Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Prawidłowe deklarowanie wartości odżywczej – praktyczne aspekty jej wyznaczania i prezentacji zgodnie z Rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011

Data: 05.03.2020 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 7 h

Cel szkolenia

Uczestnicy szkolenia dowiedzą się, jak prawidłowo ustalać i deklarować zarówno wymagane, jak i dobrowolne informacje o wartości odżywczej, a także jakie są dopuszczalne różnice między rzeczywistą a deklarowaną zawartością składników odżywczych. Dodatkowo w trakcie szkolenia zostaną omówione przewidywane zmiany dotyczące wartości odżywczej oraz zaprezentowane zostanie narzędzie do wyliczania wartości odżywczej żywności, udostępnione następnie uczestnikom szkolenia.

Szkolenie skierowane do

Grupa docelowa:

  • Przedstawiciele wszystkich branż sektora spożywczego - technolodzy żywności, osoby odpowiedzialne za przygotowanie specyfikacji i etykiet produktów spożywczych oraz wszystkie osoby zainteresowane tematyką wartości odżywczej żywności.
  • Przykłady omawiane w trakcie szkolenia zostaną dostosowane do branż reprezentowanych przez uczestników.

Program

Deklaracja wartości odżywczej – zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011.

  • Podstawowe definicje w kontekście informacji o wartości odżywczej.

Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej.

  • Zakres i sposób prezentacji obowiązkowych danych – jak prawidłowo deklarować wartość odżywczą?
  • Informacja o wartości odżywczej w przypadku żywności wzbogacanej oraz żywności opatrzonej oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi.
  • Żywność zwolniona z obowiązku deklaracji wartości odżywczej.
  • Przewidywane zmiany (kwasy trans, ewentualne zmiany RWS) - NOWOŚĆ!

Dobrowolna informacja o wartości odżywczej.

  • Składniki odżywcze możliwe do dobrowolnego deklarowania.
  • Sposób deklaracji wartości odżywczej na zasadzie dobrowolności.

Praktyczne aspekty wyznaczania i prezentacji informacji o wartości odżywczej na opakowaniu.

  • Możliwe sposoby wyznaczania wartości odżywczej żywności.
  • Tolerancje dla zawartości składników odżywczych i zasady zaokrąglania wartości deklarowanych na etykiecie w ramach informacji o wartości odżywczej – wytyczne Komisji Europejskiej.
  • Analiza przykładów obliczania wartości energetycznej i określania wartości odżywczej środka spożywczego oraz opracowanie prawidłowej deklaracji wartości odżywczej w zależności od dostępnych danych – część praktyczna.
  • Zaprezentowanie narzędzia do wyliczania wartości odżywczej żywności.
  • Omówienie najczęściej popełnianych błędów w deklaracji wartości odżywczej.

Kwestie problematyczne przy wyznaczaniu wartości odżywczej produktów w zależności od sposobu jej określenia – znaczenie prawidłowego podejścia i doboru metody.

 

Więcej informacji na temat aktualnej oferty szkoleń otwarych Mérieux NutriSciences dostępna jest na naszej stronie internetowej:

https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/pl/jakosc-i-bezpieczenstwo-zywnosci/szkolenia-silliker-merieux-nutrisciences/szkolenia-otwarte/prawo-zywnosciowe

 

Warunki uczestnictwa

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn