Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Epidemia Listerii w Danii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Duńscy urzędnicy badają trwającą od lat epidemię infekcji Listerią, która dotknęła dziewięć osób od 2018 roku aż do tego miesiąca.

Statens Serum Institut (SSI), Duński Urząd ds. Weterynarii i Żywności (Fødevarestyrelsen) oraz DTU Food Institute próbują znaleźć źródło infekcji.

9 przypadków zachorowań

Od końca 2018 r. do listopada 2021 r. u dziewięciu osób wykryto ten sam typ Listeria monocytogenes. Cztery przypadki odnotowano w tym roku dopiero niedawno. Dwie osoby zachorowały zarówno w 2018, jak i 2019 roku, a jeden przypadek odnotowano w 2020 roku.

Wśród chorych jest siedem kobiet w wieku od 35 do 95 lat oraz dwoje dzieci poniżej 5 roku życia. Osoby chore mieszkają na terenie całego kraju. Wszystkich dziewięciu duńskich pacjentów było hospitalizowanych, ale nie było żadnych zgonów.

 

To samo źródło zakażenia

Sekwencjonowanie całego genomu (WGS) wykazało, że próbki od pacjentów z epidemią są blisko spokrewnione, co oznacza, że ​​prawdopodobnie pochodzą z tego samego źródła.

Wywiady z pacjentami lub ich bliskimi ujawniły, że nie znają się, nie podróżowali, i nie uczestniczyli w tych samych wydarzeniach. Na tej podstawie duńscy urzędnicy stwierdzili, że sugeruje to, że źródłem infekcji jest żywność sprzedawana w całym kraju.

Statens Serum Institut poinformował o epidemii za pośrednictwem platformy ECDC i jak dotąd dziewięć krajów odpowiedziało, że nie zarejestrowały przypadków Listerii związanych z tym samym typem sekwencji.

O infekcjach Listerią

Żywność skażona Listeria monocytogenes może nie wyglądać na zepsutą ani pachnieć, ale nadal może powodować poważne, a czasem zagrażające życiu infekcje. Każdy, u kogo wystąpiły objawy zakażenia Listeria, powinien zwrócić się o pomoc medyczną i poinformować lekarza o możliwej ekspozycji na Listeria.

Ludzie powinni monitorować się pod kątem objawów zatrucia pokarmowego w nadchodzących tygodniach, ponieważ może upłynąć do 70 dni od narażenia na Listerię, zanim pojawią się objawy listeriozy.

Objawy zakażenia Listerią mogą obejmować wymioty, nudności, uporczywą gorączkę, bóle mięśni, silny ból głowy i sztywność karku. Aby zdiagnozować infekcje Listeria, które mogą naśladować inne choroby, wymagane są specjalne testy laboratoryjne.

Kobiety w ciąży, osoby starsze, małe dzieci i osoby chore na raka, które mają osłabiony układ odpornościowy, są szczególnie narażone na poważne choroby, zagrażające życiu infekcje i inne powikłania. Chociaż zarażone kobiety w ciąży mogą doświadczać jedynie łagodnych objawów grypopodobnych, ich infekcje mogą prowadzić do przedwczesnego porodu, zakażenia noworodka, a nawet urodzenia martwego dziecka.

Źródło: https://www.ssi.dk/aktuelt/sygdomsudbrud/udbrud-med-listeria-i-danmark-2018-2021

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn