Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Informacje zwrotne pozyskane z dwóch konsultacji publicznych pomogły naukowcom EFSA nadać priorytet ponownej ocenie substancji zmiękczających stosowanych w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością (FCM) i zdefiniować protokół oceny narażenia konsumentów. W drugim etapie nastąpią pełne oceny ryzyka.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową dań opakowanych wprowadzanych do obrotu na zasadzie cateringu oraz oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu.
Stowarzyszenie Natureef wydało poradnik, który dostarcza firmom, inżynierom i konsumentom oparte o najnowsze badania naukowe informacje o tym, jak ograniczyć psucie się świeżych produktów spożywczych. To niezwykle cenna wiedza, biorąc pod uwagę, że w skali Europy marnowanych jest ok. 45 proc. owoców i warzyw, co generuje ogromny ślad środowiskowy i miliony ton odpadów rocznie.
Stowarzyszenie Natureef wyłoni 10 startupów z obszaru biogospodarki, które zaprezentują się przed inwestorami podczas wydarzenia Explore and Expand Workshop organizowanego 2 czerwca w warszawskiej Kinotece. Do 16 maja można zgłosić udział swojej firmy.
Ustalenia wspólnego raportu 12 europejskich Naczelnych Organów Kontroli pokazują, że gospodarka o obiegu zamkniętym jest na razie bardziej widoczna jako teoretyczny koncept niż praktyczne działania podejmowane w poszczególnych krajach objętych audytem.
Funkcjonowanie przemysłu spożywczego nierozerwalnie wiąże się z generowaniem odpadów. Większość środków spożywczych dostępnych na rynku wymaga bowiem odpowiedniego opakowania.
Państwa członkowskie UE, w tym Polska, poinformowały KE o zgłaszanych przez producentów trudnościach wynikających z sytuacji w Ukrainie, w tym z braku dostępności oleju słonecznikowego. Trudności te mają przełożenie na informacje podawane w oznakowaniu środków spożywczych.
Wzrost kosztów energii, transportu i pracy doprowadzi do dalszego wzrostu cen opakowań do żywności w ciągu najbliższych 12 miesięcy, podobnie jak konflikt między Rosją a Ukrainą, wynika z raportów opublikowanych w marcu przez Rabobank.
Tworzywa sztuczne stosowane są praktycznie w każdej dziedzinie naszego życia – artykułach gospodarstwa domowego, opakowaniach na żywność, motoryzacji czy medycynie. Polimery wykorzystywane odpowiedzialnie mogą długo i bezpiecznie funkcjonować w naszym codziennym życiu. Warto więc zminimalizować ich oddziaływanie na środowisko poprzez używanie materiałów zaprojektowanych z myślą o ekologii.
Powlekany papier zyskuje na popularności jako materiał do pakowania żywności, zastępując m.in. plastik i zabronione już opakowania ze spienionego polistyrenu. Nie istnieje jednak żadna uniwersalna metoda określania jego przydatności do recyklingu. Nie do końca wiadomo też, do pakowania jakich produktów nadaje się on najlepiej. Jak zatem produkować, a następnie dobierać najlepsze materiały w celu skutecznego i przyjaznego środowisku pakowania żywności? Odpowiedzi na te pytania przyniosą wyniki projektu REPAC².
Wewnątrz badanego produktu stwierdzono obecność ciał obcych – ostrych, sprężystych kawałków tworzywa sztucznego o wielkości około 0,5 - 1 cm. W związku z tym spożycie produktu może wiązać się z ryzykiem uszkodzenia jamy ustnej lub przełyku.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki szumówki określonej w komunikacie.
Realizując cele strategii od Pola do Stołu (Farm to Fork) Komisja Europejska pracuje nad zmianą przepisów podstawowego i najważniejszego aktu prawnego dotyczącego znakowania żywności, tj. rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Zapraszamy na webinar, którego organizatorem jest REKOPOL we współpracy ze Stowarzyszeniem NATUREEF. Celem webinaru jest zapoznanie Państwa z tematem mierzenia śladu środowiskowego w przedsiębiorstwie (produktu i opakowania) oraz poszerzenie posiadanej już przez Państwa wiedzy w tym zakresie.
Rezultaty badań pokazały, że w przewodzie pokarmowym mikrocząstki PET mogą ulegać biotransformacji, przez co docierają do jego dalszych odcinków w postaci innej niż ta, w której zostały spożyte.
Utrwalanie żywności pod wysokim ciśnieniem (HPP) skutecznie niszczy szkodliwe mikroorganizmy i nie stwarza większych obaw w zakresie bezpieczeństwa żywności niż inne metody obróbki. Są to dwa wnioski z opinii naukowej opublikowanej przez EFSA.
Ostatni wzrost prób znakowania żywności etykietami środowiskowymi, a także oficjalnymi zaleceniami na poziomie europejskim, w 2022 r. prawdopodobnie więcej marek żywności wdroży inicjatywy dotyczące etykietowania środowiskowego, takie jak np. etykieta środowiskowa Foundation Earth.
To, ile odpadów uda się przetworzyć zamiast wywieźć do spalarni lub na wysypisko zależy od tego, jak skutecznie każdy z nas segreguje zużyte opakowania. Z kolei codzienna segregacja zależy w dużym stopniu od informacji, którą możemy znaleźć na opakowaniu.
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością.
EFSA wzywa do 100 000-krotnego zmniejszenia narażenia na bisfenol A w diecie i na sfinalizowanie nowego limitu do grudnia 2022 r.
Naukowcy z Uniwersytetu w Jaén w Hiszpanii wykorzystali biomasę ze śliwy do pozyskania substancji, które mogą skutecznie zwalczać patogeny zagrażające bezpieczeństwu żywności. Drewno pozostałe po przycinaniu tych popularnych w Europie drzew okazuje się bowiem bogatym źródłem związków fenolowych, wykazujących w warunkach in vitro silne działanie przeciwdrobnoustrojowe.
ENVIROSCORE to system znakowania środowiskowego, który umożliwia łatwe rozpoznanie stopnia zrównoważenia środowiskowego żywności i napojów w punkcie sprzedaży. System pozwala firmom w prosty sposób mierzyć i komunikować wpływ ich produktów na środowisko i pomaga konsumentom wybierać bardziej zrównoważone produkty.
W związku z zapytaniami zainteresowanych stron GIS informuje, że Komisja Europejska prowadzi otwarte konsultacje społeczne odnośnie zmiany rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
Trwają prace Komisji Europejskiej (KE) nad zmianami przepisów rozporządzenia 1169/2011[1] w sprawie informacji dla konsumentów. Są one związane z realizacją celów strategii „Od pola do stołu” i dotyczą m.in. wspierania konsumentów w dokonywaniu zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych oraz zapobiegania marnowaniu żywności.
GIS został poinformowany, że firma Aldi Sp. z o.o. wycofuje szklanki utrzymujące temperaturę marki HOME CREATION ®, ze względu na możliwość pęknięcia szkła podczas mycia lub użytkowania w kontakcie z gorącym płynem.
Stowarzyszenie Natureef przedstawia założenia swojej nowej strategii i prezentuje działania na rzecz firm z branży opakowaniowej i spożywczej. - Do końca 2023 roku chcemy, aby 100 proc. nowych opakowań, z których korzystają producenci żywności zrzeszeni w stowarzyszeniu Natureef nadawało się do recyklingu - zapowiada prezes organizacji Jaśmina Solecka. Jakie jeszcze cele stawia sobie stowarzyszenie zrzeszające producentów i odbiorców opakowań? Jakimi narzędziami wspiera te podmioty?
Na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Rządowego Centrum Legislacji 31 stycznia udostępniony został projekt ustawy o zmianie ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz ustawy o odpadach (dalej „Projekt ustawy”).
W świecie idealnym wszystkie opakowania byłyby przetwarzane na produkty które można wykorzystać powtórnie. W rzeczywistości jednak na to, na ile opakowanie nadaje się do recyklingu, wpływa mnóstwo czynników: materiał, wielkość, konstrukcja, etykiety, ale też możliwość prowadzenia skutecznej zbiórki i sortowania odpadów na danym terenie. W gąszczu tej wiedzy producentom opakowań pomagają poruszać się wytyczne i certyfikaty wyspecjalizowanych organizacji.