Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kontrola jakości małych opakowań. Przełomowa technologia dokładniejsza niż rentgen

Kategoria: Procesy i Technologie

Małe, często bardzo lekkie opakowania nie zawsze są w stanie konsekwentnie przejść przez zasłony urządzenia inspekcyjnego. Aby można było wiarygodnie sprawdzić jakość produktu i wyeliminować produkt zanieczyszczony lub wadliwy, potrzebny jest wysokiej jakości sprzęt. Jaka technologia sprawdzi się na linii produkcyjnej?

Technologia inspekcji rentgenowskiej Ishida

Ishida proponuje producentom innowacyjny projekt wykorzystujący lekkie metalowe płytki zamiast tradycyjnych ciężkich zasłon. Kurtyna ochronna tego typu umożliwia niezakłócony transfer opakowań. Opakowania pozostają nadal płaskie i nie przemieszczają się na przenośniku podczas wprowadzania i wyprowadzania z komory urządzenia inspekcji X-ray.

Technologia inspekcji rentgenowskiej okazała się idealnym rozwiązaniem do kontroli jakości w Hügli, międzynarodowej firmy przemysłu spożywczego. Firma wykorzystuje dwa modele maszyn X-ray Ishida o symbolu IX-GA-4075, specjalnie przystosowane do pakowania niewielkich opakowań (po około 10-15 g tzw. produktów poddanych dehydratacji), w tym zup, sosów, przypraw i posiłków ryżowych. W tym przypadku, w ramach szczególnych procedur kontroli jakości mających na celu wychwycenie potencjalnych zanieczyszczeń, procedury detekcyjne muszą być przeprowadzane w oparciu o test godzinowy. Ich zastosowanie znacznie wpłynęło na wzrost ogólnej zdolności produkcyjnej.

Na czym polega trudność wykrywania zanieczyszczeń?

Ponieważ opakowania są wykonane z folii aluminiowej, wykrywacze metali mogą być używane tylko przed fazą opakowania produktu. Przed zastosowaniem produktu Ishida, procedura kontroli wymagała zainstalowania trzech oddzielnych wykrywaczy metalu za każdą naważarką wielogłowicową. Oznaczało to wstrzymywanie produkcji na czas przeprowadzania procedury detekcji potencjalnych zanieczyszczeń.  Przerwy na tą operację powodowały znaczne straty w produkcji, obserwowane w relatywnie krótkim czasie.

Inspekcja X-ray Ishida może być prowadzona bez zakłócania produkcji. Urządzenie ma funkcję  szczegółowego raportowania z rejestru operacyjnego, istnieje więc możliwość przechowywania informacji dla każdego pakietu, który przeszedł przez komorę urządzenia. Dostarcza to niezbędnych danych dotyczących poszczególnych identyfikacji, co jest szczególnie istotne w przypadku zapytania sprzedawcy lub skargi konsumenckiej.

Jak to działa?

System inspekcji X-ray IX-GA-4075 jest wyposażony w unikalną technologię Algorytmu Genetycznego Ishida (GA), która wykorzystuje analizę danych obrazowych z wielu kontroli i pozwala osiągnąć wyjątkowo wysoki przyrost poziomu dokładności kontroli. Kolejna zaleta urządzenia to przyjazny dla użytkownika kolorowy dotykowy interfejs panelu sterowniczego, który umożliwia przywoływanie specyfikacji każdego produktu przechowywanego w pamięci za jednym naciśnięciem przycisku. Dzięki temu przezbrojenia między produktowe są szybkie i proste, zwłaszcza, że fabryka w Zàsmuky obsługuje asortyment około 1000 różnych produktów.                                                                                                          

– Technologia rentgenowska X-ray wprowadziła ogromną poprawę procedur kontroli jakości, ponieważ potrzebowaliśmy systemu o wysokiej elastyczności, będącego w stanie wydajnie obsłużyć wiele różnych odmian produktów oraz zróżnicowanych rozmiarów opakowań – wyjaśnia dyrektor produkcji Hügli, Pavel Coufal. – Maszyny Ishida IX-GA udowodniły, że są idealnym rozwiązaniem dla nas i jesteśmy zachwyceni zarówno wydajnością, jak i niezawodnością ich działania – dodaje.

Dodatkowym atutem jest lokalne wsparcie zapewniane przez wyspecjalizowane biuro firmy Ishida w Czechach. W przypadku wystąpienia problemu firmy mogą liczyć na bardzo szybką reakcję oraz równie szybką dostawę dowolnych części zamiennych.

Źródło: ishidaeurope.com

Autor: Ishida Europe

WIĘCEJ O TECHNOLOGII ISHIDA DOWIESZ SIĘ W FIRMIE:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn