Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

eFORUM FoodFakty – Bezpieczne i ekologiczne opakowania do żywności

Dostępne non-stop

Cel webinarium

Opakowania do żywności pełnią szereg ważnych funkcji, jednak przede wszystkim muszą być użyteczne i bezpieczne dla zapakowanych produktów. Pandemia Covid-19 przypomniała, że mają one chronić pakowane produkty i spowodowała rozwój nowych rozwiązań.

Dużym wyzwaniem zarówno dla producentów i wprowadzających do obrotu opakowania, jak i dla producentów żywności opakowanej są istotne zmiany prawne.

Producenci opakowań mają odpowiedzialność względem społeczeństwa i środowiska naturalnego w zakresie współpracy w zarządzaniu odpadami z opakowań, stosowania właściwych surowców, opracowywania odpowiednich opakowań, wykorzystywania optymalnych technologii oraz rzetelnej edukacji konsumentów w zakresie postępowania z opakowaniem oraz w zakresie składu.

Eko-projektowanie, którym zajmują się inżynierowie i designerzy jest korzystne nie tylko dla środowiska, ale również dla producentów opakowań, ich klientów (np. producentów żywności), jak i konsumentów, wpływając m.in. na obniżenie kosztów produkcyjnych, transportowych i eksploatacyjnych, redukcję masy generowanych odpadów i sprostanie wymogom regulacyjnym.

Branża opakowań wciąż wykazuje dużą odporność na kryzysy. Pierwsze miesiące 2021 r. pokazują, że w tym roku również mogą zajść istotne zmiany na rynku. Obroty w e-handlu wciąż utrzymują się na poziomie niewiele niższym od ubiegłorocznych rekordów, a jednocześnie obserwujemy problemy z podażą surowca.

Webinarium skierowane do

Webinarium skierowane jest do profesjonalistów branży spożywczej z:

  • działów zapewniania jakości
  • technologów
  • działów prawnych
  • działów R&D
  • działów marketingu
  • działów zakupów

Program

12:00 POWITANIE / WPROWADZENIE

Janusz Olejnik - FoodFakty - Food Satety Culture Initiative PL

Analiza zagrożeń wywołanych niebezpiecznymi materiałami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością (FCM) zgłoszonych do systemu RASFF w 2020 r. i I kwartale 2021 r.

Janusz Olejnik - FoodFakty - Food Satety Culture Initiative PL

Opakowania, które chronią konsumenta, żywność i naszą planetę

Jaśmina Solecka - Stowarzyszenie Natureef

PERSPEKTYWA EKONOMICZNA

Wyzwania na rynku opakowań dla branży spożywczej na początku 2021 r.

Maciej Nałęcz - Santander

PERSPEKTYWA KONSUMENTA

Przyspieszenie w designie: najistotniejsze trendy przed i w pandemii

Jakub Śwircz - Brandy Design

PERSPEKTYWA PRAWNA

Co przyniesie przedsiębiorcom rewolucja regulacji opakowań?

Patryk Kalinowski - Centrum Prawa Żywnościowego

PERSPEKTYWA ŚRODOWISKOWA

Opakowania poliestrowe wobec wymagań zmieniającego się rynku

Anita Frydrych - KGL S.A.

EKO(r)EWOLUCJA opakowań, czyli jak projektować zielone serie, by skutecznie redukować odpady

Małgorzata Szymczukiewicz - KB Folie

Opakowania foliowe przyjazne dla środowiska. Innowacyjne rozwiązania i materiały stosowane w produkcji

Robert Gogolewski - CDM

PERSPEKTYWA BEZPIECZEŃSTWA PRODUKTU

Bezpieczeństwo opakowań do żywności z PCR

Adam Fotek - J.S. Hamilton

SESJA Q&A

Warunki uczestnictwa w Webinarium

Nagrania dostępne wyłącznie dla użytkowników Strefy Managera


 

UCZESTNICTWO W eFORUM MOŻLIWE DZIĘKI PARTNEROM WSPIERAJĄCYM:


 

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn