Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W zaleceniach określono definicje np. dopuszczalnego dziennego spożycia i danych dotyczących obecności oraz dokonano m.in. podziału dodatków do żywności wraz z ustaleniem ich priorytetów
Nowa żywność może być stosowana m.in. w suplementach żywnościowych, suszonym mięsie, specjalnościach na bazie mięsa do smarowania oraz słodzikach stołowych w postaci proszku
Cała inicjatywna zmian jest częścią unijnej strategii „od pola do stołu”, której celem jest zapewnienie lepszych informacji na etykietach, aby pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych oraz w rozwiązaniu problemu marnotrawienia żywności
Komisja wprowadziła środki zapobiegawcze dotyczące produktów pochodzących z Ukrainy takich jak m.in. pszenica, kukurydza oraz nasiona
Kolejna propozycja zmian przepisów obejmuje m.in. zasady działania systemu kaucyjnego w gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz wprowadza definicje m.in. kaucji, a także ustala wysokość opłat
Rozporządzenie nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych zostało w całości zastąpione przez rozporządzenie 2023/915
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2023"
Posłowie poprali projekt mający na celu wzmocnienie pozycji konsumentów w procesie transformacji ekologicznej poprzez lepsze informowanie i lepszą ochronę przed nieuczciwymi praktykami
Druga część opracowania obejmować będzie wytyczne Food Standards Agency oraz przegląd orzecznictwa sądów administracyjnych. Na koniec, w formie podsumowania, zostaną przedstawione wyniki analizy wszystkich przedstawionych materiałów oraz refleksje w zakresie możliwości używania oznaczenia „domowy” na etykietach środków spożywczych
Zmiana dotyczy m.in. opłaty produktowej, stosowania, produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych, wymogów dot. znakowania oraz obowiązkowego stosowania recyklatów
W kwietniu 2023 r. uchwalono łącznie 53 zmiany w prawie żywnościowym: 21 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 32 zmiany odnosiły się do prawa unijnego
Od 2 maja 2023 nie obowiązuje już rozporządzenie zakazujące przywozu pochodzących lub przywożonych z terytorium Ukrainy na terytorium Polski produktów rolnych takich jak np. zboża, cukier, owoce i warzywa
Komisja zaproponowała zmianę obowiązujących norm handlowych mających zastosowanie do szeregu produktów rolno-spożywczych, takich jak owoce i warzywa, soki i dżemy owocowe, miód, drób lub jaja.
Celem programu jest m.in. wczesne wykrywanie ASF w populacji świń oraz dzików przez monitorowanie choroby, a także kontrola występowania choroby oraz zapobieganie jej rozprzestrzenianiu
W aktualnie obowiązujących przepisach prawa żywnościowego brak jest wskazania, jakie produkty mogą zostać oznakowane jako „domowe”. W świetle powyższego konieczna jest refleksja nad przedmiotowym określeniem przez pryzmat odpowiednich regulacji
Opublikowano projekt rozporządzenia delegowanego Komisji dotyczącego zmiany wymogów w odniesieniu do wprowadzania do UE miodu, mięsa, produktów wysokorafinowanych, kapsułek żelatynowych i produktów rybołówstwa
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - kwiecień 2023"
Uchylono rozporządzenie z dnia 15 kwietnia 2023 r. w sprawie zakazu przywozu z Ukrainy produktów rolnych. Nowe przepisy nie likwidują jednak zakazu przywozu określonych produktów, ale wproszono od niego pewne wyjątki
Nowe oświadczenie zdrowotne dotyczy zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby niedokrwiennej serca, do którego przyczyniać ma się spożywanie wyselekcjonowanej mieszanki z liści karczocha oraz dodatkowych substancji
Zgodnie z prawodawstwem unijnym, państwa członkowskie UE mogą domagać się od podmiotów wprowadzających na rynek suplementy diety powiadomienia o tym właściwego organu. Z możliwości wprowadzenia takiego obowiązku skorzystała zdecydowana większość krajów unijnych
Na mocy rozporządzenia Ministra Rozwoju i Technologii ustanowiono zakaz przywozu z Ukrainy takich produktów jak m.in. zboża, owoce i warzywa, mięso drobiowe, jaja, len i konopie
W Programie określono m.in. warunki postępowania w przypadku wykrycia zakażenia oraz metody stosowane do wykrywania serotypów Salmonella
W lutym 2023 r. uchwalono łącznie 124 zmiany w prawie żywnościowym: 39 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 85 zmian odnosiło się do prawa unijnego
W ustawie określono m.in. zadania oraz właściwość organów i jednostek organizacyjnych w zakresie dotyczącym realizacji Planu, a także warunki i tryb przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej
Komisja zaproponowała wspólne kryteria zwalczania pseudoekologicznego marketingu i wprowadzających w błąd twierdzeń dotyczących ekologiczności
Europejska Agencja Leków uznała za stosowną ekstrapolację MLP toltrazurylu z jaj kurzych na jaja innych gatunków drobiu
Nowa żywność może być stosowana m.in. w preparatach do początkowego żywienia niemowląt oraz napojach na bazie mleka przeznaczone dla małych dzieci
Świece w kształcie deserów lodowych, magnesy przypominające ciasteczka, balsamy do ciała o intensywnie czekoladowym zapachu i wiele innych produktów, które przypominają żywność, często dzięki swojej formie przyciągają uwagę konsumenta i oddziałując na jego zmysły skłaniają do zakupu