Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Produkcja i etykietowanie żywności dla wegetarian / wegan oraz znakowanie prośrodowiskowe środków spożywczych - szkolenie HYBRYDOWE

Data: 30.08.2022 Miejsce: WARSZAWA/ON-LINE
Czas trwania: 5 h

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest zaprezentowanie aktualnych możliwości stosowania komunikatów typu „odpowiedni dla
wegetarian” lub „odpowiedni dla wegan” w znakowaniu żywności. Podczas szkolenia zaprezentowane zostaną istotne
definicje prawne oraz definicje branżowe, a także dobre praktyki – m.in. zarządzania składnikami pochodzenia
zwierzęcego w zakładzie produkcyjnym. Omówiona zostanie także problematyka zanieczyszczeń krzyżowych
produktami odzwierzęcymi (w tym alergenami) w produktach przeznaczonych dla wegetarian i wegan, a także
wybrane zagadnienia dotyczące komunikacji marketingowej produktów roślinnych.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest do technologów, kierowników jakości, pracowników działów jakości, działów marketingu,
osób odpowiedzialnych za znakowanie środków spożywczych.

Program

1. Trend żywności roślinnej
• Podstawowe zasady diety wegetariańskiej, wegańskiej, flexitariańskiej
• Motywacje konsumentów do wyboru diet roślinnych (kwestie etyczne i środowiskowe)
• Postawy Polaków wobec produktów i dań roślinnych
2. Produkty dla wegetarian i wegan a wymogi prawa
• Ramy prawne dotyczące możliwości przekazywania informacji o przeznaczeniu produktu dla wegetarian
i wegan (przepisy krajowe)
• Definicje branżowe – omówienie dokumentu FoodDrinkEurope oraz Europejskiej Unii Wegetarian
3. Produkcja żywności dla wegetarian i wegan
• Skład produktów odpowiednich dla wegetarian i wegan – dozwolone i niedozwolone surowce, dodatki,
substancje pomocnicze
• „Ukryta” zawartość składników pochodzenia zwierzęcego
• Podstawowe zasady zarządzania składnikami pochodzenia zwierzęcego
• Zanieczyszczenia krzyżowe składnikami pochodzenia zwierzęcego (w tym podejście do deklaracji alergenów)
• Zasady wzbogacania żywności wegetariańskiej i wegańskiej (np. w wapń, witaminę B12)
4. Wybrane aspekty znakowania żywności dla wegetarian i wegan
• Stosowanie dobrowolnych znaków graficznych
• Certyfikacja produktów wegetariańskich i wegańskich (np. V-label, znak V)
• Problem nazewnictwa produktów roślinnych (w tym alternatyw nabiału i mięsa)
• Hasła marketingowe stosowane w oznakowaniu żywności dla wegetarian i wegan
5. Zakończenie szkolenia
• Omówienie wybranych treści etykiet nadesłanych przez uczestników
• Dodatkowe pytania


Uczestnicy mogą przed szkoleniem przesłać wzory etykiet do weryfikacji problemowych kwestii na adres:
szkolenia@jsh.com.pl. Maksymalnie 2 etykiety na firmę, maksymalnie 7 dni przed szkoleniem.

Warunki uczestnictwa

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn