Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Obniżenie dopuszczalnego poziomu spożycia miedzi - projekt opinii EFSA w konsultacjach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Dopuszczalne dzienne spożycie miedzi ze wszystkich źródeł w żywności zostanie zmniejszone z 0,15 mg/kg masy ciała (bw) do 0,07 mg/kg masy ciała na podstawie zaktualizowanej oceny dowodów naukowych. Projekt opinii naukowej EFSA na temat miedzi w żywności jest otwarty na komentarze – konsultacje społeczne potrwają do 1 sierpnia 2022 r.

Miedź

Miedź jest niezbędnym mikroelementem dla wszystkich żywych istot, w tym ludzi. Zbyt duża lub zbyt mała ilość miedzi w diecie może prowadzić do problemów zdrowotnych. Jest ona naturalnie obecna w wielu produktach spożywczych, a także wchodzi do łańcucha żywnościowego poprzez jego zastosowanie w ekologicznych i konwencjonalnych pestycydach, paszach i dodatkach do żywności, a także jako składnik odżywczy w wzbogaconej żywności i suplementach diety.

Komitet Naukowy EFSA został poproszony o dokonanie przeglądu ADI w odniesieniu do miedzi stosowanej w różnych sektorach zgodnie z podejściem EFSA z 2021 r. w celu ustalania wytycznych dotyczących zdrowia, takich jak ADI, w odniesieniu do substancji, które są zarówno składnikami odżywczymi, jak i produktami regulowanymi. Nowe ADI pochodzi z retencji miedzi w wątrobie przez dorosłych.

Narażenie na miedź ze wszystkich źródeł dietetycznych

Oprócz przeglądu dopuszczalnego spożycia, naukowcy EFSA ocenili narażenie konsumentów na miedź całkowitą ze wszystkich źródeł w diecie po raz pierwszy. W ogólnej populacji narażenie nie przekracza tego ADI, ale ze względu na pewne niepewności może być niedoszacowane dla niektórych subpopulacji zwykłych konsumentów żywności o wyższej zawartości miedzi.

Spożycie dla młodszych grup wiekowych przekracza nowe ADI, ale eksperci stwierdzili, że nie stanowiłoby to dożywotniego ryzyka toksyczności miedzi, a zatem nie jest uważane za zagrożenie dla zdrowia. Małe dzieci potrzebują więcej miedzi do rozwoju i używają jej w większym tempie niż dorośli. Dlatego miedź jest rzadziej zatrzymywana w wątrobie dziecka.

Po sfinalizowaniu nowe ADI będzie miało zastosowanie w odniesieniu do pestycydów, dodatków paszowych i dodatków do żywności, a zaktualizowany przez EFSA zostanie dopuszczalny górny poziom spożycia miedzi jako mikroskładnika pokarmowego.

Konsultacje społeczne: Projekt przeglądu istniejących wytycznych zdrowotnych dotyczących miedzi i jej oceny narażenia ze wszystkich źródeł

Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn