Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Niepewne prognozy produkcji cukru

Kategoria: Biznes

Spada zużycie, produkcja cukru i zapasy cukru w Unii Europejskiej. Choć wakacyjne prognozy Komisji Europejskiej mówią o wzroście produkcji cukru w tym sezonie, to z rozmów z producentami z Niemiec, Francji i Polski wynika, że na początku września ze względu na warunki pogodowe zawartość cukru w burakach była stosunkowo niska, co może przełożyć się na poziom produkcji. O sytuacji i prognozach dla rynku cukru mówi Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz obszar: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.

Przeczytaj także

  • 22.10.2021

    Dobra passa na rynku zbóż trwa

    Rok 2021 przyniósł rekordowo wysokie krajowe zbiory zbóż i ich rekordowe ceny, a także dalszy wzrost eksportu. Jak ta sytuacja przełożyła się na marże w sektorze młynarskim, piekarniczym, cukierniczym oraz producentów pasz komentuje Jakub Czugała, Analityka Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.

    Czytaj więcej
  • 21.10.2021

    Dobra sytuacja na rynku mleka

    Na podstawie danych za pierwsze siedem miesięcy 2021 roku można powiedzieć, że sytuacja na krajowym i światowym rynku mleka jest dobra. Rośnie produkcja mleka w Nowej Zelandii i USA. Unia Europejska, największy światowy eksporter produktów mleczarskich, odnotowuje wzrost eksportu i popytu, a ceny na unijnym rynku są wyższe niż przed rokiem. Wysoki popyt na produkty mleczarskie utrzymuje się także w Chinach, które są największym importerem produktów mleczarskich na świecie. Jak sytuacja na międzynarodowym rynku mleczarskim przekłada się na polskie mleczarnie tłumaczy Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.

    Czytaj więcej
  • 27.08.2021

    Co czeka producentów drobiu w II połowie roku?

    Eksport mięsa drobiowego z Unii Europejskiej w drugiej połowie roku będzie spadał, co wynika głównie z ograniczeń będących konsekwencją grypy ptaków. Duże znaczenie dla rynku drobiu ma Brexit i związana z tym zmiana struktury partnerów handlowych po stronie Wielkiej Brytanii. 

     

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn