Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komisja Europejska zatwierdziła szarańczę wędrowną jako nową żywność

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Komisja Europejska zezwoliła 12 listopada br. na wprowadzenie do obrotu drugiego owada, Locusta migratoria (szarańcza wędrowna), jako środka spożywczego. Termin „szarańcza wędrowna” odnosi się do osobnika dorosłego Locusta migratoria, gatunku owada należącego do rodziny Acrididae.

Rozporządzenie w sprawie nowej żywności dotyczy jedynie zatwierdzenia produktu po rygorystycznej ocenie naukowej dokonanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Urząd weryfikuje, w świetle dostępnych dowodów naukowych, że żywność nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzkiego. 2 lipca br. EFSA opublikowała swoją pozytywną opinię w tej sprawie.

Od teraz szarańcza wędrowna jako „nowa żywność” w postaci mrożonej, suszonej i sproszkowanej może być sprzedawana jako przekąska lub składnik żywności w wielu produktach spożywczych. W postaci mrożonej i suszonej nogi i skrzydełka muszą zostać usunięte przez przedsiębiorcę spożywczego, aby zmniejszyć ryzyko zaparć jelitowych. Na wniosek firmy Fair Insects BV produkt przeszedł rygorystyczną ocenę naukową dokonaną przez EFSA, która stwierdziła, że szarańcza wędrowna jest bezpieczna w przypadku zastosowań i poziomów stosowania proponowanych przez wnioskodawcę.

Dlaczego powinniśmy jeść owady? Czy ich spożycie może wywoływać reakcje alergiczne?

To od konsumentów zależy, czy chcą jeść owady, czy nie. Wykorzystanie owadów jako alternatywnego źródła białka nie jest nowością, a owady są regularnie spożywane w wielu częściach świata.

W swojej ocenie EFSA stwierdziła, że spożycie szarańczy wędrownej może potencjalnie prowadzić do reakcji alergicznych. Może to dotyczyć zwłaszcza osób z wcześniej istniejącą alergią na skorupiaki, roztocza i mięczaki. Dodatkowo alergeny z paszy (np. gluten) mogą znaleźć się w spożywanym owadzie.

W związku z tym zezwolenie na tę nową żywność wyjaśnia tę kwestię i określa szczegółowe wymogi dotyczące etykietowania dotyczące alergenności. Projekt aktu prawnego ustanawia wymogi dotyczące etykietowania środków spożywczych zawierających nową żywność. Odnosi się to dodatkowo do wymagań rozporządzenia w sprawie etykietowania.

Według FAO, owady jako żywność stają się szczególnie istotne w XXI wieku ze względu na rosnące koszty białka zwierzęcego, brak bezpieczeństwa żywnościowego, presję środowiskową, wzrost populacji i rosnące zapotrzebowanie na białko. W związku z tym należy znaleźć alternatywne rozwiązania dla konwencjonalnego inwentarza żywego. Spożywanie owadów ma zatem pozytywny wpływ na środowisko oraz zdrowie i środki do życia. FAO wskazuje również, że owady są bardzo pożywnym i zdrowym źródłem pożywienia o wysokiej zawartości tłuszczu, białka, witamin, błonnika i minerałów. Dlatego są alternatywnym źródłem białka ułatwiającym przejście na zdrową i zrównoważoną dietę.

Niedawno EFSA wydała dwie inne pozytywne opinie na temat gatunku owadów Tenebrio molitor (żółty mącznik) i Acheta domesticus (domowy świerszcz). Zgodnie z przepisami rozporządzenia w sprawie nowej żywności KE przedstawi projekty aktów wykonawczych na kolejnym Stałym Komitecie, który odbędzie się pod koniec listopada 2021 r. Ponadto w tej chwili jest 9 wniosków dotyczących owadów, które podlegają ocena bezpieczeństwa przez EFSA.

Źródło: https://ec.europa.eu/food/safety/novel-food/authorisations/approval-second-insect-novel-food_pl

fot. Jonathan Hornung - Tiermotive, CC BY-SA 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=268838

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn