Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ostateczna regulacja FDA zapobiegania celowym zafałszowaniom

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe

FDA (Urząd ds. Żywności i Leków) wydał ostateczną regulację zapobiegania celowym zafałszowaniom, zgodnie z ustawą o modernizacji bezpieczeństwa żywności (Food Safety Modernization Act - FSMA).

Cel regulacji

Regulacja ma na celu zapobieganie umyślnym zafałszowaniom, mającym na celu spowodowanie szkody zdrowia publicznego na szeroką skalę, w tym akty terroryzmu wymierzone w dostawy żywności. Takie działania, choć nie są bardzo prawdopodobne, mogą powodować choroby, śmierć, zakłócenie ekonomiczne dostaw żywności w przypadku braku strategii łagodzących.

Redukcja ryzyka

Regulacja ta nie jest ukierunkowana na określone produkty żywnościowe lub zagrożenia, ale wymaga strategii łagodzenia (redukcji ryzyka) dla procesów w niektórych zarejestrowanych zakładach spożywczych. Zmiany w ostatecznym przepisie mają na celu zapewnienie większej ilości informacji zainteresowanym stronom lub większej elastyczności dla zakładów spożywczych w określaniu sposobu, w jaki będą one oceniać swoje obiekty, wdrażać strategie łagodzące i zapewniać, aby strategie łagodzące działały zgodnie z założeniami.

Opracowując regulację, FDA współpracowała ze wspólnotą wywiadowczą Stanów Zjednoczonych (Intelligence Community) rozważając oceny podatności na zagrożenia przeprowadzone we współpracy z przemysłem spożywczym.

Chociaż umyślne zafałszowania mogą mieć wiele innych form, w tym działania niezadowolonych pracowników lub zafałszowanie ze względów ekonomicznych, celem tej zasady jest zapobieganie czynom, mającym na celu spowodowanie szkód na szeroką skalę. Zafałszowania ekonomiczne zostały uwzględnione w ostatecznych przepisach dotyczących kontroli prewencyjnych żywności dla ludzi i zwierząt.

Kogo dotyczy regulacja

Regulacja dotyczy zarówno firm krajowych, jak i zagranicznych, które są zobowiązane do zarejestrowania się w FDA jako zakłady spożywcze na mocy Federalnej Ustawy o Żywności, Lekach i Kosmetykach (FD&C).  Są to przede wszystkim duże firmy, których produkty docierają do wielu osób – 3400 firm, które prowadzą 9800 zakładów spożywczych.

Z pełnym tekstem można się zapoznać pod tym adresem

Źródło: FDA

 

Probase 360 - baza zafałszowań żywnośći:

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn