Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Pierwsze e-Forum Prawa Żywnościowego - Zmiany i perspektywy – Q1 2021

Dostępne non-stop

Cel webinarium

Ostatnie kilka miesięcy to kilkaset zmian i nowych przepisów prawnych. Tylko w grudniu zarejestrowaliśmy w systemie FoodFakty Lex Scan zmiany w ponad 100 aktach prawnych. Jednym z powodów było wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej, które wywołało niemałe zamieszanie, także w prawie żywnościowym. Skutkiem było uchwaleniem 30 aktów regulujących nową sytuację na rynku produktów spożywczych. Innym powodem było dopuszczenie do obrotu kolejnych substancji jako nowej żywności, a w Polsce chociażby ogłoszono m.in. jednolity tekst ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Zapoznanie się z taką ilością przepisów jest praktycznie niemożliwe, szczególnie dla osób, które są odpowiedzialne za szeroki zakres obowiązków, a takimi z pewnością są managerowie w branży spożywczej.

Stąd narodził się nasz pomysł zorganizowania Pierwszego e-Forum Prawa Żywnościowego z udziałem najlepszych ekspertów w kraju. Podczas e-forum zostaną podsumowane nowelizacje w prawie z ostatnich miesięcy.

Za cel stawiamy sobie dostarczenie managerom branży spożywczej syntezy najważniejszych zmian prawnych z ostatnich miesięcy w formie szybkich, eksperckich referatów z możliwością zadawania pytań na chacie i odpowiedzi w sesji zamykającej e-Forum.

Webinarium skierowane do

Managerów z branży spożywczej, którzy są odpowiedzialni za podejmowanie decyzji w obszarze jakości, bezpieczeństwa i zgodności produktów.

Program

Powitanie/wstęp 

Janusz Olejnik - FoodFakty – założyciel – CEO

Ogólny przegląd zmian w prawie żywnościowym za okres grudzień/styczeń/luty

Wskazanie skali zmian, ilości w podziale na branże, w podziale na obszary zastosowań

Magdalena Wolska – Strefa Managera FoodFakty

Z kraju – Na co z pewnością każdy manager musi zwrócić uwagę

Najważniejsze zmiany w prawie obowiązującym w Polsce

Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska – Wspólnik – Centrum Prawa Żywnościowego

Ze świata – Bruksela (KE, PE), Waszyngton (FDA, USDA)

Nadchodzące zmiany w prawie żywnościowym. Jak i kiedy przygotować firmę?

Izabela Tańska – Doradca ds. Prawa Żywnościowego, CEO, IGI Food Consulting

Wprowadzanie żywności do obrotu, w tym nowej żywności po raz pierwszy do UE

Klasyfikacja, definicje, pułapki dla producentów

Ewa Kuczyńska – Radca Prawny – GFP LEGAL

Konsekwencje Brexit'u dla branży spożywczej

Nowa rzeczywistość dla eksporterów i importerów żywności

dr Agnieszka Sztoldman – Adwokat – TaylorWessing

Kontrola żywności i... kryzys wizerunkowy na rynku

Przeciwdziałanie, przyczyny i skutki

dr Joanna Uchańska – Partner - Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy

Stosowanie CBD w środkach spożywczych, w tym suplementach diety

Najnowsze orzecznictwo oraz kierunki zmian

Magdalena Wawrzyniak – Radca prawny, wspólnik w Kancelarii Food & Pharma Legal

Podatek cukrowy w praktyce

Najważniejsze elementy, na które trzeba zwrócić uwagę

dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska – Wspólnik – Centrum Prawa Żywnościowego

Zmiany na froncie opakowań

Czyli co warto wiedzieć o NutriScore

Joanna Olszak – Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGI Food Consulting

Sesja Q&A

 

Warunki uczestnictwa w Webinarium

Nagrania dostępne wyłącznie dla użytkowników Strefy Managera

 

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn