Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Fałszowanie wołowego mięsa mielonego siarczynami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Firma z Auckland (Nowa Zelandia) została skazana przez Sąd Okręgowy w Manukau za dodanie siarczynów do mielonej wołowiny. Informacja została opublikowana 23 lipca 2020 r. przez Ministerstwo Przemysłu Podstawowego (Ministry for Primary Industries - MPI). Producenta i hurtownię żywności „Machi” (Diversity Foods Limited) ukarano grzywną w wysokości 10 tys. dolarów nowozelandzkich (ok. 25 tys. złotych).

Siarczyny i dwutlenek siarki zabronione w surowym mięsie

Siarczyny i dwutlenek siarki to dodatki do żywności, których nie wolno dodawać do surowego mięsa. Dodanie tych związków do surowego mięsa może spowolnić jego psucie się, wydłużyć okres przydatności do spożycia i zachować świeży wygląd mięsa (czerwoną barwę). Praktyka ta uznawana jest za fałszowanie. Ponadto związki te są alergenami i ich nieautoryzowane stosowanie może stanowić niebezpieczeństwo dla osób wrażliwych.

Ponad 23 tony podejrzanego mięsa mielonego

W okresie, w którym fałszowano mięso (od 30 września 2017 r. do 26 września 2018 r.) firma sprzedała ponad 23 tony mięsa wołowego o łącznej wartości 163 tys. dolarów nowozelandzkich (ok. 403 tys. złotych). Przedsiębiorstwo Diversity Foods Limited przyznało się do 2 zarzutów. Fałszowanie zostało wykryte podczas oceny planu kontroli żywności, kiedy wykryto butelkę płynnego środka konserwującego Dunninghams.

Żródło: https://www.mpi.govt.nz/news-and-resources/media-releases/company-fined-10000-for-selling-mince-containing-sulphites/

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

 

Wybierz obszar: Food Fraud Przemysł mięsny

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn