Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Pozytywna opinia EFSA w sprawie białka z fasoli mung jako nowej żywności

Kategoria: Składniki Żywności

Składnik roślinnego zamiennika jaj

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię dotyczącą roślinnego białka zastosowanego w substytucie jaj, który na unijny rynek planuje wprowadzić amerykańskie przedsiębiorstwo Eat Just. Według ekspertów EFSA sproszkowane białko z fasoli mung, ubiegające się o status nowej żywności, jest bezpieczne w proponowanej przez producenta postaci.

Bezpieczne do spożycia

Naukowcy stwierdzili, że spożycie tego innowacyjnego składnika „nie jest niekorzystne z punktu widzenia żywieniowego”. Na podstawie opinii EFSA Komisja Europejska i państwa członkowskie Unii Europejskiej podejmą decyzje dotyczące potencjalnych warunków korzystania z produktu, zezwolenia na wprowadzenie go do obrotu oraz sposobu jego etykietowania.

23 tys. ton CO2 mniej

Fasola mung (Vigna radiata) jest od dawna powszechnie spożywana na różnych kontynentach, przede wszystkim w krajach azjatyckich. W Europie jej wykorzystanie jest ograniczone i sprowadza się niemal wyłącznie do sprzedaży w formie kiełków. W innych regionach świata na bazie fasoli mung przygotowuje się tortille, makarony, słodkie wypieki i desery. Dodawana jest również do dań takich jak sałatki czy potrawy duszone. W 2017 r. zastosowanie pochodzącego z niej białka zostało dopuszczone w Stanach Zjednoczonych. Jak podają przedstawiciele Eat Just, firma sprzedała do tej pory równowartość 160 milionów jaj i „zaoszczędziła” w ten sposób 23 000 ton CO2.

Wzrost zainteresowania nową żywnością

Od wejścia w życie w styczniu 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 dotyczącego nowej żywności odnotowano znaczący wzrost zainteresowania oceną takich produktów, w tym innowacyjnych źródeł białka pochodzenia roślinnego. We wspomnianym okresie do EFSA wpłynęło 186 zgłoszeń, z których 55 otrzymało pozytywną opinię ekspertów. Blisko 10% wniosków dotyczących nowej żywności związanych jest z roślinnymi źródłami protein, takimi jak białko z rzepaku, ryżu, jęczmienia, alg czy grzybów.

Źródła:

  1. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2021.6846
  2. https://www.efeagro.com/noticia/efsa-segura-proteina-vegetal-alternativa-huevo/?fbclid=IwAR3G-HJ75LJDeqCrmTfAllzIUtPA_CUopUy6P-UGzFVsYXVTuuR6yXQiAYQ

Wybierz obszar: Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn