Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Odkrycia Fusarium (TR4) w najważniejszym na świecie regionie eksportu, Ameryce Łacińskiej i na Karaibach, a także jego trwałe występowanie w Azji, zasiało niepokój w branży eksportu bananów i zmieniło prognozy FAO dla tego sektora.
Owoce i warzywa to bogate źródło witamin i substancji mineralnych, dlatego należy spożywać je do każdego posiłku i pamiętać o nich bez względu na porę roku.
W bieżącym sezonie prawie wszystkie główne prowincje produkujące jabłka w Chinach miały sprzyjające warunki uprawy...
Obszar uprawny ziemniaków w UE od dawna maleje, a produkcja jest skoncentrowana w siedmiu państwach członkowskich: Belgi, Niemczech, Francji, Holandii, Polsce, Rumuni i Wielkiej Brytanii...
Według danych KE, w 2019 r. produkcja pomidorów w Unii Europejskiej wyniesie 17,5 mln t, tj. o prawie 6,5% więcej r/r...
Całkowitą produkcję warzyw gruntowych w Polsce w 2019 r. GUS szacuje na 3,8 mln t, tj. na poziomie o prawie 9% niższym r/r i 11% niższym niż średnia z 5 lat. Z kolei produkcja wszystkich podstawowych gatunków przetworzonych warzyw prawdopodobnie wzrośnie o 2% r/r
Kampanijny charakter zaopatrzenia w surowiec, występujący w przetwórstwie owoców, wpływa na kampanijność procesu produkcyjnego i jest przyczyną długiego cyklu produkcyjno-handlowego.
Oznakowanie świeżych warzyw i owoców krajem pochodzenia jest obowiązkowe. Do UOKiK docierały liczne sygnały o niewłaściwym oznakowaniu warzyw i owoców, dlatego sprawdza to Inspekcja Handlowa.
W ostatnim czasie obserwujemy największą falę bankructw w branży handlu owocami i warzywami. Bankrutują producenci, grupy producenckie jak i firmy prywatne.
Niniejsza dyrektywa, wprowadzająca zmiany do dyrektywy 2000/29/WE, została przyjęta 21 marca 2019 r., a przepisy stosowane są od 1 września 2019 r. Dotyczy ona wzmocnienia ochrony UE przed...
1 sierpnia rozpoczął się nowy sezon 2019/20 na rynku jabłek. Poprzedni był trudny ze względu na znaczny wzrost produkcji w UE. Według Wapa/Prognosfruit w 2018 r. w UE wyprodukowano...
Według danych Światowego Stowarzyszenia Jabłek i Gruszek (WAPA), zapasy świeżych jabłek w Polsce w ostatnim notowaniu w sezonie 2018/19 tj. na dzień 1 lipca 2019 r., wynosiły 104 tys. t. Oznacza to, że były...
Wg danych Eurostatu, w UE-28 w 2018 r., ziemniaki uprawiano na 1,7 mln ha, czyli na 1,6% wszystkich gruntów ornych UE. Zebrano 52 mln t ziemniaków, tj. o jedną trzecią (37,3%) mniej niż w 2000 r. i 16,4% mniej r/r.
Zmiany cen detalicznych warzyw i owoców w Polsce i UE w porównaniu do roku 2018.
Eksperci Fundacji FAPA opowiadają się za utrzymaniem preferencyjnej, 5% stawki VAT, na napoje owocowe z wysoką zawartością soku. Rozwiązania, które zostały ujęte w nowelizowanej matrycy VAT, w przypadku napojów...
W strukturze wartości eksportu owoców i ich przetworów ogółem z Polski od wielu lat dominują przetwory owocowe, z 70% udziałem...
Turcja ma czwartą pozycję w światowym eksporcie świeżych czereśni, po Chile, Hongkongu i USA, z 5-proc. udziałem. Jest też największym producentem wiśni i czereśni na świecie.
Główny Urząd Statystyczny opublikował ostateczne dane o produkcji upraw ogrodniczych w 2018 r. Zbiory jabłek zostały ocenione na 3,99 mln t. Co ciekawe, GUS obniżył prognozę w stosunku do wynikowego szacunku zbiorów jabłek (ok. 4 mln t), mimo że większość ekspertów wskazuje, że zbiory jabłek w Polsce wyniosły w 2018 r. ok 5 mln t lub więcej. Jednocześnie zbiory owoców z drzew GUS oszacował na 4,497 mln t (o 69% więcej niż w 2017 r.), a owoców jagodowych na 0,577 mln t, tj. o 17% więcej niż rok wcześniej...
W 2018 r., według szacunków IERiGŻ, w Polsce wyprodukowano 430 tys. t mrożonych owoców, o ponad 145 tys. t więcej niż w poprzednim roku, ale o prawie 2% mniej od średniej pięcioletniej. Jednocześnie mrożone owoce stanowiły w ujęciu wolumenowym ponad 34% wszystkich wyprodukowanych przetworów owocowych...
W ostatnim tygodniu oddział szybkiego reagowania rosyjskiej służby celnej zatrzymał na granicy białorusko-rosyjskiej dziewięć tirów, w których znajdowały się 104 tony jabłek, głównie z Polski. Zgodnie z informacjami podanymi przez rzecznika prasowego Północnozachodniego Zarządu Federalnej Służby Celnej, przemytnicy...
Według danych WAPA, na dzień 1 marca 2019 r., dwa główne kraje uprawy jabłek w Europie posiadały ponad 1,8 mln t świeżych jabłek. Polska miała największe zapasy, sięgające 940 tys. t, a tuż za nią uplasowały się Włochy z 913 tys. t.