Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Poradnik dla laboratorium: Pięć podstawowych zasad ekstrakcji tłuszczu

Poradnik dla laboratorium: Pięć podstawowych zasad ekstrakcji tłuszczu

Zasady procesu ekstrakcji

Ekstrakcja jest jedną z najstarszych technik separacji. Dokumenty wskazują, że cywilizacje sięgające nawet Babilończyków i starożytnych Egipcjan stosowały procesy ekstrakcji w celu przygotowania perfum i maści. Począwszy od XIX wieku, coraz bardziej innowacyjne i zautomatyzowane przyrządy, rozpuszczalniki i materiały pomagały w opracowywaniu stale rosnącej listy zastosowań ekstrakcji. W rzeczywistości ekstrakcja Soxhlet’a, jedna z najczęściej stosowanych metod ekstrakcji, została opracowana w XIX wieku, a dokładnie w 1879 roku przez Franza von Soxhleta.

Nowoczesny proces ekstrakcji jest częścią większego procesu analizy, który obejmuje kombinację różnych etapów w zależności od badanej próbki. Jedna z najczęstszych procedur analizy próbek stałych składa się z następujących kroków:

1. Homogenizacja

2. Ekstrakcja

3. Oczyszczanie

4. Zatężanie

5. Analiza

Zapraszamy do pobrania darmowego poradnika przygotwanego przez ekspertów z firmy BÜCHI Labortechnik AG z którego dowiedzą się Państwo m. in.:

- Co wziąć pod uwagę przy szybkich i zgodnych analizach ekstrakcyjnych?

- Dlaczego hydroliza jest tak potrzebna do niezawodnego i zgodnego z normami oznaczania tłuszczu?

- Jak znalezienie właściwej metody ekstrakcji poprawia szybkość, koszty i odtwarzalność?

- Jak właściwa konfiguracja urządzenia może poprawić wydajność ekstrakcji?

- Jak właściwe rozwiązywanie problemów wpływa na wiarygodność wyników?

- Jak znaleźć odpowiednie parametry ekstrakcji, czyniąc ją szybszą i łatwiejszą?

Materiał udostępniony przez: BÜCHI Labortechnik AG

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn