Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dążąc do zmniejszenia potencjalnego wpływu na zdrowie niemowląt i dzieci poniżej drugiego roku życia, FDA proponuje nowe, dopuszczalne poziomy ołowiu dla głównych kategorii przetworzonej żywności dla niemowląt.
GIS został poinformowany przez firmę VICTUS Mielczarek i Kowalska Sp. j. o wycofaniu wskazanej poniżej partii Sałatki z buraczków i papryki ze względu na stwierdzenie obecności ciała obcego w produkcie.
KOWR, we współpracy z Ambasadą RP w Pekinie, planuje organizację webinarium na temat perspektyw rozwoju współpracy handlowej z Chinami w zakresie rynku mleczarskiego.
Porozumienie pomiędzy Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych a Komendantem Głównym Policji dotyczące wzmocnienia współpracy w zakresie sprawnego i skutecznego przeciwdziałania nielegalnym praktykom rynkowym i oszustwom żywnościowym.
Od 1 lutego 2023 r. wejdzie w życie obowiązek rejestracji w indyjskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności w odniesieniu do niektórych artykułów spożywczych
Od roku 2023 uprawa konopi odmiany Rajan nie kwalifikuje się do płatności bezpośrednich.
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki poinformował o przeprowadzonej akcji kontrolnej, którą ukierunkowano na produkcję, pakowanie i komercjalizację oliwy z oliwek. W wyniku działań zidentyfikowano podmiot gospodarczy, który napełniał pojemniki oznaczone jako oliwa z oliwek extra virgin podejrzaną substancją.
GIS został poinformowany o stwierdzeniu wysokiej zawartości estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w określonych poniżej partiach ciastek Unicorn wheels 220 g, marki Aldiva, dostępnych w sieci sklepów TEDi.
GIS został poinformowany poprzez RASFF o stwierdzeniu przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w orzechach pistacji, które po konfekcjonowaniu zostały wprowadzone do obrotu przez firmę Bio Planet S.A.
Zakończony nabór był dwunastym prowadzonym w ramach PROW 2014-2020. Do tej pory wpłynęło w nim 115 wniosków o przyznanie pomocy.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej piwa, którą objęto 93 podmioty (50 sklepów i 43 producentów).
Ceny sprzedaży urządzeń i systemów czyszczących marki Kärcher były sztucznie zawyżane przez ponad 20 lat. Prezes UOKiK Tomasz Chróstny nałożył na spółkę Karcher 26 mln złotych kary.
Organy urzędowej kontroli żywności mają kompetencje do nakładania kar pieniężnych na podmioty działające na rynku spożywczym. Obowiązujące przepisy prawne wskazują za jakie naruszenia możliwe jest nałożenie kar
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała jakość handlową przypraw jednoskładnikowych, mieszanek przypraw (np. typu zioła prowansalskie) i przypraw do konkretnych potraw (np. do grilla, do mięsa, do sałatek) z uwzględnieniem produktów paczkowanych oraz sprzedawanych luzem (na wagę).
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej sałatek i surówek warzywnych (w tym oferowanych luzem), którą objęto 108 podmiotów (61 lokali gastronomicznych, 47 sklepów).
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych skontrolowała warunki chowu i tuczu gęsi oraz jakość handlową mięsa gęsiego.
W wyniku negocjacji prowadzonych ze służbą weterynaryjną Tajlandii, w dniu 30 grudnia 2022 r. uzgodnione zostały następujące wzory świadectw weterynaryjnych.
Nowelizacja przepisów ma skutkować dostosowaniem polskiego prawa do regulacji obowiązujących w Unii Europejskiej, pozwala też na bardziej skuteczne czuwanie nad dobrostanem zwierząt i walkę z dotykającymi je chorobami, np. afrykańskim pomorem świń czy ptasią grypą.
W wyniku działań PIS w związku ze skargą konsumenta potwierdzono obecność ciał obcych w produkcie. Produkt jest przeznaczony do spożycia przez niemowlęta i dzieci powyżej 8 miesiąca życia. Spożycie produktu przez najmłodszych konsumentów może wiązać się z ryzykiem zdrowotnym.
W badaniach Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w przedmiotowym suplemencie diety. Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
W ramach zawiadomienia wyjaśniono zagadnienia związane z wykonywaniem urzędowych kontroli, które stanowiły najczęściej przedmiot zapytań państw członkowskich
W związku z przedświątecznym wzrostem zapotrzebowania konsumentów na zakup żywych karpi w punktach sprzedaży detalicznej, Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad.
W wyniku badań przeprowadzonych w ramach kontroli urzędowych PIS stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niektórych partiach herbatników określonych w ostrzeżeniu.
FDA przeprowadziła badanie importowanego miodu pod kątem zafałszowań żywności motywowanych ekonomicznie. Celem było zidentyfikowanie produktów zawierających dodatek niezadeklarowanych substancji słodzących.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem (typu pierogi, naleśniki, krokiety, pyzy, kartacze) w 76 lokalach gastronomicznych.
Znowelizowano przepisy stawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o ochronie roślin przed agrofagami. Zmiana m.in. poszerzyła uprawnienia pracowników Inspekcji w zakresie kontroli
Ustawa z 4 listopada 2022 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt zastąpi tę z 2 kwietnia 2004 r. zmiany będą wprowadzane sukcesywnie i dotyczą przede wszystkim katalogu gatunków objętych obowiązkiem ewidencjonowania, zasad i terminów dokonywania zgłoszeń, a także wyboru środków identyfikacji.
Prawie 200 osób zachorowało w wyniku trwającej od ponad roku epidemii salmonellozy w wielu europejskich krajach. Zgłoszono 196 zakażeń Salmonellą Mbandaka ST413, w tym 89 osób chorych w Finlandii i 81 w Wielkiej Brytanii.