Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Blogi firm

  • 13.12.2021

    Odpowiedzialność prawna producentów i przetwórców żywności - szkolenie

    Opublikowane przez: "FoodFakty Akademia Managera"

    Każdy uczestnik łańcucha produkcji żywności ponosi odpowiedzialność za dany etap produkcji, który znajduje się pod jego kontrolą. Innymi słowy, wszyscy, którzy uczestniczą w produkcji żywności - zarówno jako osoby fizyczne, pracownicy, producenci lub przedsiębiorcy - muszą przestrzegać przepisów prawa żywnościowego, a za niedopełnienie ciążących na nich obowiązków grożą pewne konkretne sankcje.

    Więcej
  • 07.12.2021

    Żywność ekologiczna od 1 stycznia 2022 - co ulegnie zmianie? - szkolenie

    Opublikowane przez: "FoodFakty Akademia Managera"

    Wraz ze wzrostem zainteresowania konsumentów żywnością ekologiczną, konieczne było znowelizowanie przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Zmiany wejdą w życie od 1 stycznia 2022 r. 

    Więcej
  • 07.12.2021

    Zasady produkcji ekologicznej - szkolenie

    Opublikowane przez: "FoodFakty Akademia Managera"

    Produkcja ekologiczna stanowi jeden z najszybciej rozwijających się sektorów w branży spożywczej, której wzrost szacowany jest nawet na 20% w skali roku. Jakie wymagania należy spełnić, aby móc znakować swoje produktu logo ekoliścia?

    Więcej
  • 27.08.2020

    Porada 2 - Wyszukuj po interesującej Cię frazie

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Wyszukaj i podziel informację na jej formy jednym kliknięciem 

    Więcej
  • 13.08.2020

    Porada 1. Twój spersonalizowany Newsletter

    Opublikowane przez: FoodFakty

    Sprawdź jak stworzyć spersonalizowany newsletter foodfakty

    Więcej
  • 22.06.2020

    Jak zrozumieć i doskonalić kulturę bezpieczeństwa żywności?

    Opublikowane przez: BSI Group Polska Sp. z o. o.

    Kultura bezpieczeństwa żywności jest zdefiniowana przez instytucję Global Food Safety Initiative (GFSI) jako „wspólne wartości, przekonania i normy, które wpływają na sposób myślenia i zachowania w zakresie bezpieczeństwa żywności w całej organizacji”. Istnieje wiele elementów, które pomagają w tworzeniu pozytywnej i funkcjonującej kultury, która zapewni bezpieczeństwo żywności.

     

    Więcej
  • 20.05.2020

    NOWY PROGRAM ROZWOJU FSSC

    Opublikowane przez: BSI Group Polska Sp. z o. o.

    Fundacja FSSC 22000 uruchomiła Program Rozwoju FSSC w lutym 2020 r., Program systemu bezpieczeństwa żywności skierowany do małych i średnich organizacji w łańcuchu żywnościowym. Program ten zastępuje program FSSC Global Markets i jest zgodny z Międzynarodowym Kodeksem postępowania zalecanym przez Codex.

    Więcej
  • 20.05.2020

    Zastosowanie wysokich ciśnień w utrwalaniu mięsa.

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Technologia wysokich ciśnień (HPP - High Pressure Processing) jest najczęściej stosowaną nietermiczną metodą utrwalania żywności, szczególnie w przetwórstwie mięsnym. Należy jednak uwzględnić fakt, że zastosowanie wysokiego ciśnienia wpływa nie tylko na zatrzymanie psucia i inaktywację patogennych mikroorganizmów, ale również na składniki, które są odpowiedzialne za jakość produktów, przy czym wykazano, że związki o niskiej masie cząsteczkowej(w tym barwniki, substancje aromatyczne czy biologicznie aktywne tj. witaminy) pozostają niezmienione. Wysokie ciśnienie może powodować jednak zmiany w strukturach białkowych oraz enzymatycznych,dlatego w niektórych przypadkach zastosowanie technologii wysokich ciśnień jest ograniczone.

    Więcej
  • 06.05.2020

    Kawa z czosnkiem, czyli niecodzienne połączenia smaków w duchu food pairingu

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Food pairing to idea, której celem ukazanie jest nietypowych połączeń smakowych uzupełniających się nawzajem składników. Podstawą kreowania niecodziennych kombinacji jest hipoteza mówiąca, że produkty posiadające takie same związki smakowo-zapachowe będą lepiej razem smakować i stworzą zupełnie nieoczekiwany duet.

    Więcej
  • 20.04.2020

    Strączki – lepsze niż mięso?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Coraz powszechniej mięso uważa się za niezdrowe. Przeciwnicy diety mięsnej wskazują konieczność ograniczenia jego spożycia z uwagi na negatywne skutki zdrowotne, a radykalni przeciwnicy uznają mięso nawet za jedną z przyczyn przedwczesnej śmierci. Jako alternatywę zalecają spożywanie białka pochodzenia roślinnego pochodzenia roślinnego (szczególnie roślin strączkowych), które ich zdaniem jest znacznie zdrowsze. Czy rzeczywiście jest to prawda?

    Więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn