Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

eFORUM - Niepożądane pozostałości w żywności, kryzysy i ryzyko dla bezpieczeństwa konsumentów - Nagranie

Dostępne non-stop

Cel webinarium

Mimo ogromnego postępu technologii, metod upraw rolniczych i hodowli zwierząt, problem niepożądanych pozostałości w żywności pozostaje, a często narasta. Pośrednio poprzez rozwój technologii analitycznych pojawiają się nowe, dotąd nieznane zagrożenia. Rok 2021 jest najlepszym przykładem - kryzys z pozostałością tlenku etylenu.

Ten i wiele innych tematów podjętych zostanie podczas niezwykle intensywnego dnia obrad i prelekcji ekspertów.

Światowy Dzień Żywności FAO w roku 2021 odbywa się 16 października. FoodFakty w ramach swojego wkładu w popularyzację celów zrównoważonego rozwoju przygotowało dedykowane wydarzenie dla branży spożywczej w Polsce. Włączamy się w obchody Światowego Dnia Żywności FAO i serdecznie zapraszamy do udziału i wysłuchania inspirujących prelekcji wybitnych specjalistów.

Webinarium skierowane do

Do wszystkich, którzy na każdym etapie łańcucha mają bezpośredni lub pośredni wpływ na decyzje lub wpływ na bezpieczeństwo żywności. Zakres i poziom merytoryczny referatów skierowany do profesjonalistów z obszaru produkcji, technologii, zarządzania jakością, marketingu, komunikacji, zarządzania i pozostałych kluczowych obszarów w firmach branży spożywczej. Zaproś koniecznie kolegów z firmy.

 

PARTNERZY


 

Program

 Pobierz ulotkę

Wstęp – FoodFakty

Janusz Olejnik - założyciel – CEO - FoodFakty

11:00

Blok 1   Analiza ryzyka i kontrola pozostałości w żywności    

Pozostałości pestycydów w żywności - czy konsument ma się czego obawiać?

Monika Stolarczyk - Chromatorgraphy Specialist - Intertek

11:05

Tlenek etylenu i inne analizy wykonywane metodami pojedynczymi dla oznaczania pozostałości pestycydów. Nowe wyzwania dla branży spożywczej

Maciej Bartoń - Dyrektor ds. Strategii i Rozwoju - JARS S.A.

11:17

Zagrożenia z stosowania środków ochrony roślin - analiza na podstawie wyników badań laboratorium Hamilton UO-Technologia

Anna Szeliga - Dyrektor Zarządzający; Wiceprezes Zarządu Hamilton UO-Technologia Sp. z o.o. – J.S. Hamilton

11:31

Mykotoksyny - narastające zagrożenia

Sylwia Bocian – Specjalista Fizykochemii i Sensoryki w SGS Polska

11:45

Metale ciężkie obecne w wodzie i żywności,  stwarzające realne zagrożenie dla bezpieczeństwa konsumenta

dr Monika Zaręba-Kozioł - Dyrektor Laboratorium w Instytucie Agronomicznym Fertico - Agrosimex

11:59

Blok 2 – Rozwój analityczny

MOSH/MOAH, tlenek etylenu, pestycydy… wiele problemów – jedno rozwiązanie

Edyta Szyszko -  Sales Engineer - LECO

12:17

Kontrola kluczowych parametrów w procesie produkcji żywności na przykładzie produkcji makaronów

mgr inż. Katarzyna Kępka -  Menadżer Sprzedaży - Büchi

12:31

Blok 3 – Podejście systemowe

Prace Komitetu KKŻ FAO/WHO ds. Zanieczyszczeń Żywności i Komitetu KKŻ FAO/WHO ds. Pozostałości Leków Weterynaryjnych w Żywności

Joanna Maryniak-Szpilarska - Główny Specjalista w Biurze Współpracy Międzynarodowej - GIJHARS

12:45

Prace Komitetu KKŻ FAO/WHO ds. Pozostałości Pestycydów w Żywności (wraz z omówieniem dorobku komitetów, wskazaniem źródeł praktycznych informacji na temat zanieczyszczeń i pozostałości)

Anna Janasik - Główny Specjalista w Biurze Współpracy Międzynarodowej - GIJHARS

12:59

Zafałszowania w aspekcie bezpieczeństwa żywności - analiza ryzyka ze szczególnym uwzględnieniem niebezpiecznych pozostałości. Jako jeden z elementów prelekcji - case study - tlenek etylenu

dr Jacek Postupolski - Kierownik Krajowego Laboratorium Referencyjnego. Członek Forum Doradczego Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, uczestnik w pracach Komisji Europejskiej – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy

13:16

Sesja Q&A

13:33

Warunki uczestnictwa w Webinarium

Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera

Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn