Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ekoprojektowanie opakowań - szkolenie ON-LINE

Data: 01.07.2022 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest pogłębienie wiedzy na temat projektowania opakowań w kontekście działań UE dotyczących
gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ) oraz strategii na rzecz tworzyw sztucznych, a także wytycznych określonych w
dyrektywie 2019/904/UE w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko.
Wśród wielu działań podejmowanych w celu przejścia do modelu GOZ istotnym elementem jest idea
ekoprojektowania. W odniesieniu do opakowań uwzględnia ona ograniczanie wpływów środowiskowych we
wszystkich etapach cyklu życia przy zachowaniu funkcji jakie pełnią opakowania w systemach dystrybucji oraz
użytkowania. Szkolenie prowadzone jest w formie wykładów (prezentacja) oraz analizy przykładów, umożliwia
wymianę doświadczeń i konsultacje zagadnień zgłoszonych przez uczestników szkolenia. Uwzględnia zmiany systemu
prawnego w 2022 r.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest do przedstawicieli producentów i użytkowników opakowań zajmujących się tworzeniem
systemów pakowania dla określonych grup wyrobów, doborem materiałów oraz elementów, a także do wszystkich
osób zainteresowanych tematyką projektowania opakowań w ujęciu wymagań ochrony środowiska.

Program


PROGRAM SZKOLENIA:
1. Opakowania w modelu gospodarki opakowaniowej w obiegu zamkniętym
• Podstawowe pojęcia dotyczące opakowań w aspekcie ochrony środowiska: definicje, kategorie opakowań,
stopnie pakowania, materiały opakowaniowe, elementy i składniki
• Rola i funkcje opakowań
• Zasady doboru opakowań, materiałów i elementów pod kątem zamknięcia obiegu materiałowego –
rozszerzona odpowiedzialność przedsiębiorców
• Znakowanie opakowań związane z obiegiem zamkniętym
2. Opakowania a środowisko, ograniczanie wpływów środowiskowych w cyklu życia
• Wpływ opakowań na środowisko, rodzaje zagrożeń
• Jakości środowiskowa opakowań, kryteria oceny
• Wymagania prawne i normatywne dotyczące opakowań
• Wytyczne dyrektywy Single - Use Plastics
3. Ekoprojektowanie opakowań, definicja, podstawowe zasady i kryteria oceny
• Zrównoważone podejście do projektowania opakowań, aspekty środowiskowe, ekonomiczne i społeczne
• Definicja ekoprojektowania
• Zasady ekoprojektowania opakowań w odniesieniu do różnych grup materiałowych
• Ekoprojektowanie – zasady związane z recyklingiem opakowań z tworzyw sztucznych: metody recyklingu,
przydatność do recyklingu, bariery
• Wykorzystanie surowców z recyklingu
4. Podsumowanie szkolenia, pytania.

 

https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-83-ON-LINE-Ekoprojektowanie-opakowan_2022.pdf 

Warunki uczestnictwa

Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej


https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/ 

 

https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-83-ON-LINE-Ekoprojektowanie-opakowan_2022.pdf 

  

 

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn