Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

IFS Global Markets – Food

Kategoria: Biznes

Pierwszy krok do wdrożenia Systemu Zarządzania Jakością, Pierwszy krok do certyfikacji Standardu IFS Food.

Co to jest IFS Global Markets - Food i jak to działa?

IFS Global Markets - Food to program oceny bezpieczeństwa żywności dla sprzedawców detalicznych oraz markowych produktów spożywczych. Program ma na celu wsparcie „małych i / średnich przedsiębiorstw” w rozwoju ich systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i uczynienie pierwszego kroku w kierunku wdrożenia standardu żywności IFS.

Etapy wdrażania i ocean wymagań

Wdrożenie wszystkich wymagań IFS Global Markets - Food i stałe śledzenie ich brzmi jak jedno gigantyczne zadanie - szczególnie dla małych firm lub tych, które nie mają w pełni rozwiniętego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności i jakością.

Jednak to nie jest takie trudne!!

System zarządzania bezpieczeństwem żywności i jakością wraz z optymalizacją procesów jest budowany stopniowo. Z każdym poziomem wdrażanych jest więcej wymagań. Założeniem jest by w ciągu 3 kolejnych lat doprowadzić do pełnej certyfikacji IFS Food. Etapy do osiągnięcia pełnej Certyfikacji IFS przedstawia rysunek 1.

Program IFS Global Markets - Food jest bardzo elastyczny. To na jakim poziomie należy wprowadzić i utrzymać i na jak długo Program IFS Global Markets zależy od firmy a także od jej partnera handlowego np. sieci spożywczej.

Rysunek 1

Co należy zrobić?

  1. Pobrać za darmo wymagania Programu IFS Global Markets Food ze strony internetowej IFS.
  2. Wdrożyć wymagania. W razie potrzeby skorzystać z pomocy:
    • Darmowej aplikacji  IFS App Audit Manager – narzędzia do audytów wewnętrznych
    • Szkolenia IFS (bezpośrednie lub online)
    • Uznanego konsultanta IFS
  1. Wybrać jednostkę certyfikacyjną lub zatwierdzoną firmę (ASP) z portalu IFS i skontaktować się z nią.
  2. Ocena wg. wymagań Global Markets w firmie
  3. Po dokonaniu oceny zostaje wydany „List potwierdzający” pozytywny wynik oceny.
  4. Raport i list potwierdzający zostaną umieszczone na portalu IFS. www.ifs-certification.com

 

Wybierz obszar: Certyfikacja

Autor: IFS

IFS

Beata Studzińska -Marciniak
IFS Senior Technical Manager

Absolwentka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie w 2001 roku. Po 9 latach pracy w branży spożywczej na stanowisku Pełnomocnika Zarządu ds. Systemów Zarządzania Jakością, postanowiła spróbować sił jako audytor dostawców sieci TESCO. Równocześnie pełniąc funkcję wsparcia technicznego jako Technical Manager i weryfikator w standardów IFS i BRC w jednostce certyfikującej, rozwijała wiedzę procesu certyfikacji. Promocja na stanowisko Global Technical Managera dla audytorów TESCO jako osoby odpowiedzialnej za wiedzę i rozwój audytorów dostawców TESCO, otworzyła jej drogę do współpracy z różnymi osobowościami, przy jednoczesnym poznaniu standardów wielu zakładów spożywczych na całym świecie. Obecnie pełniąc funkcję IFS Senior Technical Manager wspiera jednostki certyfikujące oraz sieci spożywcze w technicznych aspektach rodziny standardów IFS, a także promuje wiedzę na temat Programów IFS Global Markets w Polsce.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn