Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe Normy Żywienia dla Polaków od Instytutu Żywności i Żywienia

Autor: FoodFakty

Kategoria: Nauka i Zdrowie

Pod koniec grudnia 2017 roku Instytut Żywności i Żywienia opublikował przygotowaną przez polskich ekspertów aktualizację Norm Żywienia dla Populacji Polski. Zastąpiła ona Normy Żywienia wydane w 2012 roku. Najnowsze zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia stworzone zostały na podstawie publikacji oraz wydanych opinii światowych organizacji, takich jak WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) czy EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności).

 

Co uległo zmianie?

  • wartości norm na energię EER w przypadku niektórych grup
  • zalecenia odsetka energii pochodzącej z węglowodanów
  • zalecenia odsetka energii pochodzącej z białka
  • norma maksymalnej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT)
  • zalecenia dotyczące spożycia kwasów tłuszczowych omega-3
  • normy na potas
  • normy na chlor dla niemowląt oraz zalecenia na witaminy: A, C, K, B3, B5, B6
  • norma na witaminę D
  • zalecenia dotyczące błonnika
  • wydano opinię dotyczącą kwestii bezpieczeństwa spożycia ryb
  • zostały wprowadzone normy spożycia manganu
  • został wprowadzony stosunek do suplementów oraz suplementacji

Normy Żywienia dla Populacji Polski dostępne do pobrania na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej:

https://ncez.pl/aktualnosci/znowelizowane-normy-zywienia-2017