Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

FoodFakty +

  • 04.06.2018

    Właściwości prozdrowotne zielonej herbaty

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Każdy z nas nieraz słyszał o właściwościach prozdrowotnych zielonej herbaty, ale czy tak naprawdę warto ją pić i czy jej spożycie może przynieść odczuwalne dla nas korzyści? W zależności od procesu technologicznego otrzymuje się trzy główne rodzaje herbat...

    Więcej
  • 29.05.2018

    Złoty Ryż niewykorzystaną szansą na walkę z niedoborem witaminy A?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Biotechnologów KNBiotech

    Złoty Ryż to odmiana ryżu siewnego wzbogacona o β-karoten. Mimo jego korzystynych właściwości prozdrowotnych, nie jest uprawiany na szeroką skalę. Co wstrzymuje świat przed jego uprawą?

    Więcej
  • 25.05.2018

    Pseudozboża – czyli stary „superfood”?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Od wielu lat zboża stanowiły podstawę diety człowieka i do dziś niewiele się zmieniło. Jedne odchodzą w niepamięć, inne znów wracają po wielu latach na nasze stoły. Zboża są roślinami uprawnymi należącymi do rodziny traw. Wykorzystywane są do produkcji mąki, płatków, otrąb, a co za tym idzie ciast, pieczywa, czy makaronów...

    Więcej
  • 25.05.2018

    Patronat KRSiO nad Vitafoods Europe 2018

    Opublikowane przez: Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

    W dniach 15-17 maja w Genewie odbyły się największe międzynarodowe targi poświęcone branży suplementów diety - Vitafoods Europe 2018. W tym roku Krajowa Rada Suplementów i Odżywek objęła patronatem to globalne wydarzenie.

    Więcej
  • 21.05.2018

    Błonnik pokarmowy - zalety i zalecenia

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Zapewne wiele razy słyszeliście o zaletach diety bogatej w błonnik pokarmowy oraz ze stwierdzeniem, że im więcej błonnika w naszej diecie tym lepiej. A czy wiecie dlaczego tak jest? Na początku...

    Więcej
  • 18.05.2018

    Latem zamrażamy, a zimą i wiosną spożywamy. Jak poprawnie rozmrażać truskawki?

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Zarządzania Jakościa

    Truskawka - należąca do rodzaju Fragaria, jest jednym z najmłodszych gatunków roślin sadowniczych. Dzięki takim właściwościom, jak specyficzny smak i aromat oraz wysoka wartość odżywcza i dietetyczna...

    Więcej
  • 15.05.2018

    Wiedza rodziców na temat żywienia niemowląt

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

    Prawidłowe żywienie we wczesnym okresie życia ma ogromny wpływ na rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. Ponadto może wpływać na zmniejszenie ryzyka chorób cywilizacyjnych, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, osteoporoza, miażdżyca, alergie i nowotwory...

    Więcej
  • 11.05.2018

    Soylent – innowacyjny suplement diety jako alternatywa dla żywności tradycyjnej

    Opublikowane przez: Koło Naukowe Technologów Żywności

    Konsument XXI wieku poszukuje na rynku spożywczym produktów o udowodnionym korzystnym wpływie na organizm. Wielu konsumentów wybiera diety, które wymagają przestrzegania restrykcyjnych zasad. Naukowcy oraz specjaliści od spraw żywienia poszukują produktów, które umożliwiają przygotowanie posiłków przy niewielkim nakładzie pracy oraz pieniędzy...

    Więcej
  • 10.05.2018

    KRSiO patronem targów Vitafoods 2018

    Opublikowane przez: Krajowa Rada Suplementów i Odżywek

    W dniach 15-17 maja w Genewie odbędą się największe targi dla branży suplementów diety - Vitafoods Europe 2018. Krajowa Rada Suplementów i Odżywek objęła patronatem to globalne wydarzenie...

    Więcej
  • 07.05.2018

    Interakcje pomiędzy składnikami odżywczymi

    Opublikowane przez: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności

    Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. składniki odżywcze to białka, węglowodany, tłuszcze, błonnik, sód, witaminy i składniki mineralne...

    Więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn