składników), którą objęto 119 podmiotów (72 sklepy, 33 producentów i 14 rolników prowadzących działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego).
EFSA wydała ponowną opinię, zawierającą ocenę mączki chleba świętojańskiego (E410) jako dodatku do żywności w żywności dla niemowląt w wieku poniżej 16 tygodni oraz działania następcze związane z jej ponowną oceną jako dodatku do żywności do zastosowań w żywności dla wszystkich grup ludności.
Firma produkująca żywność i dodatki do żywności przyznała się do zarzutu, że produkowała płatki śniadaniowe w niehigienicznych warunkach. Jeśli przyznanie się do winy zostanie zaakceptowane przez sąd, co ma nastąpić 14 marca 2023 r., grzywna zasądzona w kwocie 19,228 mln USD będzie największą w historii karą w sprawie dotyczącej bezpieczeństwa żywności.
Odkąd WHO w 2018 r. po raz pierwszy wezwała do globalnej eliminacji produkowanych przemysłowo tłuszczów trans - 43 kraje wdrożyły już praktyki w zakresie zwalczania tłuszczów trans w żywności, zapewniając ochronę 2,8 mld ludzi na całym świecie.
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. Jakie są wymagania i certyfikaty dla niszowych rynków naturalnych dodatków do żywności?
Wydarzenie jest skierowane do wszystkich zainteresowanych stron lub zaangażowanych w ocenę ryzyka związanego z żywnością pochodzącą z kultur komórkowych i składnikami żywności.
Celem projektu jest opracowanie nowatorskich, zrównoważonych i pożywnych hybrydowych analogów mięsa, opartych na technologii ekstruzji o wysokiej wilgotności, łączących białka roślinne ze składnikami pochodzącymi z produktów ubocznych ryb i drobiu, wodorostów, mikroalg i larw owadów.
Od roku 2023 uprawa konopi odmiany Rajan nie kwalifikuje się do płatności bezpośrednich.
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego jesteśmy społeczeństwem starzejącym się, a w 2035 roku osoby mające 60 lub więcej lat (60+) będą stanowić niemal 1/3 polskiej populacji, a w 2050 roku – już ok. 40 %.