Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Konsultacje społeczne EFSA: ochratoksyna A

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA uruchomiła konsultacje publiczne w celu zdobycia informacji zwrotnych od zainteresowanych stron na temat opinii naukowej na temat zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością ochratoksyny A (OTA) w żywności - mykotoksyny naturalnie wytwarzanej przez grzyby takie jak gatunki Penicillium i Aspergillus.

Termin zgłaszania uwag upływa 24 stycznia 2020 r.

OTA znajduje się w różnych produktach spożywczych, w tym w zbożach i produktach zbożowych, konserwach mięsnych, świeżych i suszonych owocach. Znajduje się również w mleku matki.

Wcześniej EFSA oceniła zagrożenia dla zdrowia publicznego związane z OTA w żywności w 2006 r. Eksperci stwierdzili, że OTA gromadzi się w nerkach i jest szczególnie toksyczny dla tego narządu. Przy dużych dawkach OTA powoduje również guzy nerek u szczurów. EFSA ustaliła dopuszczalny tygodniowy pobór (TWI - tolerable weekly intake) na poziomie 120 nanogramów na kilogram masy ciała.

Od tego czasu udostępniono więcej informacji sugerujących, że OTA może być genotoksyczny i rakotwórczy. W takich przypadkach eksperci EFSA obliczają margines narażenia (MOE) dla konsumentów.

Ogólnie rzecz biorąc, im wyższy wskaźnik MOE, tym niższy poziom obaw konsumentów. Szacowany MOE dla OTA wynosi poniżej 10 000 w większości grup konsumentów, co sugeruje możliwy problem zdrowotny.

Co to jest MOE?

MOE jest narzędziem wykorzystywanym przez osoby oceniające ryzyko do scharakteryzowania ryzyka związanego z narażeniem na substancje genotoksyczne i rakotwórcze, które można znaleźć w żywności lub paszy. Wskazuje poziom obaw dotyczących bezpieczeństwa związanych z obecnością substancji w żywności, ale nie określa ryzyka.

MOE jest stosunkiem dwóch czynników: dawki, przy której obserwuje się niewielki, ale mierzalny efekt niepożądany oraz poziomu narażenia na substancję.

Zródło: EFSA

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn