Zasady prawa żywnościowego w praktyce
Prawo żywnościowe opiera się na szeregu zasad, do których przestrzegania zobowiązani są wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego: od producentów rolnych, przez dostawców aż po producentów żywności.
Prawo żywnościowe opiera się na szeregu zasad, do których przestrzegania zobowiązani są wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego: od producentów rolnych, przez dostawców aż po producentów żywności.
Na system prawa żywnościowego składają się setki aktów prawnych, publikowanych zarówno na szczeblu krajowym jak i unijnym.
Rocznie w prawie żywnościowym jest uchwalanych około 1000 aktów prawnych, na które składają się zarówno akty prawa polskiego jak i unijnego. Jednakże nie zależnie od porządku prawnego, producenci żywności zobowiązani są do przestrzegania przepisów, których są adresatami ze względu na charakter prowadzonej przez siebie działalności.
Znajomość aktualnie obowiązujących regulacji z zakresu prawa żywnościowego stanowi podstawę prowadzenia działalności produkcyjnej w branży spożywczej.
Ten kurs e-learningowy jest specjalnie zaprojektowany dla osób uczących się w ruchu, takich jak Ty - zapewnia wygodę uczenia się we własnym tempie, jednocześnie pozwalając podnieść swoje kompetencje i uczynić kolejny krok we własnym rozwoju zawodowym.
Produkty branży piekarsko-ciastkarskiej oraz przetwórstwa zbóż nie są uregulowane szczegółowo w prawie żywnościowym i wydawać by się mogło, że wystarczy spełnić jedynie wymagania ogólne w zakresie ich etykietowania, ale opracowanie prawidłowego oznakowania dla tych kategorii może okazać się prawdziwym wyzwaniem
Przygotowanie do pełnienia funkcji pełnomocnika w zakresie systemów bezpieczeństwa żywności (FSSC 22000 v5, IFS Food v7, BRC GS for Food Safety v8).
Celem szkolenia jest zdobycie umiejętności i wiedzy potrzebnej do prowadzenia auditów wewnętrznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Każdy uczestnik łańcucha produkcji żywności ponosi odpowiedzialność za dany etap produkcji, który znajduje się pod jego kontrolą. Innymi słowy, wszyscy, którzy uczestniczą w produkcji żywności - zarówno jako osoby fizyczne, pracownicy, producenci lub przedsiębiorcy - muszą przestrzegać przepisów prawa żywnościowego, a za niedopełnienie ciążących na nich obowiązków grożą pewne konkretne sankcje.
Wraz ze wzrostem zainteresowania konsumentów żywnością ekologiczną, konieczne było znowelizowanie przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Zmiany wejdą w życie od 1 stycznia 2022 r.