Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Oficjalne porozumienie w sprawie nazewnictwa mięsa hodowanego komórkowo w regionie Azji i Pacyfiku

Kategoria: Biznes, Składniki Żywności

Producenci mięsa in vitro z regionu Azji i Pacyfiku (APAC) osiągnęli konsensus w zakresie stosowanej przez branżę terminologii – jako oficjalne określenie na tę kategorię produktów wybrano ostatecznie nazwę mięso „hodowane” (ang. cultivated).

„Czyste”, „laboratoryjne” czy  „hodowane”?

W sektorze mięsa hodowanego komórkowo zdążyło się już pojawić co najmniej kilka konwencji dotyczących nazewnictwa, w tym „czyste” mięso czy mięso „laboratoryjne”. Wszystko wskazuje jednak na to, że w obszarze Azji i Pacyfiku określeniem, które pozostanie w branży na stałe będzie mięso „hodowane”. Takie jest wspólne stanowisko wiodących w tym regionie firm i organizacji, które opublikowały niedawno w tej sprawie oficjalny dokument.

Lokalny precedens, globalna inspiracja

Pod porozumieniem podpisały się m.in. Good Food Institute APAC, APAC Society for Cellular Agriculture oraz 30 innych kluczowych na rynku graczy, w tym międzynarodowe korporacje takie jak Cargill czy Thai Union. „Jednoznaczna nomenklatura i ujednolicenie pod kątem prawnym są niezbędne dla sukcesu branży mięsa hodowanego komórkowo w długofalowej perspektywie”, stwierdzili dr Sandhya Sriram oraz Peter Yu z APAC Society for Cellular Agriculture. Jak obydwoje podkreślili, dokument ten „stanowi regionalny precedens, który może zainspirować inne lokalne rynki na świecie”.

Sprzedaż i dystrybucja wciąż pod znakiem zapytania

Mimo że nazewnictwo mięsa hodowanego komórkowo zdaje się zmierzać ku coraz większej systematyzacji, sprzedaż i dystrybucja wciąż pozostają kwestią otwartą. Do tej pory jedynie Singapur dopuścił do obrotu tego typu produkty – firma Eat Just otrzymała oficjalną zgodę na sprzedaż hodowanego komórkowo mięsa z kurczaka pod nazwą Good Meat w 2020 roku.

Wspólne działania przedstawicieli sektora

Przedstawiciele sektora prowadzą jednak aktywne działania na rzecz upowszechniania swoich wyrobów na szeroką skalę. Trzy wiodące w branży stowarzyszenia ogłosiły niedawno plany stworzenia wspólnej organizacji o globalnym zasięgu, której celem będzie przyspieszenie prac nad rozwojem produktów spożywczych wytwarzanych metodami hodowli komórkowej.

Źródła:

  1. "Memorandum of understanding" Good Food Institute APAC, APAC Society for Cellular Agriculture
  2. https://www.greenqueen.com.hk/apac-cultivated-food-nomenclature-agreement/?fbclid=IwAR0jbE1dstIhAaFI7gjKBWX9flwoozReLJgQvGCOCqzWosbFJ6lM3RVyjas

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Przemysł mięsny

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn