Arsen - zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów
Nowe limity dotyczą takich produktów jak m.in. produkty na bazie ryżu, ziarna oraz produkty na bazie ziaren niezawierające ryżu
Nowe limity dotyczą takich produktów jak m.in. produkty na bazie ryżu, ziarna oraz produkty na bazie ziaren niezawierające ryżu
W lutym 2023 r. uchwalono łącznie 68 zmian w prawie żywnościowym: 18 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 50 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
Celem programu określonego w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przede wszystkim ograniczenie występowania w dorosłych stadach indyków hodowlanych serotypów Salmonella
Po 3 miesiącach zawieszenia standard International Featured Standards (IFS) zostaje przywrócony jako rozpoznawalny przez GFSI.
Wokół produktów konopnych zdążyło narosnąć wiele kontrowersji, a wszystko to za sprawą obecnych w konopiach siewnych fitokannabinoidów, z których największą uwagę przykuwają dwa związki: Δ9-tetrahydrokannabinol (THC) oraz kannabidiol (CBD). Obie te substancje pomimo identycznej budowy molekularnej inaczej wpływają na pracę układu endokannabinoidowego, a tym samym posiadają nieco inne właściwości.
Projekt przewodnika zawiera rekomendacje dotyczące informowania konsumentów na temat roślinnych zamienników mleka na rynku amerykańskim
Nowe wymogi dotyczące stosowania PFAS w żywności obowiązują od 2023 r. w takich stanach, jak Kalifornia, Maine, Vermont i Waszyngton. Kolejne stany planują wprowadzenie regulacji w najbliższych latach.
Głównym założeniem tego projektu jest uszczegółowienie zasad dotyczących prezentacji lub reklamy suplementów diety ze względu na ochronę życia i zdrowia konsumentów na równi z podnoszeniem świadomości społeczeństwa. Jednak warto byłoby przeanalizować, co tak naprawdę miałoby się zmienić i co to oznacza zarówno dla konsumentów, jak i przedsiębiorców.
W 2022 roku Inspekcja Ochrony Środowiska przeprowadziła setki konsoli mających na celu ocenę realizację obowiązków wynikających z przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności
Narodowy Program Ekologiczny USDA (NOP) opublikował aktualizację, mającą na celu wzmocnienie egzekwowania przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Aktualizacja wzmacnia nadzór i egzekwowanie w obszarach produkcji, obsługi i sprzedaży produktów ekologicznych.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty 2023"
Komisja przyjęła nowe przepisy, które po wejściu w życie spowodują obniżenie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dwóch pestycydów w żywności.
Wśród kluczowych zmian warto zwrócić uwagę na m.in. dodanie do unijnego wykazu nowej żywności kolejnych owadów oraz proszku z pieczarek z witaminą D2 oraz odnowienia zezwolenia na dodatki paszow, a także uchwalenie wielu limitów prawnych dla substancji pełniących różne funkcje w produkcji żywnosci
Co jakiś czas pojawiają się w środkach masowego przekazu informacje o wycofaniu poszczególnych partii jakiegoś produktu z uwagi na wykrycie podwyższonego poziomu danej substancji, czy też ostrzeżenia o możliwej obecności ciała obcego w produkcie. W tym artykule przybliżę Państwu ten temat.
Trwają prace nad zmianami w przepisach dotyczących oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych. Obecnie ochroną objętych jest blisko 3500 nazw.
Planowana nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma wprowadzać radykalne zmiany na rynku suplementów diety, a zwłaszcza ich reklamy. Według Polskiego Instytutu Ekonomicznego w Rzeczypospolitej Polskiej w 2018 r. firmy przemysłu farmaceutycznego wydały 4,2 mld zł na reklamę suplementów diety i leków bez recepty.
Od 1 lutego 2023 r. wejdzie w życie obowiązek rejestracji w indyjskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności w odniesieniu do niektórych artykułów spożywczych
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. O jakie dodatkowe wymagania i certyfikaty proszą kupujący w europejskim sektorze naturalnych dodatków do żywności?
Projekt określa środki spożywcze, do których są obligatoryjnie dodawane witaminy lub składniki mineralne oraz ich maksymalne poziomy, w szczególności w odniesieniu do suplementów diety
Podwójna jakość powszechnie kojarzona jest głównie z fenomenem tzw. "chemii z Niemiec". Tymczasem praktyka ta często jest stosowana również na rynku żywności. Na czym polega?
Po raz kolejny do katalogu nowej żywności został wpisany środek spożywczy pochodzący od owadów. Nowa żywność może być stosowana m.in. w herbatnikach, sosach i zupach