Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Po raz kolejny, w hali pokazowej Fenix Systems można zobaczyć innowacyjną maszynę firmy Volpak do pakowania produktów w torebki typu doypak z rzepem.
Komisja zaproponowała ogólnounijne dobrowolne ramy w celu wiarygodnego certyfikowania wysokiej jakości usuwania dwutlenku węgla
Mimo iż para jest sterylnym medium, jej wysoka temperatura zabija żywe mikroorganizmy, a jej wytwarzanie powinno odbywać się zgodnie z wymogami dla żywności, to istnieją jednak inne aspekty jakości pary, które mogą mieć szkodliwy wpływ na jakość żywności i wydajność produkcji.
W Brodach Poznańskich w Wielkopolsce powstanie pierwsza w Polsce biogazownia wytwarzająca biometan, która nie będzie emitować uciążliwych zapachów.
Zakłady Mięsne Skiba S.A. powstały w 1991 roku. Przedsiębiorstwo jest jedną z największych firm rodzinnych w Polsce, która specjalizuje się w produkcji wieprzowiny i wyrobów gotowych. Nowoczesne technologie, wyspecjalizowana kadra, wysokie standardy jakości i bezpieczeństwa żywności, a także odpowiedzialność za środowisko naturalne oraz działalność na rzecz lokalnej społeczności trwale wpisują się w strategię zrównoważonego rozwoju, która w rezultacie pozwala na realizację ambitnych wyzwań.
FDA uznała kurczaka hodowanego w laboratoriach firmy UPSIDE Foods za bezpieczny, co zbliża go do komercjalizacji w Stanach Zjednoczonych.
Aby utrzymać najwyższe standardy jakości żywności, Smithfield Murray zdecydował się na zainstalowanie dwóch systemów rentgenowskich Ishida IX-G2 przeznaczonych dla drobiu, by skutecznie wykrywać i usuwać kości i chrząstki ze swoich produktów. Ze względu na brak przestrzeni w zakładzie, firma długo nie mogła znaleźć odpowiedniego rozwiązania – do czasu, gdy odwiedziła zakład konkurenta.
Rosnące ceny, kruche łańcuchy dostaw, niespokojni klienci: przemysł spożywczy stoi przed największymi wyzwaniami od lat. Testo wspiera precyzyjną technologią pomiarową i specjalistyczną wiedzą, aby zabezpieczyć łańcuch chłodniczy, a tym samym zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.
eFORUM - FoodFakty Summit - Innowacje w żywności - produkty, technologie, procesy - nagranie z dnia 11.10.2022 r.
eFORUM - FoodFakty Summit - Circular Food System - Systemy żywności w obiegach zamkniętych oraz zrównoważony rozwój - nagranie z dnia 04.10.2022 r.
Odczuwanie smaku w przypadku człowieka jest złożonym procesem, który ukształtowały miliony lat ewolucji. Wygląd, zapach, tekstura i temperatura pożywienia determinuje sposób, w jaki postrzegamy jego smak.
Niemal dwie trzecie pracowników przyznaje, że zdarza im się odczuwać głód w pracy, a 64 proc. zgadza się ze stwierdzeniem, że głodni stają się mniej efektywni. Raport "Food. Factories. Fluidity. Żywienie w fabrykach. Scenariusze przyszłości 2030" przeprowadzone odpowiada na najważniejsze pytania dotyczące teraźniejszości i przyszłości polskich fabryk w kontekście żywienia zatrudnionych.
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 2 - nagranie z dnia 22.09.2022 r.
eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based. Dzień 1 - nagranie z dnia 21.09.2022 r.
Systemy do planowania produkcji oznaczają większą elastyczność procesów i niższe koszty. Przy czym najlepiej jest, gdy są one bezpośrednio zintegrowane z oprogramowaniem ERP.
Technologia, która zasadniczo zamienia drobnoustroje w fabryki, ma potencjał, by zmienić cały przemysł spożywczy, umożliwiając produkcję nie tylko białek mleka, ale także białek mięsa, tłuszczów zwierzęcych oraz czynników wzrostu stosowanych w mięsie hodowlanym.
Niższe koszty magazynowe znajdują się wysoko na liście życzeń prawie wszystkich handlowców i producentów żywności. Wielu z nich ponosi w tym obszarze wysokie koszty. Dlaczego tak jest? Niektóre magazyny są nieprzejrzyste, inne przestarzałe technologicznie, a w większości przypadków są one po prostu przepełnione. Co więc należy zrobić, aby uniknąć niepotrzebnych wydatków?
Naważarka wielogłowicowa Ishidy, zaprojektowana została do szybkiego, dokładnego i wydajnego przetwarzania świeżych, lepkich produktów. André Laurent - francuski producent specjalizujący się w ekologicznych wyrobach z kapusty i kapusty kiszonej, dzięki zainstalowaniu tego rozwiązania mógł dziesięciokrotnie zmniejszyć straty nadważeniowych oraz znaczne ograniczyć liczbę operatorów.
Usuwanie zmętnienia po procesie fermentacji i dojrzewania to pierwszy krok do uzyskania klarownego i stabilnego piwa. Mimo osiągnięcia początkowej klarowności, może ona nie być trwała. Mętnienie piwa i związane z tym reakcje chemiczne to skomplikowany proces. System CBS firmy Pall reprezentuje zrównoważoną i opłacalną technologię stabilizacji z użyciem PVPP. System oferuje prostą i precyzyjną stabilizację przy jednoczesnym obniżeniu kosztów.
Pikantne przekąski, które są smaczne, pożywne, nie zawierają glutenu i mają obniżoną zawartość soli? Miniwafle Corn A’petit od Good Food Products idealnie wpisują się w potrzeby klientów, którzy stawiają na zdrowsze zamienniki popularnych chipsów. Najnowszy produkt największego polskiego producenta wafli ryżowych i kukurydzianych powstał dzięki nowej linii od Ishidy, składającej się z naważarki, maszyny pakującej i wagi kontrolnej.
Pierwszy burger w szalce Petriego kosztował 250 000 euro. Przełomowy moment nastąpił w 2013 roku, kiedy to holenderski profesor Mark Post zaprezentował burgera prosto z laboratorium.
My Food Bag to czołowy dostawca przepisów i posiłków w Nowej Zelandii, pomagający znaleźć odpowiedź na odwieczne pytanie „co dziś na obiad?”. Założona przez grupę przedsiębiorców i zwyciężczynię programu MasterChef New Zealand Nadię Lim firma wyznaje filozofię „nude food”, zgodnie z którą składniki pozyskuje się lokalnie. Wszystkie są naturalne i bez konserwantów, aby pomóc Nowozelandczykom wieść zdrowsze, szczęśliwsze życie.
Blisko Warszawy znajduje się hala pokazowa firmy Fenix Systems o powierzchni ponad 1000m2, w której można przeprowadzić testy na maszynach do pakowania i kontroli jakości, sprawdzić czy produkt został dokładnie naważony, czy nie zawiera ciał obcych takich jak metal, szkło, kamyki itp., a także można zobaczyć kompleksowe rozwiązania z zakresu automatyzacji i robotyzacji procesów pakowania.
Zdrowe składniki są dobre dla dobrego samopoczucia i dla środowiska – tak można opisać nastrój wśród konsumentów w branży spożywczej. Częściowo z powodu pandemii konsumenci coraz częściej poszukują zdrowych produktów i zmieniają swoje nawyki na rzecz produktów „wolnych od” oraz o „czystej etykiecie”. Te zmiany w oczekiwaniach konsumentów dostrzega także branża napojów i płynnej żywności, która w dniach 12-16 września spotka się na wiodących, światowych targach drinktec w Monachium.
Nowy raport FAO/EBRD pokazuje ścieżki dekarbonizacji systemów rolno-spożywczych.
Rosnące koszty oznaczają, że zakłady produkcyjne muszą stale optymalizować procesy. Poniżej przedstawiamy cztery przykłady jak to zrobić, nie rujnując przy tym budżetu.
W branży spożywczej kluczowe jest zachowanie najwyższego poziomu higieny. Stosowane w tego typu obiektach materiały wykończeniowe, m.in. posadzki, mają wpływ na poziom bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Aby dobrze pełniły swoją funkcję, powinny być łatwe w czyszczeniu oraz trwałe i wytrzymałe. Przykładem tego typu rozwiązań są czyste mikrobiologicznie, bezspoinowe posadzki poliuretanowo-cementowe z grupy Flowfresh marki Flowcrete, z antybakteryjnym dodatkiem Polygiene®.