Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Norwegia finansuje projekt badawczy nad rolnictwem komórkowym, aby zwiększyć samowystarczalność

Kategoria: Innowacje, Procesy i Technologie

The Research Council of Norway ogłosiła, że sfinansuje projekt badań nad rolnictwem komórkowym „Arrival of Cellular Agriculture-Enabling Biotechnology for Future Food Production (ARRIVAL).” Projekt będzie prowadzony przez Norweski Instytut Badań nad Żywnością, Rybołówstwem i Akwakulturą (Nofima) i w ciągu pięciu lat kwotą 2 mln EUR wsparać będzie norweski przemysł spożywczy w rozwoju alternatyw mięsa poprzez rozwój rolnictwa komórkowego i fermentacji precyzyjnej.

Badania nad rolnictwem komórkowym

Norwegia rozpoczęła znaczące badania nad mięsem hodowanym w laboratoriach już w 2018 r. Pierwszy projekt badań nad rolnictwem komórkowym o nazwie GrowPro miał na celu znalezienie podłoża wzrostowego, w którym komórki dobrze się rozwijają i które jest również zrównoważone. Wyniki, w których naukowcy stwierdzili, że biomasa resztkowa z kurczaka jest właściwym wyborem, są powszechnie dostępne.

Po sukcesie pierwszego projektu Foundation for Research Levy on Agricultural Products ogłosiła sfinansowanie projektu Precision, w ramach którego naukowcy z Nofima pracują nad umożliwieniem nowych procesów biotechnologicznych, w tym rolnictwa komórkowego. Projekt rozpoczął się w 2021 r. i potrwa do 2025 r. Oprócz Nofimy uczestniczą w nim Sintef Industry, OsloMet, Ruralis, The Norwegian Board of Technology, Nortura AS, Norilia AS i TINE AS.

Nowo zatwierdzony projekt badawczy rolnictwa komórkowego ARRIVAL ma się rozpocząć w 2023 r., a zakończyć w 2027 r. Celem jest stworzenie rolnictwa opartego na komórkach jako sposobu wytwarzania żywności w przyszłości oraz zbadanie możliwości i wyzwań, jakie ten rodzaj produkcji żywności może przynieść dla społeczeństwa i technologii.

Rewolucja w produkcji żywności, która może zmienić produkcję rolną

Rolnictwo komórkowe to rewolucja w produkcji żywności, która może zmienić produkcję rolną i własność, użytkowanie gruntów, projektowanie polityki, nawyki żywieniowe i kwestie etyczne. W projekcie ARRIVAL przeprowadzone zostaną daleko posunięte badania nad rolnictwem opartym na komórkach. Badacze chcą wprowadzić nowe źródła białka do istniejących produktów spożywczych i przygotować społeczeństwo, konsumentów i przemysł spożywczy na możliwe konsekwencje tej radykalnej zmiany w sposobie wytwarzania żywności.

Wg naukowców zaangażowanych w projekt ARRIVAL możliwe jest zwiększenie samowystarczalności żywnościowej w Norwegii bez zabijania zwierząt, aby wyprodukować niezbędne białko w postaci mięsa. Kluczowe znaczenie mają tu inwestycje w tę nową technologię i fakt, że Norwegia stanie się prekursorem w rolnictwie komórkowym. Norwegia ma zarówno wiedzę, jak i pieniądze potrzebne do opracowania nowych rozwiązań technicznych do produkcji żywności.

Źródło: https://www.forskningsradet.no/en/

https://vegconomist.com/cultivated-cell-cultured-biotechnology/cellular-agriculture-research/

Wybierz obszar: Badania żywności Dodatki i składniki Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn