Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Polski drób podbija nowe rynki. Eksport poza Unię utrzymuje ceny

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ostatnich miesiącach ceny żywca kurcząt broilerów ustabilizowały się w przedziale 3,40-3,50 zł za kg żywca.  Stabilizacja cen, przy rosnącej produkcji, w dużej mierze wynika z utrzymującego się popytu eksportowego.

Wzrost eksportu drobiu z Polski w pierwszych miesiącach 2019 roku

Według danych Ministerstwa Finansów, eksport drobiu z Polski w pierwszych czterech miesiącach 2019 r. wzrósł w ujęciu ilościowym o 12,0% (r/r) oraz o 11,8% (r/r)  w ujęciu wartościowym. Wyeksportowano więc o 49 tys. t mięsa więcej niż rok wcześniej. 

Największy wzrost eksportu miał miejsce w przypadku Chin oraz Republiki Południowej Afryki. Do Państwa Środka wywieziono o ponad 8 tys. t więcej mięsa drobiowego niż rok wcześniej, a do RPA aż o 18 tys. t mięsa więcej. Wzrost eksportu do tych krajów odpowiada za ponad połowę (53,2%) dotychczasowego wzrostu eksportu w bieżącym roku.

Prognozowany wzrost konsumpcji drobiu

Rynek chiński może okazać się bardzo perspektywiczny. Według prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), globalna konsumpcja drobiu ma w 2019 r. wzrosnąć o 3,1%, głównie ze względu na wzrost konsumpcji w Chinach (+10,3% r/r, +230 tys. t). Wzrost ten odpowiada za prawie połowę wzrostu globalnej konsumpcji w tym okresie i stanowi dobrą okazję do wykorzystania dla polskich eksporterów.

Eksport do krajów UE

Eksport drobiu z Polski do krajów Unii Europejskiej również się rozwija. Największe wzrosty wywozu odnotowano w przypadku Holandii (+24,7%, +7,2 tys. t), Słowacji (+24,0%, +4,2 tys. t) i Niemiec (+5,5%, +3,5 tys. t). 

Import do Polski

Import mięsa drobiowego do Polski wzrósł o 48% (r/r), co oznacza, że do Polski wwieziono o 9 tys. t mięsa więcej niż rok wcześniej. Głównym powodem wzrostu jest Ukraina. Import z tego kraju w przeciągu pierwszych czterech miesięcy 2019 r. wzrósł, w relacji rocznej,  o 89,0% w ujęciu wartościowym oraz o 122,2% w ujęciu ilościowym. W wyniku tego do Polski wwieziono w tym okresie 12,5 tys t. mięsa drobiowego. Pomimo wzrostu importu, nadwyżka handlowa w mięsie drobiowym wzrosła o 10,1% (+40 tys. t). Co ciekawe, oprócz Polski, główny odbiorcą drobiu z Ukrainy była Słowacja.

Stabilizacja cen pasz

Stabilizacji cen żywca drobiowego towarzyszy stabilizacja cen pasz. Według danych MRiRW, cena pasz dla drobiu od końca 2018 r. utrzymuje się w przedziale 1430-1440 zł za tonę. W wyniku tego, w ostatnich miesiącach rynek drobiu jest najbardziej stabilny ze wszystkich działów produkcji mięsnej.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz obszar: Mięso i jaja

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Łukasz Czech
Ekspert rynków rolnych
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn