Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Obsługa produktów delikatnych: Nowa, łagodna naważarka Ishida do przekąsek

Kategoria: Procesy i Technologie

Innowacyjna firma Ishida, znana z opracowywania szeroko stosowanych rozwiązań dla konkretnych produktów i zastosowań branżowych, wprowadziła kolejną pozycję dla Sektora Rozwiązań Branżowych tzw. "Sector Solutions". Jest to nowy model naważarki wielogłowicowej, zaprojektowany do obsługi  snaków, typu paluszki preclowe. Urządzenie Ishida pozwala na obsługę tej przekąski z zachowaniem  dużych prędkości, na poziomie - do 120 opakowań na minutę -  bez strat na dokładności i jakości produktu.                                                                                                                                                                                           

Paluszki preclowe stanowią bardzo popularną przekąskę. Oferowane są w różnych odmianach: zwykłe, solone, obtaczane w ziarnach, czy też nadziewane. W wielu obszarach świata, rynek  tego typu snaków jest rynkiem wzrostowym. Charakterystyczna kruchość produktu stanowi jednak nie lada wyzwanie dla systemów automatycznego naważania i pakowania. Konstrukcja naważarki wielogłowicowej Ishida została zaprojektowana właśnie w celu minimalizowanie ryzyka kruszenia produktu. System zapewnia optymalny przepływ paluszków. Dla uzyskania efektywnego przepływu długich elementów do zasobników naważających, dobrano zredukowane kąty spadków, nisko-profilowy lej zasypowy, wypukły stół dyspersyjny oraz specjalnie wyprofilowane zakończenia rynien spływowych. Zastosowane w naważarce, elektrostatycznie polerowane powierzchnie kontaktowe, pozwalają z kolei na redukcję zjawiska pylenia powstającego podczas  procesu naważania.

Ponadto, dla umożliwienia maksymalnej elastyczności obsługi różnych rozmiarów opakowań, od 35 g do 250 g, naważarka jest dostarczana wraz ze specjalnymi wkładkami zasobników, które odpowiadają za ułożenie i utrzymywanie paluszków w pozycji pionowej oraz ich  bezproblemowy przepływ.

Po  fazie odważenia wstępnego, każda porcja paluszków użytych w kombinacji jest przytrzymywana w specjalnym zasobniku pośrednim migawkowym (tj. "shutter hopper"), usytuowanym w drodze do rynny spustowej. Celem tego zabiegu jest zagwarantowanie prawidłowego ułożenia przed docelowym wprowadzeniem do torebki. Każda porcja o właściwej kombinacji wagowej - poprzez rynnę szybkiego spustu, również wyposażoną we wkład wyrównujący, pilnujący liniowego ułożenia produktu i jego transferu - trafia do następnej sekcji.  Przed dotarciem do opakowania, produkt przechodzi przez potrójny układ zasobników czasujących  o napędzie pneumatycznym typu" Iris", gdzie produkt jest stabilizowany w trakcie przepływu. W drugim etapie produkt przepływa przez układ oscylujący. Na koniec, układ tnący ucina końcówkę każdego błędnie ułożonego elementu (tj. paluszka). Ostatnie przycięte paluszki pozostają na górze porcji dla zagwarantowania zgodności z targetem wagowym dla opakowania finalnego.

Naważarki do paluszków Ishida sprawdzą się dla produktów pakowanych w woreczki odmiany poduszkowej, jak i odmian z dnem zamkniętym. System ten z powodzeniem można łączyć z innymi urządzeniami końcowymi, np. z układem dystrybuującym produkt na tacki produktowe. System Ishida jest dostępny jako układ naważarki autonomicznej lub może być dostarczany w postaci rozwiązania w pełni zintegrowanego z systemem automatycznego torebkowania BagMaker. Ponadto, Ishida jest w stanie opracować i zainstalować kompletną linię, która zajmie się produktem od momentu opuszczania pieca wypiekowego oferując specjalne niewibrujące przenośniki taśmowe, które dostarczają delikatną obsługę produktu i zapewniają prawidłową długość oraz ułożenie paluszków podawanych do naważarki.

System naważarki Ishida reprezentuje najbardziej zaawansowaną serię RV. Charakteryzuje się szeregiem cech, które umożliwiają pracę na najwyższym poziomie szybkości i precyzji: zaawansowane oprogramowanie, udoskonalone filtrowanie cyfrowe, udoskonalony układ kompensacji drgań od podłoża (anti-floor vibration system), szybsze prędkości przetwarzania, bardziej precyzyjna kontrola podajnika zasilającego oraz zwiększona kontrola wagi średniej  umożliwiają znaczny wzrost wydajności, co w rezultacie przekłada się na wzrost zysku z produktów pakowanych. Solidna i wytrzymała konstrukcja zapewnia długoterminową oraz niezawodną eksploatację, a łatwo dostępna konstrukcja, w tym wysuwana rama dla układu lejów czasujących typu Iris, zapewnia łatwy dostęp serwisowy. Proste jest także czyszczenie urządzenia, co również skutkuje zmaksymalizowaniem wydajności systemu.

Źródło: ishidaeurope.com

Autor: Ishida Europe

DYSTRYBUTOR URZĄDZEŃ ISHIDA W POLSCE:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn