Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Poradnik dla konsumentów - bezpieczne ryby i owoce morza

Autor: ECsafe SEAFOOD

Poradnik dla konsumentów - bezpieczne ryby i owoce morza

W ramach finansowanego przez EU projektu opublikowano w tym roku  trzy  przewodniki – Bezpieczne produkty rybne, które mają pomóc konsumentom, producentom z branży i decydentom zrozumieć korzyści i zagrożenia związane ze spożywaniem owoców morza. Każdy przewodnik zawiera zalecenia, które pomogą zmniejszyć potencjalne ryzyko związane ze skażeniem owoców morza z perspektywy konkretnego interesariusza.

Owoce morza odgrywają ważną rolę w zrównoważonej diecie. Jest to pokarm bogaty w składniki odżywcze, który jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów i zawiera unikalny rodzaj tłuszczu - mianowicie kwasy tłuszczowe omega-3, które mają znaczne korzyści zdrowotne. Jednak, jak każdy inny rodzaj żywności, owoce morza mogą być również źródłem szkodliwych zanieczyszczeń, które mogą negatywnie wpływać na ludzkie zdrowie. Dla większości ludzi ogólne korzyści płynące z konsumpcji owoców morza (zgodnie z oficjalnymi zaleceniami) przeważają nad potencjalnym ryzykiem związanym z bezpieczeństwem żywności.

W ostatnich latach podjęto badania mające na celu zrozumienie nowo pojawiających się zagrożeń związanych ze spożywaniem owoców morza. Projekt ECsafeSEAFOOD był poświęcony ocenie potencjalnych zagrożeń związanych ze spożywaniem owoców morza i sposobami ich minimalizowania. Trzy przewodniki po owocach morza oparte są na wynikach badań projektu ECsafeSEAFOOD, a także innych aktualnych wynikach badań naukowych związanych z bezpieczeństwem owoców morza.

"Poradnik dla konsumentów - bezpieczne ryby i owoce morza" informuje konsumentów o korzyściach i ryzyku związanym z owocami morza, które jedzą, tak aby pomóc im w podejmowaniu prawidłowych decyzji dotyczących ich diety. Przewodnik zauważa, że ​​chociaż zanieczyszczenia wzbudzające rosnący niepokój można znaleźć w owocach morza, to wyniki badań wskazują, że ich poziomy są niskie i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów, gdy są spożywane w ramach zrównoważonej diety.

Aby uzyskać dostęp do  przewodników po bezpiecznych owocach morza, zobacz: http://www.ecsafeseafood.eu/ecsafeseafood-results/safe-seafood-guides

lub pobierz bezpłatnie z naszej biblioteki:

Słowa kluczowe: bezpieczne ryby, poradnik, konsument, spożycie ryb, przewodnik

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Wypełnij formularz w celu pobrania opracowania

  • W celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów, wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.)

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn