Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Pompy przewodowe Bredel

Pompy przewodowe Bredel firmy Watson-Marlow Fluid Technology Group to wydajne i odporne „woły robocze” przeznaczone do pracy w trudnych warunkach. Pompują one płyny zawierające do 80% cząstek stałych, lepkie szlamy, pasty o właściwościach ściernych, płyny z zawartością gazów itp. z wydajnością do 108 m3/h i pod ciśnieniem do 16 bar. Są wykorzystywane m.in. w browarach do filtrowania piwa przez ziemię okrzemkową (która jest materiałem ściernym, uszkadzającym i zatykającym wiele innych typów pomp) oraz zasilają linie rozlewnicze gorącym sosem serowym o temperaturze 75°C (który musi być pompowany na tyle szybko, żeby nie zastygł i nie zestalił się wewnątrz urządzenia). Pompy Bredel są również stosowane do napełniania pojemników ketchupem o lepkości 50 000 cP (w temperaturze 30-40°C) czy majonezem o lepkości 5 000 cP. Są one przy tym zaskakująco delikatne, ponieważ praktycznie nie wprowadzają naprężeń ścinających i są stosowane np. do napełniania puszek brzoskwiniami w zalewie, bez uszkadzania owoców.

Jak wszystkie pompy perystaltyczne, pompy Bredel mają bardzo prostą konstrukcję. W przeciwieństwie do innego typu pomp wyporowych (membranowych, krzywkowych czy śrubowych), brak w nich jakichkolwiek ruchomych części (krzywki, rotory, tłoki, koła zębate, itp.)  oraz są wolne od bolączek związanych z koniecznością stosowania uszczelnień mechanicznych, zaworów, dławików,  itp.), które wchodziłyby w kontakt z produktem lub mogłyby być nieszczelne, korodować, zatykać się, zaklejać czy wymagać wymiany. Dzięki temu pompy te są niezawodne i mogą praktycznie bezobsługowo pracować przez 24 h/dobę, przez siedem dni w tygodniu. Są też bardzo odporne na trudne warunki eksploatacji, np. na pracę na sucho, czy zawartość gazów lub substancji stałych w pompowanym płynie. Dzięki ogromnej sile ssania – wysokość ssania (wody) przekracza 9 m – nie wymagają zalewania i mogą być stosowane jako pompy ssące. Z kolei wysoka powtarzalność cykli pracy, gdzie różnice pomiędzy poszczególnymi porcjami płynu nie przekraczają 1%, powoduje, że mogą one być stosowane również jako precyzyjne pompy dozujące o wysokiej wydajności.

Pompy Bredel doskonale separują przenoszony płyn zarówno od otoczenia, jak i od mechanizmu pompy, ponieważ jedynym elementem, z którym ma on kontakt jest wnętrze węża roboczego. Wąż ten, obrabiany maszynowo w celu zapewnienia odpowiedniej gładkości i stabilności przepływu, jest też jedynym elementem wymagającym wymiany w normalnych warunkach eksploatacji. Dzięki temu, że niewykwalifikowany personel może to zrobić na miejscu, w ciągu zaledwie kilku minut, praktycznie eliminuje to przestoje na konserwację oraz pozwala znacząco obniżyć koszty eksploatacji.

Pompy te są też przystosowane do czyszczenia na miejscu (CIP): możliwość odwrócenia kierunku pracy pozwala na wycofanie pompowanej substancji, co umożliwia bezpieczne oczyszczenie węża roboczego oraz przewodów ssących i spustowych. Dodatkowo dostępne są specjalne modele Bredel CIP, w których można unieść ślizgi, dzięki czemu pompa nie stawia żadnego oporu przepływowi środków czyszczących. W środowiskach agresywnych chemicznie albo o szczególnych wymaganiach higienicznych np. w przemyśle spożywczym, można zastosować pokryte powłoką galwaniczną modele Bredel DuCoNite®.

 

Odnośniki:

 

Słowa kluczowe: pompy procesowe, technologia przepływu, przemysł spożywczy, pompa przewodowa, Bredel, Watson-Marlow

Skontaktuj się bezpośrednio z firmą:

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn