Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Plant based – czy ma coś wspólnego z nieuczciwą konkurencją? - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Żywność oparta o składniki roślinne to już nie tylko niszowa ekstrawagancja wybrańców, trend, moda czy poprawność polityczna. To absolutna konieczność. Raport Międzyrządowego Zespołu ONZ ds. Zmian Klimatu (IPCC) nie pozostawia żadnych wątpliwości. Musimy natychmiast odejścia od emisji CO2, za którą w dużej mierze odpowiada przemysłowa hodowla zwierząt. 

Jakkolwiek weganizm to bardziej styl życia, który na pierwszym miejscu stawia troskę o zwierzęta, tak plant-based food to dieta oparta nie tylko o składniki roślinne, lecz także o te mało przetworzone.
W tym obszarze występuje dużo innowacji, które mogą być mniej widoczne na pierwszy rzut oka. Czy bulwa bądź owoc wzbogacone w witaminy i mikroelementy będą zaliczane do kategorii plant-based? Możliwe. Wtedy niewątpliwie będziemy mieć do czynienia z innowacjami i wynalazkami tworzącymi roślinną żywność funkcjonalną. Definicje są tutaj jednak nieostre, chociaż pewne terminy możemy dekodować na podstawie wielu różnych aktów i wytycznych.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się:

- jakie są najczęstsze praktyki nieuczciwej konkurencji?

- na czym polega wojna brand'ów?

- jak jest sytuacja prawna w przypadku naruszeń tego rodzaju?

- czy da się temu zapobiec?

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: PLANT BASED – CZY MA COŚ WSPÓLNEGO Z NIEUCZCIWĄ KONKURENCJĄ?

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

 

Wybierz obszar: Eko Prawo żywnościowe

Autor: Joanna Uchańska

Joanna Uchańska

dr Joanna Uchańska, radczyni prawna
Partnerka w kancelarii Chałas i Wspólnicy. Szefowa Praktyki Life Science and Healthcare oraz wykładowczyni Uniwersytetu Jagiellońskiego. Specjalizuje się w life science, przede wszystkim w branżach biotechnologicznej, farmaceutycznej, spożywczej i beauty.

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn