Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Planowana nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma wprowadzać radykalne zmiany na rynku suplementów diety, a zwłaszcza ich reklamy. Według Polskiego Instytutu Ekonomicznego w Rzeczypospolitej Polskiej w 2018 r. firmy przemysłu farmaceutycznego wydały 4,2 mld zł na reklamę suplementów diety i leków bez recepty.
Od 1 lutego 2023 r. wejdzie w życie obowiązek rejestracji w indyjskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności w odniesieniu do niektórych artykułów spożywczych
Projekt określa środki spożywcze, do których są obligatoryjnie dodawane witaminy lub składniki mineralne oraz ich maksymalne poziomy, w szczególności w odniesieniu do suplementów diety
Podwójna jakość powszechnie kojarzona jest głównie z fenomenem tzw. "chemii z Niemiec". Tymczasem praktyka ta często jest stosowana również na rynku żywności. Na czym polega?
Po raz kolejny do katalogu nowej żywności został wpisany środek spożywczy pochodzący od owadów. Nowa żywność może być stosowana m.in. w herbatnikach, sosach i zupach
Dla Unii Europejskiej (UE) zapewnienie najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności dla jej obywateli jest kluczowym priorytetem politycznym. Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2023"
W grudniu 2022 r. uchwalono łącznie 94 zmiany w prawie żywnościowym. Wśród kluczowych zmian warto zwrócić także uwagę na m.in. przedłużenie zatwierdzenia substancji czynnej glifosat, zawiadomienie Komisji w przedmiocie wdrażania rozporządzenia 2017/625 oraz wprowadzenie NDP substancji perfluoroalkilowych w żywności.
Organy urzędowej kontroli żywności mają kompetencje do nakładania kar pieniężnych na podmioty działające na rynku spożywczym. Obowiązujące przepisy prawne wskazują za jakie naruszenia możliwe jest nałożenie kar
Opublikowano rezolucję Parlamentu Europejskiego dotycząca planu działań na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej w postaci m.in. zwiększenia do 2030 r. w UE części użytków rolnych przeznaczonych na bio uprawy
W dniu 30 listopada 2022 r. Unia Europejska opublikowała projekt rozporządzenia w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR proposal - proposal for Packaging and Packaging Waste Regulation). Jest to długo oczekiwany dokument, który jest odpowiedzią Komisji na dokonany przegląd przepisów opakowaniowych.
Nowe przepisy dotyczą m.in. kontroli zgodności z normami handlowymi w odniesieniu do oliwy z oliwek, dokumentacji prowadzonej przez podmioty, które produkują lub przechowują oliwę z oliwek oraz metod analizy w celu określenia właściwości oliwy z oliwek
Zmiana dotyczy przede wszystkim zmiany zasad dotyczących prezentacji lub reklamy suplementów diety
Dania gotowe takie jakie są dostarczane w ramach cateringu dietetycznego podlegają pod szczegółowe wymogi w zakresie oznakowania. Co więcej, coraz częściej polskie organy urzędowej kontroli żywności kontrolują podmioty prowadzące działalność w zakresie cateringu dietetycznego
Komisja zaproponowała ogólnounijne dobrowolne ramy w celu wiarygodnego certyfikowania wysokiej jakości usuwania dwutlenku węgla
Temat (niedozwolonej) reklamy napojów alkoholowych niewątpliwie budzi kontrowersje. Wynika to w dużej mierze z bardzo restrykcyjnej, ale jednocześnie w wielu miejscach niejednoznacznej (a zatem pozostawiającej pole do interpretacji) ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
W ramach zawiadomienia wyjaśniono zagadnienia związane z wykonywaniem urzędowych kontroli, które stanowiły najczęściej przedmiot zapytań państw członkowskich
Chociaż prace legislacyjne nad projektem ustawy o systemie kaucyjnym nie dobiegły jeszcze końca, to już teraz warto się przyjrzeć jakie podstawowe obowiązki producenta z niego wynikają
W tym roku przedsiębiorcy dostali pod choinkę od Komisji Europejskiej projekt nowego rozporządzenia dotyczącego opakowań. Rozporządzenie to ma w całej Unii kompleksowo określać wymogi dotyczące opakowań, w tym opakowań produktów spożywczych
Ze względu na brak sformułowania odpowiednich wniosków w przedmiocie bezpieczeństwa stosowania glifosatu, termin jego zatwierdzenia uległ tymczasowemu przedłużeniu.
Znowelizowano przepisy stawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o ochronie roślin przed agrofagami. Zmiana m.in. poszerzyła uprawnienia pracowników Inspekcji w zakresie kontroli
Ekstrakty zielonej herbaty zawierające 3-galusan (-) epigalokatechiny zostały włączone do wykazu substancji, których stosowanie w żywności podlega ograniczeniom, a także ustanowiono limity ich stosowania w żywności
W listopadzie 2022 r. uchwalono łącznie 71 zmian w prawie żywnościowym: 28 zmian zostało uchwalonych na poziomie prawa krajowego, natomiast pozostałe 43 zmiany dotyczyły prawa unijnego
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - grudzień 2022". Gość warsztatu - Dorota Żmudzińska, Polski Pakt Plastikowy - "9 Złotych Zasad Projektowania – antidotum na problemy rynku opakowań z tworzyw sztucznych".
Ze względu na narażenie ludzi na szkodliwe działanie substancji perfluoroalkilowych w żywności wprowadzono NDP dla m.in. okonia, śledzia, baraniny oraz wołowiny.
Sprostowano przepisy rozporządzenia 2022/1616 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością w odniesieniu do okresów przejściowych.
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu w sprawie wprowadzenia do obrotu niedozwolonego składnika wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością (włókna słomy pszennej).
Komisja Europejska opublikowała projekt regulacji, której zasadniczym celem jest przeciwdziałanie stale rosnącej liczbie odpadów opakowaniowych, a także wspieranie recyklingu opakowań oraz wielokrotne stosowanie opakowań