Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Elastyczność w deklaracji wykazu składników – informacje praktyczne dla przemysłu od CFIA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Do Kanadyjskiej Agencji Kontroli Żywności (CFIA) trafiły niedawno wnioski o zezwolenie na zastępowanie różnych składników z powodu niedoborów spowodowanych przerwami w łańcuchu dostaw niektórych dodatków do żywności. CFIA zdaje sobie sprawę, że mogą występować sezonowe wahania lub niedobory niektórych składników z przyczyn naturalnych lub ekonomicznych. A producenci będą z tego powodu zmuszeni zastąpić, zmienić lub pominąć składniki, które są zwykle używane.

CFIA zaproponowała zasady zastępowania składników

Jeżeli nie można zaplanować zastąpienia, po stronie podlegającej regulacjom spoczywa odpowiedzialność za ocenę i ograniczenie wszelkich powiązanych lub potencjalnych zagrożeń. Należy wprowadzić środki w celu sprawdzenia, czy stosowany dodatek jest dozwolony w żywności lub czy zastąpienie wprowadzi alergen, który nie został jeszcze zadeklarowany na etykiecie. Jeśli ryzyko jest niskie, obecne ramy inspekcji CFIA pozwalają na elastyczność umożliwiającą zastąpienie przez krótki czas bez konieczności zmiany etykiety. Producent musi jednakże mieć plan wykazania, w jaki sposób niedobór dostaw zostanie rozwiązany w tym okresie lub w jaki sposób etykiety/formuły produktów zostaną doprowadzone do zgodności.

Kiedy można zaplanować zastąpienie, w przepisach dotyczących żywności i leków znajdują się zapisy umożliwiające taką elastyczność. Przepisy określają, w jaki sposób producenci mogą zastępować, zmieniać lub pomijać składniki w okresie 12 miesięcy, zachowując jednocześnie prawidłową listę składników dla konsumentów. Żaden sprzeciw nie zostanie przyjęty, jeśli obok składnika pojawi się gwiazdka wskazująca, że wyjaśnienie dotyczące pominięcia, zastąpienia lub zmiany pojawi się na końcu listy składników. Składniki, które można pominąć lub zastąpić, powinny być zgrupowane w tej samej klasie żywności, a grupa klas powinna pojawić się w odpowiednim miejscu na liście składników [B.01.011(1), FDR; 284 ust. 1 SFCR].

Elastyczność w deklarowaniu wykazów składników może pojawić się jako – przykłady

„Składniki: wieprzowina i/lub wołowina…” To stwierdzenie oznacza, że ilość wieprzowiny i/lub wołowiny w produkcie paczkowanym będzie się zmieniać w okresie 12 miesięcy. Dany produkt może zawierać wyłącznie wieprzowinę, wołowinę lub mieszankę wieprzowiny i wołowiny. Ponieważ jednak wieprzowina została wymieniona jako pierwsza, oczekuje się, że w ciągu 12-miesięcznego roku kalendarzowego wieprzowina jest obecna w większych ilościach.

„Składniki: mleko w proszku, kultury bakterii, sól, *może zawierać karoten”. Ta lista składników przedstawia masło, do którego produkcji w niektórych momentach roku używa się barwnika. Kolor masła zmienia się sezonowo, w zależności od diety bydła. Aby zapewnić spójność, barwnik można dodać lub pominąć. „Może zawierać” jest uważane za właściwy sposób wskazania, że składnik jest czasami pomijany w przepisie.

"Składniki: sałata rzymska baby, boćwina swiss baby, baby szpinak, baby jarmuż, rukola, radicchio. Proporcje składników w każdym opakowaniu mogą się różnić." Mieszane zielone sałaty są zwykle produkowane w różnych ilościach sałat w zależności od dostępności składników. Wszystkie składniki są takie same przez okres 12 miesięcy, ale proporcje są różne. Należy wyraźnie zaznaczyć, że wskazane proporcje mogą ulec zmianie i muszą być wymienione w porządku malejącym według proporcji, w jakich będą obowiązywać przez większość 12-miesięcznego okresu.

Więcejhttps://inspection.canada.ca/food-label-requirements/labelling/industry/list-of-ingredients-and-allergens/eng/1383612857522/1383612932341?chap=0#s10c2

 

Źródło: CFIA 

Wybierz obszar: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn