Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Potencjalne konsekwencje zakazu dwutlenku tytanu w żywności przez UE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Dwutlenek tytanu został zatwierdzony do stosowania w żywności przez Food and Drug Administration (USA ) w 1966 roku. W Unii Europejskiej dwutlenek tytanu (E171) został dopuszczony jako dodatek do żywności w 2008 r. Natomiast osiem lat później jego bezpieczeństwo zostało po raz pierwszy zakwestionowane. W bieżącym roku Komisja Europejska opierając się na opinii naukowej Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), stwierdziła, że E171 nie może być dłużej uważany za bezpieczny jako dodatek do żywności, ze względu na fakt, że nie można wykluczyć obaw dotyczących jego genotoksyczności. Jeśli do końca roku Rada lub Parlament Europejski nie przyjmą sprzeciwu, prawo wejdzie w życie na początku 2022 r, a następnie rozpocznie się 6-miesięczny okres stopniowego wycofywania, po którym pełny zakaz będzie obowiązywał w produktach żywnościowych.

Z pełnej wersji tekstu dowiesz się:

- o wybranych obszarach aplikacyjnych

- potencjalnych konsekwencjach zakazu stosowania

- wybranych alternatywach / zamiennikach

STREFA MANAGERA: POTENCJALNE KONSEKWENCJE ZAKAZU DWUTLENKU TYTANU W ŻYWNOŚCI PRZEZ UE

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Strefa Managera

Autor: Elżbieta Trzos-Błądek

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn