Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Blockchain to na pewno ciekawa technologia. Ale czy spełnia ona także oczekiwania przedsiębiorców? I tu pojawiają się kolejne pytania. Czy bazujący na Internecie system informacyjny mógłby zrewolucjonizować przemysł spożywczy? I jak przedsiębiorstwa mogą podejść do tej technologii?
Ishida Europe wprowadza na rynek traysealer, który według firmy stanowi przełom zarówno pod względem wydajności, jak i korzyści dla środowiska.
Jednym z najgorętszych trendów w biznesie ostatnich lat jest ESG, czyli niefinansowe czynniki prowadzenia firmy. Tempo rozwoju tej koncepcji jest ogromne, co widać po liczbie konferencji, webinarów czy nawet rekrutacji.
Siemens przygotował cykl webinariów dla branży spożywczej, podczas których eksperci pokażą w jaki sposób wdrożyć rozwiązania efektywne energetycznie, jak dokonać optymalizacji linii produkcyjnych automatyzując procesy wsadowe oraz jak wykorzystać urządzenia pomiarowe, by zwiększyć wydajność pracy instalacji procesowych w przemyśle spożywczym.
Możliwe skutki edycji genów dla bezpieczeństwa żywności, jakości i handlu nie będą się znacznie różnić od tego, co już istnieje w przypadku żywności z wcześniej istniejących technik hodowlanych. Dlatego odpowiednie wytyczne opracowane przez Codex Alimentarius nadal mają zastosowanie do kwestii bezpieczeństwa.
Indywidualnie dobrane rozwiązania niemal zawsze przekładają się na realne korzyści. W przypadku Francep, specjalistyczna naważarka pozwoliła zwiększyć wydajność produkcji o 20%.
Ishida Europe wprowadza na rynek nową maszynę do formowania, napełniania i zgrzewania opakowań w układzie pionowym (VFFS. INSPIRA Boxmotion, dzięki 30% wzrostowi prędkości w porównaniu z poprzednimi modelami, stanowi ona efektywne rozwiązanie dla producentów żywności, którzy chcą obniżyć koszty.
WHO zaprasza na seminarium online, które odbedzie się 5 kwietnia. Gdzie opublikuje przełomowe opracowanie zatytułowane „Aspekty bezpieczeństwa żywności w żywności opartej na komórkach”.
W dn. 11-12 maja w Brukseli oraz online odbędzie się seminarium naukowe. Eksperci omówią bieżące trendy i badania oraz wymogi dotyczące zapewnienia adekwatności oceny ryzyka EFSA dot. miesa komórkowego. Rejestracja trwa do 30 marca!
Wsparcie rządu Japonii podkreśla tendencję, w której kraje o niskiej suwerenności żywnościowej wykazują szczególne zainteresowanie nowymi technologiami żywnościowymi jako sposobem na zwiększenie ich samodzielności.
Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o wydanie opinii zgodnie z art. 29 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 w sprawie nowych osiągnięć w dziedzinie biotechnologii stosowanych w odniesieniu do mikroorganizmów.
Odpowiedzi na pytania dotyczące prezentacji dr hab. Elizy Kostyry, prof. SGGW oraz dr inż. Anny Piotrowskiej, wygłoszonej w trakcie 1. dnia eFORUM Postęp w analityce żywności - Sensoryka w dn. 8 marca 2023.
Barwa stanowi ważny czynnik podczas podejmowania decyzji. Tego typu wybory podejmujemy każdego dnia spożywając posiłek czy wykonując zakupy. Dlatego możliwość komunikacji liczbowej koloru zamiast opisu słownego jest istotna w precyzyjnym informowaniu o prawidłowym wrażeniu wzrokowym. Jak Konica Minolta Sensing pomaga w aspektach kontroli żywności?
W raporcie zawarto szczegółowe informacje na temat rodzajów obiektów według położenia geograficznego, rozmiarów bioreaktorów, wiedzy o produktach i nie tylko.
Firma Fenix Systems opracowała swój autorski program FDCS (Fenix Data Collection System), który dostarcza pełną wiedzę o cyklu produkcyjnym, informację o każdej paczce oraz przestojach na linii produkcyjnej, a dostęp do danych z produkcji możliwy jest z każdego miejsca na świecie.
Poznaj procesy najlepszych praktyk w branży mięsnej oraz uzyskaj odpowiedź na pytanie o to jak pracują branżowi liderzy.
Po raz kolejny, w hali pokazowej Fenix Systems można zobaczyć innowacyjną maszynę firmy Volpak do pakowania produktów w torebki typu doypak z rzepem.
Komisja zaproponowała ogólnounijne dobrowolne ramy w celu wiarygodnego certyfikowania wysokiej jakości usuwania dwutlenku węgla
Mimo iż para jest sterylnym medium, jej wysoka temperatura zabija żywe mikroorganizmy, a jej wytwarzanie powinno odbywać się zgodnie z wymogami dla żywności, to istnieją jednak inne aspekty jakości pary, które mogą mieć szkodliwy wpływ na jakość żywności i wydajność produkcji.
W Brodach Poznańskich w Wielkopolsce powstanie pierwsza w Polsce biogazownia wytwarzająca biometan, która nie będzie emitować uciążliwych zapachów.
Zakłady Mięsne Skiba S.A. powstały w 1991 roku. Przedsiębiorstwo jest jedną z największych firm rodzinnych w Polsce, która specjalizuje się w produkcji wieprzowiny i wyrobów gotowych. Nowoczesne technologie, wyspecjalizowana kadra, wysokie standardy jakości i bezpieczeństwa żywności, a także odpowiedzialność za środowisko naturalne oraz działalność na rzecz lokalnej społeczności trwale wpisują się w strategię zrównoważonego rozwoju, która w rezultacie pozwala na realizację ambitnych wyzwań.
FDA uznała kurczaka hodowanego w laboratoriach firmy UPSIDE Foods za bezpieczny, co zbliża go do komercjalizacji w Stanach Zjednoczonych.
Aby utrzymać najwyższe standardy jakości żywności, Smithfield Murray zdecydował się na zainstalowanie dwóch systemów rentgenowskich Ishida IX-G2 przeznaczonych dla drobiu, by skutecznie wykrywać i usuwać kości i chrząstki ze swoich produktów. Ze względu na brak przestrzeni w zakładzie, firma długo nie mogła znaleźć odpowiedniego rozwiązania – do czasu, gdy odwiedziła zakład konkurenta.
Rosnące ceny, kruche łańcuchy dostaw, niespokojni klienci: przemysł spożywczy stoi przed największymi wyzwaniami od lat. Testo wspiera precyzyjną technologią pomiarową i specjalistyczną wiedzą, aby zabezpieczyć łańcuch chłodniczy, a tym samym zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.
eFORUM - FoodFakty Summit - Innowacje w żywności - produkty, technologie, procesy - nagranie z dnia 11.10.2022 r.
eFORUM - FoodFakty Summit - Circular Food System - Systemy żywności w obiegach zamkniętych oraz zrównoważony rozwój - nagranie z dnia 04.10.2022 r.
Odczuwanie smaku w przypadku człowieka jest złożonym procesem, który ukształtowały miliony lat ewolucji. Wygląd, zapach, tekstura i temperatura pożywienia determinuje sposób, w jaki postrzegamy jego smak.